Vukov Konak Vučija Luka Sarajevo

Vukov Konak Vučija Luka Sarajevo

Vukov Konak je rustična, udaljena planinarska kuća daleko od civilizacije u selu Vučija luka, na planini Crepoljsko (1470 metara), gde se planina Ozren spaja sa planinom Romanijom u Bosni i Hercegovini, jednoj od najlepših zemalja Evrope. Vukov konak odlikuje posebna idilična energija domaćina Jasmina i Nepu i čini izvanredno utočište istinskim ljubiteljima prirode, netaknutog okruženja i bezbrižnosti za beg od gradske buke, gužve i zagađenja. Vukov konak se nalazi nedaleko od sela Vučja Luka, samo 18 km udaljenog od grada Sarajevo. Glavna zgrada je u potpunosti ekološka, sagrađena od drveta i kamena, više 100 godina stara kuća tipična za ovu regiju, slabo osvetljenih uglovaa, starinskih detalja i ukrašena svećama i knjigama. Planinarski dom Vukov Konak okružuju duboke, tamno zelene šume, pitome i mirisne livade, pašnjaci na kojima slobodno paše stoka, na nadmorskoj visini od 1300 metara. Imena sela Vučija Luka i posebno brvnare Vukov konak u potpunosti odgovaraju realnom utisku koji posetioce obuhvata i očarava pri prvom susretu, iako u savremenom značenju predstavlja objekat na tri nivoa : u prizemlju restoran i dnevnik boravak sa kaminom, kuhinjom i modernim toaletima i kupatilima, na prvom spratu su tri sobe za goste, soba za osbolje i ostava, a na drugom spratu se nalazi soba za posetioce pod nazivom “Vukovi u ljubavi”.

Vukov Konak sa okolnim zemljištem zauzima površinu oko pola hektara (1,2 ari), uglavnom prekrivenu šumom. Okolo su guste šume, livade i pašnjaci na kojima goveda, ovce i koze idu na ispašu, a dalje su pešačke staze nesvakidašnje prirodne lepote u kojima posetioci mogu uživati. Na placu oko centralne brvnare je manja kuća u kojoj 6 – 12 posetilaca može obedovati ili jednostavno uživati u nekoliko neobaveznih pića. Ova kućica takođe služi kao dodatna spavaća soba kada je to potrebno. Vukov Konak obuhvata natkrivenu letnju kuhinu i prostor za sedenje, gde posetioci mogu da posmatraju kuvare kako pripremaju hranu u saču (tradicionalni način kuvanja) ili okreću pečenje na ražnju.

Brvnara Vukov Konak se zagreva isključivo drvetom, kuhinjski šporet služi kao centralno grejanje, dok veliki kamin u zajedničkoj prostoriji upotpunjuju toplinu čitavog prostora. Tokom zimskih meseci srdačni vlasnici svakodnevno greju brvnaru koja zadržava toplotu, a leti je prijatatno zahvaljujući kamenoj podlozi u prizemlju. Brvnara Vukov Konak je 2009. godine preneta sa prvobitne lokacije na obližnjoj planini, oko 5 km od sadašnjeg položaja Vukovog konaka. Pre nego što je brvnara dobila novi život kao kuća za pružanje turističkih usluga Vukov konak, služila je kao porodični dom. Gornji spratovi nisu postojali u originalnom izgledu, već se taj prostor koristio za seno i žitarice ili sušenje mesa visoko na tavanici. Brvnara je godinama bila napuštena, ali je srećom ostala u odličnom stanju.

Vukov Konak Sarajevo je mali planinarski dom sa četiri sobe za prijem posetilaca. Sobe su veoma udobne i komforne, ali jednostavne. Kupatilo i toaleti su u prizemlju iz koga se stepeništem ide na gornje spratove. Boravak u Vukovom konaku je moguć po veoma pristupačnim cenama, ali posetiocima omogućava istinski neverovatan doživljaj. U Vukovom Konaku su posetiocima na raspolaganju „velika vučja porodična soba” ( 4 osobe), „mala vučja soba” (2-3 osobe), „Vukovi u ljubavi” ( 2 osobe, francuski ležaj) i „dva Vuka” ( 2 osobe). Velika vučja porodična soba ima četiri kreveta: dva odvojena ležaja i bračni krevet. Idealna je za porodice ili male grupe prijatelja koji su spremni da je dele. „Dva vuka” je dvokrevretna soba pogodna za svakoga ko putuje sam ili sa prijateljem. „Mala Vučja porodična soba” je dvokrevetna soba sa pomoćnim ležajem. Ova soba je pogodna za svakoga ko putuje sam ili u paru ili za porodice sa jednim detetom. Na gornjem nivou glavne brvnare se nalazi mali, privatni prostor sa francuskim ležajem i pogledom na suprotno brdo, pod nazivom “Vukovi u ljubavi”. Grupe i društva su dobrodošli za informacije o mogućnostima i kapacitetu smeštaja u Vukovom Konaku, koji može istovremeno da primi najviše 15 osoba, uključujući i brvnaru u dvorištu.

Vukov Konak se takođe koristi i kao tadicionani restoran. Vlasnik Vukovog konaka, Jasmin je glavni kuvar, zadužen za gastronomiju. U Vukovom Konaku se poslužuje tradicionalna, jedinstveno ukusna bosanska hrana, kao što su uštipci, pura i razljevak, ili vegetarijanska i bezglutenska hrana, kao i bilo koje druge posebne namirnice po narudžbini. Petkom uveče se gostima služi večera za zajedničkim velikim stolom. Povremeno se organizuju i večere sa izborom hrane koja obuhvata skandinavske specijalitete i Slow food hranu, uz domaća vina i posebne sezonske ponude.

Hrana koja se poslužuje u Vukovom konaku je potpuno sveža i pretežno sezonska: u proleće se koristi divlji beli luk, u rano leto stižu divlje lekovite biljke, kasno leto i jesen su najbolje vreme za sveže povrće i šampinjone. U pripremanju hrane u Vukovom Konaku se koriste namirnice, začini i sastojci iz lokalne proizvodnje. Vukov konak takođe ima i malu baštu za sopstvenu proizvodnju biljaka i povrća. Mleko i mlečne proizvode nabavlja sused iz okolnog sela. Vlasnici Vukovog konaka redovno idu na sarajevsku pijacu da pribave povrće koje ne mogu da proizvedu na planini. Med se kupuje u selu udaljenom oko 30 km, dok se za pripremu neverovatno ukusne hrane upotrebljavaju i neka specijalna ulja sa ostrva Koručule u Hrvatskoj i regije Prekmurje u Sloveniji.

Posetioci mogu da uživaju u pravoj finskoj sauni u Vukovom konaku. Vlasnici Vukovog Konaka sa zadovoljstvom dočekuju posetioce koji žele doživljaj ove jedinstvene atmosfere opuštanja i magije. Tradicionalno, sauna je mesto za samostalno opuštanje, okrepljenje, kupanje i iscelenje, ili uživanje sa porodicom i prijateljima, međutim se takođe smatra svetim mestom. Zdrastvene koristi od saune uključuju povećanje nivoa endorfina, oslobađanje simptoma astme, snižavanje krvnog pritiska. Generalno je ovoiskustvo dobro za dušu i telo. Umirujuća toplina stvara osećaj sigurnosti i udobnosti, dok prirodno i sporo znojenje predstavlja odličan način za oslobađanje tela od toksina.

Saunu je moguće rezervisati samo za kupanje ili kvalitetno dopuniti svoje iskustvo, kao deo team bilding programa, hikinga, obroka ili večere sa prijateljima, itd. Tokom leta, vlasnici sa zadovoljstvom poslužuju pića i večeru posetiocima na terasi saune sa predivnim pogledom na suprotno brdo. U zimskom periodu večera se služi pored vatre na kaminu u glavnoj brvnari. Preporučljivo je da se sauna rezerviše unaprd, pogotovo ako je u pitanju određeno vreme. Sauna u Vukovom konaku ima peć na drva koja je doneta direktno iz Finske, dok je sav unutrašnji enterijer delo ruku marljivog vlasnika Jasmina. Saunu u Vukovom konaku odlikuju – platnene klupe na kojima posetioci mogu da sede ili leže, drvene kofe sa vodom koja može da se malo baci na šporet radi pare i vlažnog vazduha, upotreba plastičnih kofa posuda za mešanje hladne vode (od spoljnog vodovodnog sistema) sa toplom vodom (iz peći rezervoara), tuš van saune na svežem planinskom vazduhu (ili posetioci mogu da koriste savremeni tuš u glavnoj brvnari). Morate biti veoma pažljivi sa pećkom, jer je vrela! Nikako ne dodirujte kamenu pećku saune ili njene zidove ! Preporučljivo je da saunu koristite bez odeće (ako želite da se pokrijete, koristite peškir). Mnogi vole da pospu malo vode po sebi pre ulaska u saunu, drugi će možda želeti da prekriju svoju kosu peškirom, slobodno koristite šampone i sapune (u korpi u svlačionici). Većina posetilaca uživa u sauni na temperaturi od 60-80°C, ali kada se toplota znatno poveća, treba napraviti pauza na terasi ili čak otvoriti vrata saune na trenutak. Finska sauna Vukovog konaka nije sportski sadržaj ili neki podvig, već savršen način da se opustite i priuštite sebi malo vremena. Za veće grupe ili posebne prilike saunu je moguće iznajmiti na celo veče. Sauna se obično zagreva za Božić, doček Nove Godine i u letnjoj ravnodvnevnici ili onoliko često koliko posetioci žele da je koriste.

Na bosanskim planinama vreme se zaustavlja i posetioci imaju istinski doživljaj načina života lokalnog stanovništva stotinama godina u prošlosti, u bliskoj vezi sa surovom prirodom. Proleće je vreme kada se sneg topi sa planina u reke, potoke i vodopade i pad vode sa vrha vodopoda odronjava kamenje sa litica. Tokom boravka u Vukovom konaku posetioci mogu uživati u raznovrsnim aktivnostima u prirodi i na otvorenom – planinarenje, biciklizam, piknik obroci na pešačkim stazama, posete lokalnim poljoprivrednicima i probe domaćih rakija, ručak pored vatre uz uživanje u najboljim jelima pripremljenim od namirnica iz okolnih planinskih područja. Najzad, ovde svako zaboravlja na brige, obuhvaćen beskrajnim vremenom i tišinom. Posmatranje neba ili “razgovor sa seoskom ovcom” je najvažnija stvar koju treba uraditi.

Sarajevo je uzbudljiv, multikulturan grad, tople duše. Miriše na kafu, slatkiše, meso koje se priprema za večeru, dim iz hiljadu dimnjaka malenih kuća na brdima. Uzbudljiv je to i robustan grad, ali uvek pruža otvorene ruke dobrodošlice, prekrasan grad Sarajevo, sa obiljem kultura i kontrasta. Sarajevo i njegova zanimljiva okolina pružaju raznovrsne mogućnosti za nezaboravan i opušten odmor. Ovde možete upoznati lokalne stanovnike i njihove originalne stilove života, osetiti mirise i ukuse lokalnih specijaliteta i tradicionalnih jela, uz zabavu i zadovoljstvo naučiti pripremanje tradicionalnih jela, piti jaku bosansku kafu, lokalna vina i rakiju, zaljubiti se u drevnu kulturu i način života Bosne i Hercegovine, posetiti lokalne poljoprivrednike i zanatlije, cepati drva, kupovati na pijaci, pešačiti, planinariti, gledati zvezde, osetiti spokoj i slobodu i slušati tišinu prirode. Sve to, uz užitak opuštene i gostoljubive atmosferi jedne od najlepših zemalja Evrope.

SHARE IT: