Vrnjačka banja

Vrnjačka banja

Vrnjačka banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište i zdravstveno-turisticki centar Srbije, često nazivana kao “Kraljica banja Srbije”. Vrnjačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda, na nadmorskoj visini od 230 metara. U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri – Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina, dok se prirodna mineralna vode sa tri izvora Vrnjačke banje flašira kao prirodna mineralna voda za piće (Voda Vrnjci – Borjak, Borjak 3 i Belimarkovac za Element vodu). Brojne nekadašnje raskošne vile Vrnjačke Banje su danas pretvorene u udobne i luksuzne smeštajne kapacitete koji gostima veoma prijaju, ali takođe imaju na raspolaganju i mnoge udobne apartmane ili sobe u privatnom smeštaju, kao i odlično obnovljene ili nove hotele sa spa i wellness sadržajima u Vrnjačkoj banji,

Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od 2. do 4. veka su Rimljani izgradili svoje lečilište i oporavilište “Aque Orcinae“. Sadašnje ime je Vrnjačka Banja dobila po selu Vrnjci u kome su pronađeni prvi mineralni izvori. Prema popisu iz 1933. godina u Vrnjačkoj Banji je bilo 133 zanatskih i trgovačkih radnji, kada buja i kulturni život, organizuju se kermesi, koncerti ozbiljne muzike, gostuju renomirana pozorišta. Prirodne lekovite karakteristike Vrnjačke Banje – eksploatacija izvora je počela još 1970. godine. Vrnjačka Banja raspolaže sa 7 mineralnih izvora, od kojih se četiri koriste za balneološku terapiju. “Topla voda” Vrnjačke Banje je karakteristična po tome što veoma pogoduje temperaturi ljudskog tela ( 36,5 °C), a koristi se za kupanje i piće. Hladne mineralne vode Vrnjačke Banje su temperature od 17-27 Celzijusovih stepeni. Medicinske indikacije: Vrnjačka Banja je poznata po lečenju šećerne bolesti i bolesti organa za varenje.

Načini lečenja: Vrnjačka Banja obiluje toplim i hladnim mineralnim izvorima bogatim prirodnim mineralima koji okrepljuju i telo i dušu. Ovde je takođe i jedini topli izvor na svetu čija je temperatura jednaka temperaturi ljudskog tela (36,5°C). Vrnjačka Banja ima pet izvora, koji su svrstani u dve kategorije lekovitih mineralnih voda: tople (36,5°C), ugljenokisele homeotermalne i hladne (14-27°C), alkalne, zemnoalkalne i ugljenokisele.

Park u Vrnjačkoj Banji je poznat jos od 19. veka i svojim prekrasnim zelenilom, šetalištima i sadržajima podseća na čuvene parkove banjskih centara Evrope. Prostrani parkovi su postali prepoznatljivi deo najpoznatije banje Srbije i daju odlične mogućnosti posetiocima koji vole duge šetnje u prekrasnom orkuženju. Pored toga, u parku Vrnjačke banje su sadržaji za sve uzraste posetilaca, a vrnjački park ima i čuveni Japanski vrt koji doprinosi uživanju i opuštanju. Šetnja kroz park u Vrnjačkoj banji posetiocima omogućava posetu Mosta ljubavi, jedne od značajnih znamenitosti Vrnjačke banje. Najpoznatiji spomenici srpske srednjovekovne kulture se nalaze u blizini Vrnjačke Banje. U neposrednoj blizini Vrnjačke Banje su smešteni brojni srpski srednjovekovni manastiri, koje krase najlepše freske vizantijske umetnosti – Ljubostinja, Kalenić, Ziča, Studenica, Gradac, Sopocani, Đurdevi Stupovi, Petrova crkva u Rasu… Rimljani su nam prvi skrenuli pažnju na izvanredne lekovite odlike voda Vrnjačke Banje i njihove raznovrsne koristi. Ostavivši brojne tragove svojih velikih civilizacija i kultura, kao da su želeli da nam ukažu da treba da nastavimo i poštujemo nasleđe i tradiciju banja i čuvamo i brinemo o prirodnom okruženju Vrnjačke Banje, koja posetiocima  pruža prijatnije doživljaje i utiske i osvaja ih svojim čuvenim gostoprimstvom.

Zanimljiva mesta: Vrnjacka Banja i okolina je takođe i regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresko slikarstvom od kojih su Studenica i Sopoćani iz 13. veka svetska kulturna baština, pod UNESCO zaštitom. Ljubiteljima vina preporučujemo posetu obližnje Vinarije Grabak, radi probe odličnih vina i hrane, kao i ostalim sadržajima koji su na raspolaganju. Krajem septembra se na Župskoj berbi u Aleksandrovcu tradicionalno slavi bogat rod i berba grožđa. Vinogradi zupskog vinskog kraja u Ulici vina nude najbolje što imaju, svuda se služi hrana, a tu je i Fontana vina i proslava berbe. Reke Ibar Morava, sa brojnim mostovima i brzacima, nude turistima priliku da dožive prirodu dok splavare, plove ili veslaju niz reke koje su pogodna za splavarenje, kajak i manje motorne čamce.

SHARE IT: