Ženski vokalni duet Krin – Slađana i Aleksandra Borota

Ženski vokalni duet “Кrin” vode rođene sestre Slađana i Aleksandra Borota iz Beograda, posvećene traganju za tradicijom svog naroda iz davnina, iz koje odabiru pesme lirskog karaktera sa prostora Kosova i Metohije i južne Srbije, kao i tradicija drugih slovenskih zemalja i balkanskog nasleđa.

Pesma koje vokalni duet Krin izvode, podsećaju po svojoj duhovnoj i stvaralačkoj lepoti na davna vremena, svojim divnim zvukom poistovećuju se sa starim crkvenim napevima, drevnog vizantijskoj pojanja. One kažu – nasleđe je zapisano u prošlosti, nama na dar.

Slađana Borota je rođena u Sisku 1971. godine, a od 1991. godine živi u Beogradu. Posebnu ljubav pokazuje prema duhovnim pesmama Svetog Vladike Nikolaja, nastale između dva svetska rada i ostale u sećanju mohaninja. Slađana posećuje manastire širom Srbije i sakuplja pesme da bi ih sačuvala od zaborava. Radi kao veroučitelj i muzički pedagog i osniva brojne horone koji neguju duhovnu muziku. Slađana Borota je osnovala ženski hor pri hramu Svetog Ahilija u Arilju i sa njim snimila CD pod nazivom “Sa Kosova zora sviće”. Svoje iskustvo Slađana prenosi pravoslavnim mohaninjama latinoameričkog porekla, koje žive u manastiru Mala Gospojina u Godoncourtu u Francuskoj. 2002. godine je Slađana Borota osnovala ženski vokalni duet sa Jelisavetom Arsenijević “Duhovna lira”, koji je učestvovao na brojnim kulturnim i duhovnim manifestacijama širom Srbije i evropskim festivalima. Bavi se negovanjem i izučavanjem tradicionalne muzike u Srpskom kulturnom društvu „Izvor“ pri hramu Svetog Save u Parizu, gde je osnovala žensku pevačku grupu. 2002. godine započinje školovanje na tehnici i postavi glasa u studiju Vesne Predojević Milovanović, glumice, prvakinje mjuzikla i operete Pozorišta na Terazijama u Beogradu, kasnije profesoke vokalne postave glasa na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Slađana Borota u svom radu primenjuje učenje po školi svetski priznatih pevača Zinke Kunc i Stanoja Jankovića.

Aleksandra Borota je rođenja 1969. godine i živi u Beogradu od 1991. godine. Više od decenije je učila violinu u muzičkoj školi „Fran Lhotka„ u Sisku i bila članica gudačkog orkestra. Aleksandra Borota je dugo godina bila članica crkvenog hora i negovala duhovnu muziku, kao i članica profesionalnog hora koji neguje gradsku i tradicionalnu muziki. 2007. godine je u organizaciji Radio Beograda ostvarila mogućnost snimanja pesama za arhivu. 2005. godine Aleksandra Borota počinje vokalno školovanje u studiju Vesne Predojević Milovanović, glumice, prvakinje mjuzikla i operete Pozorišna na Terazijama u Beogradu, a kasnije profesorke vokalne postave glasa na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U svom radu Aleksandra primenjuje učenje po školi svetski priznatih pevača Zinke Kunc i Stanoja Jankovića.

Pesme koje pevaju sestre Aleksandra i Slađana Borota iz vokalnog dueta Krin su lepe, uzvišene i dostojanstvene, jer su protkane dubokim moralom i najvrednijim životnim principima, budući da su iznikle iz napaćene i stradalne duše naroda, što je dalo pečat njihovoj opevanoj poeziji. Istorija potvrđuje da se u patnji i stradanju rađaju najlepša osećanja i stvara najlepša umetnost.

SHARE IT: