Vinska tura Šumadija 2 PETKOM

Vinska tura Šumadija – svakog petka

Ovo je grupna tura koja se organizuje tokom čitave godine, svakog petka. Ljubiteljima vina će ova tura veoma prijati, jer omogućava upoznavanje “vinske Šumadije”, verovatno jednog od najbolje razvijenijih vinskih područja Srbije, sa najdužom tradicijom vinogradarstva. Susret sa #YourSerbiaHost vodičem u 10,00 časova na utvrđenom mestu i vožnja do novootvorene Vinarije Despotike koja proizvodi nekoliko autohtonih srpskih sorti, preko stare Kraljevske vinarije i istorijske zbirke na Oplencu, do čuvene Vinarije Aleksandrović i vinskog podruma Arsenijević.

Prva “vinska stanica” naše ture je Vinarija Despotika u selu Vlaški do – moderna vinarija srdačnog vlasnika sa ambicioznim planovima. Vinarija Despotika proizvodi nekoliko vinskih etiketa od raznovrsnih sorti grožđa, ali je autohtona srpska sorta Morava jedinstvena. Samo neki vinski proizvođači u Srbiji gaje sortu Moravu, te ćete ovde imati priliku da probate ovo belo vino. Podrazumeva se da u Vinariji Despotika ne stajemo samo zbog vina Morave, ovde je dosta vina na raspolaganju. Iz sela Vlaški do nastavljamo do Topole, istorijskog i vinskog centra Šumadije, gde je kraljevska porodica Karađorđević uzgajala svoje vinograde, iz kojih je nastalo čuveno vino Trijumf. Kraljevski podrum je danas u društvenoj svojini koja obuhvata samo 11 hektara, u odnosu na nekadašnjih 50 hektara, tokom perioda Kraljevine. Najznačajniji deo posete čini Kraljev podrum, koji je u odličnom stanju, te ćete imati priliku da vidite kako je kralj proizvodio svoje vino pre oko 85 godina. Najveća vrednost Kraljevskog vinskog podruma je stara zbirka u kojoj se čuvaju arhivska vina iz 1930-ih godina.

Sledeća stanica je moderna Vinarija Aleksandrović, jedna od najpoznatijih i najuglednijih vinarija Srbije, osnovana 90. godina 20. veka, koja po tradicionalnim tehnologijama proizvodi samo vina vrhunskog kvaliteta. Za ovu vinariju je vezana jedna veoma zanimljiva anegdota iz vremena osnivanja : naime, nekadašnji kraljev vinar, kada je emigrirao u Kanadu na početku Drugog svetskog rata, poneo je sobom stari recept za čuveno vino Trijumf. Saznavši da Vinarija Aleksandrović obnavlja vinograde i započinje izgradnju vinskog podruma i vinsku prozvodnju, poslao je recept Trjumfa, kako bi se nastavila vinska proizvodnja, prekinuta preuzimanjem kraljevske vinarije tokom komunističkog perioda. Danas Vinarija Aleksandrović proizvodi mnogobrojne sorte vina, ali su najpoznatiji po proizvodnji vina Trijumf, uključujući i šampanjce.

Na kraju ture nas očekuje jedna od vinarija šumadijskog vinskog područja koja mnogo obećava – Vinarija Arsenijević, mlada i napredna vinarija, čiji mladi vlasnik Nemanja je izuzetno srdačan, sa odličnom vizijom i voljom da unapredi položaj vinskog regiona Šumadije na vinskoj mapi Evrope. Trenutno Vinarija Arsenijević nudi samo četiri vrste belih vina, ali su neka od njih izuzetna, što ćete imati prilike da lično okusite tokom degustacije, uz uparen izbor hrane. Obratite pažnju njihov Merlot, jer je to omiljeno vino predstavnika #YourSerbianHost.

Cena : 100 EUR /1-3 osobe/

Uključeno : prevoz automobilom visoke turističke klase, ulaznice za vinarije, degustacija vina i hrane, usluge profesionalnog turističkog vodiča

SHARE IT: