Zavičajni Muzej Knjaževac

Zavičajni Muzej Knjaževac

Muzej grada Knjaževca, odnosno Zavičajni muzej se nalazi se u Karađorđevoj ulici br. 15 u Knjaževcu, u zgradi iz 1906. godine koja je bila dvojna porodična stambena zgrada u vlasništvu porodice Sibinović, nekadašnjih vlasnika rudnika „Dobra sreća“ u Vini. Ovo je objekat spomenik kulture i pripada vrsti kulturnih dobara građanske arhitekture sa stilskim karakteristikama značajnim za period sa početka 20. veka.

Stalna muzejska postavka Zavičajnog muzeja, od praistorije do današnjih dana, predstavljena je u zgradi iz 1906. godine, u Karadjordjevoj ulici broj 15., u strogom gradskom centru. Zasebna celina Zavicajnog muzeja Knjazevac, kao jedinstvena zbirka u svetu je Muzej dvopredjnih vunenih čarapa Timoka, iz perioda od 18. do 20.veka, zaostavstvina Vidosave i Svetozara Popovića, koja je 1965. godine proglašena spomenikom kulture Srbije.

Muzej grada Knjaževca takođe upravlja objektom koji je spomenik kulture i nekadašnja kuća radikalskog prvaka Ace Stanojevića, u Njegoševoj ulici broj 6, u užem centru grada. Kuća je građena od 1903. do 1912. godine u vreme dok je Aca Stanojević bio predsednik Narodne skupštine, po planovima građevinskog preduzetnika Jovana Foglera iz Beča. U gornjoj etaži ove predivne građevine je ambijentalno prikazan građanski enterijer sa kraja 19. i početka 20. veka. Izloženi predmeti kulturne i umetničke vrednosti su pre svega lični predmeti Ace Stanojevića i njegove porodice, a deo eksponata dobijen je na poklon od starih knjaževačkih porodica, s obzirom da je Knjaževac, nekadašnji Gurgusovac, jedna od najstarijih varoši u Srbiji. U donjoj etaži Muzeja grada Knjaževca, u lepo uredenom galerijskom prostoru održavaju se različiti muzejski sadržaji i kulturni događaji – književne i muzičke večeri, različita predavanja itd.

Zavičajnom muzeju pripada Arheo-etno park u Ravni pored Knjaževca koji predstavlja kompleks muzeja na otvorenom, sa istraživačkom stanicom, lapidarijumom sa rimskim epigrafskim spomenicima sa obližnjeg arheološkog lokaliteta, antičkog utvrdjenja Timacum Minus i jedinstvenim primerima tipičnih kuća tradicionalne arhitekture knjaževačkog kraja. U podrumu Velike kuće osnovan je Muzej vina.

SHARE IT: