Banja Ždrelo

Banja Ždrelo

Rekreativni kompleks Banja Ždrelo ili kako se danas popularno zovu Mlavske terme se nalaze u neposrednoj blizini Petrovca na Mlavi, na udaljenosti od Beograda 130 km. Spoljašnost turistickog objekta Banje Ždrelo odlikuje neobična arhitektura koja podseća na srednjovekovne tvrđave, što je jedan od razloga zašto je Banja Ždrelo danas veoma popularna turistička atrakcija koja privlači veliki broj posetilaca tokom čitave godine – i u letnjem a i u zimskom periodu.

Sam kompleks Banje Žredlo se sastoji od udobnog hotela, dva poluotvorena bazena i četiri zatvorena bazena. Najtoplija i najprijatnija voda Banje Ždrelo je u zatvorenom bazenu sa toboganima i temepratura iznosi 36 stepeni. Bazeni Banje Ždrelo rade svakog dana od 10 – 22 h. Termomineralna voda Banje Ždrelo koja se nalazi u bazenima pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih i reumatskih bolova, a ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa. 

Banju Ždrelo odlikuje umereno – kontinentalna klima. Termalne vode Banje Ždrelo imaju konstantnu temperaturu od oko 40 stepeni tokom cele godine. U sklopu bazena Banje Ždrelo se nalaze sauna, đakuzi, salon za masažu. Banja Ždrelo ima i mali bazen sa podvodnom masažom i masažnom kadom. Topla voda iz Banje Ždrelo se koristi i u poljoprivredi za besplatno grejanje povrća u zimskim uslovima u plastenicima.

U okviru kompleksa Banje Ždrelo se nalaze i restorani, fast food tezge, mini izložba meda…tako da posetioci imaju sve što je potrebno za ugodan odmor i boravak. Posetici dolaze u Banju Ždrelo uglavnom vikendom jer Banja ne poseduje veliki smeštajni kapacitet.

U blizini Banje Ždrelo se nalaze značajni kulturno-istorijski spomenici homoljskog kraja kao i manastiri. Poznat je manastir Gornjak iz kraja 14 veka, čuven po pećinskoj isposnici. U blizini su ostaci srednjevekovnih crkava Mitropolija, Reskovica, Blagovestenje i manastir Vitovnica. Na obalama reke Mlave su brojna izletišta, a ovde se nalaze i ostaci srednjevekovnog grada Ždrelo, sa zanimljivim srednjovekovnim bedemima i kulama.

SHARE IT: