Vinarija Temet Jagodina

Vinarija Temet Jagodina

U Lozoviku iznad Jagodine, valovitom predelu centralne Srbije odakle Šumadija gleda na Pomoravlje, vođeni tragom plodne zemlje, vlasnicima Vinarije Temet je postalo jasno gde treba pustiti korenje. Smeštena na prelepim padinama Pomoravlja koje obezbeđuju idealnu izloženost suncu, vinarija Temet oblikovana je pod jakim uticajem okruženja, sa težnjom da se pronađe sklad u radu i životu pod istim krovom.

Topografija “Temetovog brega” nudi tri vrste osunčanosti i četiri vrste kvalitetnog zemljišta, što je omogućilo zasad čak šest sorti grožđa: pinot grigio, chardonnay, pinot noir, syrah, cabernet franc i cabernet sauvignon. Vinarija Temet Jagodina trenutno u svojoj ponudi ima osam etiketa: Tri Morave (crveno/belo), Ergo (crveno / belo), Rose, Pinot Grigio i Chardonnay, a u pripremi su i nova vina iznenadenja. Vina Vinarije Temet kod Jagodine su testirana na referentnim međunarodnim takmičenjima (Decanter, AWC Vienna, Balkans International). Sva vina Vinarije Temet, iako iz prve prerade, dobila su priznanja i visoko ocenjena, što govori o potencijalima, ali i odlučnosti vlasnika da celokupna proizvodnja bude na visokom nivou, što tržište i znalci vina prihvataju.

Vinarija Temet Jagodina slavi sortu Prokupac koja odgovara srpskom mentalitetu: žilava, otporna na mrazeve, a izdašna. Prokupac voli da sazreva u sudovima od hrasta, što je vinarija Temet Jagodina ostvarila tokom 12 meseci strpljivog sazrevanja u buradima srpskog i francuskog hrasta, te je nastalo vino sa nežnim slatkastim mirisom barika, notama crvenog i tamnog voća brusnice i šljive, dobro balansirano sa zaokruženim, mekim taninima. Vino nosi ime Tri Morave Magnum i sa ponosom pokazuje svoje poreklo i sadržji 85% Prokupca i 15% Merlota. Vino Tri Morave Magnum se odlično slaže sa domaćom kuhinjom, pre svega svinjskim mesom od mangulice.

Vino Tri Morave Vinarije Temet je kristalne bistrine, lagane žute nijanse i odlične prozračnosti. Na nosu jasno, čisto sa jasnim muskatnim notama Tamnjanike koja dominira na mirisu. Sveže note cveta lipe, kruške, soka od zove i herbalna nota Smederevke. Na ukusu jednako sveže, mineralno, aromatično sa blagim uticajem Tamjanike i jasnim herbalnim uticajem Smederevke. Roze vino Vinarije Temet je kompleksnog mirisa, voćnog karaktera, gde su zastupljene jagoda, brusnica, nežne zeljaste note i malo neobičnh i prijatnih tonova pečenog lešnika. Srednje punog tela, jednako aromatično u ustima i mekih, prijatnih kiselina, nastaje od kombinacije sorti Syrah 60%, Merlot 20%, Prokupac 20%. Vino Ergo Beli je sjajne bistrine i obuhvata sorte Chardonnay 90%  i Pinot Grigio 10%. Vino Ergo belo Vinarije Temet je predivne zelene boje i izraženog uljastog karaktera. Jak intezivan napad, uticaj barika jasan, voćnost nestvarno sačuvana, cvetnost izražena, kompleksnost postignuta u punom izražaju. Izražen uticaj odležavanja u drvetu jasno profiliše stil belog vina Ergo Vinarije Temet i preporučuje se uz ćuretinu sa mlincima, cezar salatu ili samo krišku dobrog kamambera…..

Gospodin Nebojša Aleksić je srce i duša Vinarije Temet i objašnjava svoju filosofiju proizvodnje vina, koja je odličan koncept, izuzetna estetika, moderan dizajn u svim principima i potpuna posvećenost proizvodnji vina koja predstavljaju zemljište izuzetnog područja Tri Morave u Šumadiji – stvaranje snažnog brenda Temet i vina sa karaketrom.

SHARE IT: