Vodopad Lisine

Vodopad Lisine

Spomenik prirode vodopada Lisine reke Veliko Vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, na padinama planine Beljanice, oko 20 km od Despotovca, preko sela Stenjevca, Vodne i Strmostena. Vodopad Lisine je smešten blizini ušća reke Vrelo u Resavu, okružen očuvanom prirodom bujnih šuma, vodenih tokova, rečnih dolina, kraških pećina, velikog prostranstva cvetnih livada i isprepletenih grebena Kučajskih planina, koji se pružaju u nedogled. Izvorište sa vodotokom i vodopadom Lisine predstavlja geomorfološko-hidrološku celinu živopisne lepote i vrednosti naučnog, obrazovnog i kulturnog značaja, čineći jedinstveno prirodno dobro Srbije. Ime Lisine potiče od istoimene kotline nastale ispod vertikalnih krečnjačkih odseka planine Beljanice. Veliko vrelo izbija u vrhu kotline pod vertikalnim odsecima Radoševe pećine. Veliki broj podzemnih voda svoj put probija kroz prelepo stenovito izvorište. Od pitome i spore rečice pri izvoru, Veliko Vrelo dobija na snazi. Put do izvora Velikog Vrela je lepo uređen i obiluje mestima za izlete i odmor. Zahvaljujući lepoti vodopada Lisine visine oko 20 metara, koga čini grupa snažnih kraških izvora i amfiteatar vertikalnih strana bigrenih naslaga sa nekoliko kaskada i dnom koga pokrivaju veliki bigreni blokovi i glavnim mlazom vode sa jezercetom, Lisine predstavljaju jednu od najpopularnijih turističkih destinacija i prirodnih znamenitosti istocne Srbije.

Neiscrpna snaga i život koju daje voda je kvalitetno iskorišćena u ekonomske i turističke svrhe. Smeštene u jedinstvenom i predivnom prirodnom ambijentu, Lisine predstavljaju idealnu destinaciju za uživanje. Nekada su na reci Veliko Vrelo postojale brojne vodenice i valjaonice za sukno, dok danas meštani vodenice pretvaraju u restorane i turističke objekte, koji su dobro usklađeni sa celokupnim ambijentom. Predivan pejzaž, umirujući i melodični zvuk vode i ukusna domaća hrana, od Lisina čine pravu oazu za odmor i okrepljenje. U neposrednoj blizini vodopada Lisine su restorani, pored kojih neposredno protiče penušava, hladna i bistra voda. Odlična hrana i ljubazni domaćini, kao i umirujući zvuk vode čine doživljaj potpunim. Jedinstvenost ugostiteljskih objekata Lisina čine brojni ribnjaci u kojima se uzgaja pastrmka, koja je neizostavni i vrhunski ukusan specijalitet svih restorana. U ovom posebno lepom prirodnom ambijentu Istočne Srbije je nekoliko ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge udobnog smeštaja i ishrane, među kojima je u podnožju vodopada poznati restoran sa prenoćištem Lisinski raj, sa velikim ribnjacima pastrmke i sadržajima za odmor posle pešačenja-planinarenja ili sportski ribolov. Ovaj čuveni lisinski restoran iz ponude izdvaja ukusne specijalitete – pogaču ispod sača, beljanički sir i kajmak, kačamak, proju, beljaničko jagnje na ražnju, kao i uvek svežu pastrmku na roštilju….

U neposrednoj blizini se nalazi Resavska pećina (9km), manastir Manasija (23km) i manastir Ravanica (42km). Živopisni šumovit put do manastira Ravanice vodi preko Senjskog rudnika, najstarijeg aktivnog rudnika mrkog uglja u Srbiji. Svega kilometar od Despotovca je Park minijatura, koji predstavlja verne makete i modele srpskih srednjevekovnih manastira.

SHARE IT: