Vinska kuća Minića Aleksandrovac

Vinska kuća Minića u aleksandrovačkoj župi uspešno nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje odličnih vina na sopstvenom imanju, koja je jedino u ratnim godinama prekinuta. Dvadesetih godina 20. veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom “Velika Župa” uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine Srbije. “Ovo je druga evropska Šampanja!” izjavio je ushićeno francuski konzul Deko 1904. godine, videvši blago zatalasane župske kose pod vinogradima, prilikom svoje posete Župi.

Vinogradarstvo u Župi datira još iz davnih vremena kada su Župom vladali drevni narodi, poznati vinogradari i vinopije. 29. godine p.n.e. pod vođstvom Gaja Oktavijana Avgusta, Župom su zagospodarili Rimljani, koji su na ovom području opstali nekoliko vekova zahvaljujući baš župskom vinu, jer su opstajali samo u područjima dobrog vina.
Svoje vinograde su u Župi kroz čitav srednji vek imala i tri najslavnija srpska manastira: Hilandar, Studenica i Žiča. Slavni srpski knez Lazar je takođe posedovao svoje vinograde i podrume u Župi. On je 2. marta 1382. godine dao dozvolu monahu Doroteju i njegovom sinu Danilu da grade manastir Drenču, darujući im velika imanja u Župi.

Selo Tržac, metoh manastira Drenče u kome se od uvek gaje najbolja župska vina, dobilo je ime po trgu-tržnici gde se vekovima trgovalo najboljim vinima sa manastirskih imanja. Vinska kuća Minić se nalazi na blago zatalasanim osunčanim padinama sela Tržac u aleksandrovačkoj Župi, koju danas ponosno predstavlja desetine vinara. U svojoj ponudi Vinska kuća Minića se ne posvećuje samo na vinima izuzetnog kvaliteta, već svojim gostima vredni Minići nude i prijatan smeštaj u etno naselju napravljenom od vinskih bačvi. Sedam isluženih velikih vinskih bačvi je prerađeno u šest dvokrevetnih soba sa kupatilom i jednu malu degustacionu sobu, što predstavlja jedinstvenu turistučku ponudu Srbije, a svakako župskog vinskog regiona. Pored toga, kod Minića postoje i dve velike degustacione sale – manja degustaciona sala ima kapacitet od 30-ak udobnih sedećih mesta, dok u veliku može da se bez problema smesti oko 80 gostiju.

Vinsku kuću Minića danas predstavlja Momčilo Moma Minić, peta generacija vinara ove vinske kuće sa tradicijom u aleksandrovačkoj Župi. Momčilo je uvek na raspolaganju da srdačno dočeka posetioce i počasti ih prijatnom dobrodošlicom na kraju uspešne poslovne godine i bogate berbe.

Svojim vinima prepoznatljivog kvaliteta Vinska kuća Minić iz sela Tržac učestvuje na brojnih nacionalnim i internacionalnim takmičenjima vinara i salonima vina. Tamnjanika STOTA SUZA je carsko vino dostojno čaša biranih prilika, proizvedeno probirnom berbom u Župskom vinogorju od grožđa ćilibarno žute boje, po starom porodičnom receptu. Tamnjanika je vino prijatne arome, sa dosta ekstrakta, jako izraženim sortnim mirisom na tamnjan i bosiljak. Tamnjanika odlično prija uz ribu i bela mesa. Posluživanje rashlađeno na 10 do 12°C.

Tamnjanika KASNA BERBA je vino Vinske kuće Minić proizvedeno probirnom berbom u Župskom vinogorju od prezrelog grožđa tamnjanike, ćilibarnožute boje. Ovo je izuzetno jako vino sa dosta ekstrakta i jako izraženim sortnim mirisom na tamnjan i bosiljak. Ovaj božji dar konzumirati pažljivo, u umerenim količinama, uz ribu i bela mesa, rashlađeno na 10 do 12°C.

Tamnjanika SLATKA SUZA – desertno belo vino od sorte tamnjanika, koje se najbolje slaže sa kolačima, kao i sa izrazito začinjenim crvenim mesima, rashlađeno na 10 do 12°C.

Tamnjanika BARRIQUE – Vino rađeno po starom porodičnom receptu, odležavanjem u posebno rađenim barrique buradima, pored prepoznatljivog mirisa tamnjana i bosiljka, posebnim postupkom obogaćeno je još jednim novim mirisom – mirisom vanile. Zbog specifičnosti sorte i velikim zahtevom za izbor lokaliteta proizvodi se u veoma ograničenim količinama isključivo u ataru sela Tržac, u srcu vinorodne Župe. Tamnjanika prija odlično uz jače začinjenu testeninu, ribu, bela mesa, rashlađeno na 10 do 12°C.

Dorotej PINOT NOIR – Po ocenama stranih i domaćih stručnjaka, jedan od trenutno najboljih srpskih Pinot Noir-a, čiji puni sjaj očekujemo posle još par godina odležavanja. Neverovatno puno vino, izuzetnog bukea, tamne boje sa purpunim odsjajem. Prijatnih aroma i neobično duge završnice. Ovo vino se dobro slaže sa jačom i začinjenom hranom, a služi se na sobnoj temperaturi.

Prokupac – plemenito vino prokupac proizvedeno je božjom voljom od istoimene autohtone sorte grožđa iz grožđem bogate Župe. I ovaj božji dar u obliku kapljice boje rubina dar je župskog podneblja, porodične tradicije i umešnosti proizvođača da poznavaocu vina podari jedinstveni ukus koji će dugo ostati u njegovim čulima. Ovo vino predstavlja svojevrstan dragulj župskog vinogorja. Proizvedeno je sa puno umeća i ljubavi u Vinskoj kući Minića. Prokupac je bogato, snažno vino, punog bukea, tamne rubin crvene boje, prijatnih aroma i izuzetne dužine. Svoje gastronomsko umeće pokazaćete najbolje ako ovo vino poslužite uz masna i jako začinjena jela i tamna mesa, kao i meso divljači. Preporučuje se uz jela tradicionalne srpske kuhinje. Prokupac treba ga piti lagano na sobnoj temperaturi. Bocu sa ovim vinom treba otvoriti 30 – 40 minuta pre posluženja da bi vino došlo u dodir sa kiseonikom i na pravi način izrazilo svoj buke i aromu.

Rose LILI Vinske kuće Minić Aleksandrovac je suvo roze vino spravljeno kombinovanjem Plovdine i Pinot Noira. Najbolje se slaže uz slabo začinjena crvena mesa i pečenje, rashlađeno na 10 do 12°C.

Selo Tržac u blagorodnoj Župi aleksandrovačkoj je prepoznatljivo najpre po odličnoj tamnjanici. Zasluge za to imaju Vinarija Spasić i vinarija Minić koje godinama posvećuju svoje znanje i ljubav vrhunskom kvalitetu vina od tamjanike. Posetiocima Srbije, a posebno Župe u aleksandrovačkom kraju toplo preporučujemo posetu ovih vinarija jer se time stiče sveobuhvatnija slika odlika župske tamjanike. Vinski stručnjaci I poznavaoci kažu da navedene vinarije iz sela Tržca postižu odlične rezultate u proizvodnji belih vina, dajući svakako prednost prvoklasnom vinu tamjanici, dok sa crvenim vinima deluju prilično neubedljivo, posebno u poređenju sa prvom ligom župskih vinarija koje svoja vrhunska crvena vina baziraju na prokupcu… Vinopedia. Vina Vinske kuće Minić se mogu naći u dobro snabdevenim marketima i vinotekama, kao i prestižnim restoranima Srbije i Crne Gore.

SHARE IT: