Vinarije i proizvođači rakije u Srbiji

Istorija proizvodnje vina u Srbiji je duža od 1000 godina, ali i najraniji podaci o proizvodnji rakije na Balkanu potiču iz srpskog izvora iz 14. veka. Otkako je osnovana srpska država, vino je bilo deo srpske kulture, pa su mnogi od vladara Srbije, posebno iz dinastije Nemanjića od 11. do kraja 14. veka, podržavali i vinogradarstvo. Najvažnija srpska vinogradarska područja nalaze se u Negotinskoj Krajini /250 km istočno od Beograda/, na području Vršca /100 km severoistočno od Beograda/, na obroncima Fruške gore /80 km severozapadno od Beograda/, na području Subotice /200 km severno od Beograda/, Šumadije /100 km jugozapadno od Beograda/, Župe /230 km jugoistočno od Beograda/ i u Orahovačkom vinogorju /Orahovac i Velika Hoča u Metohiji/, u jugozapadnom delu Kosova i Metohije.

Pre 120 godina u Srbiji postojao #VinskiTurizam. Naime, program obeležavanja  Prve smederevske izložbe grožđa iz 1899. godine, podrazumevao je i posetu vinogradima i vinariji Nj.V. Kralja Srbije Aleksandra I Obrenovića, drugog dana izložbe, ali i posetu privatnim proizvođačima grožđa i vina (trećeg dana). Kada je poseta kraljevim vinogradima u pitanju, kako je preneo list Težak br.42, “gosti su razgledali vinograd i podrumske prostorije, a na kraju su se slikali ispred Dvora sa domaćinima.” Mirjana Maksimovic

Najstarijim autohtonim sortama grožđa u Srbiji se smatraju prokupac i tamjanika. Prokupac je vrsta crvenih vina koji je bio poznat još u ranom srednjem veku, dok je tamjanika muskatna sorta poreklom iz južne Francuske poznata u Srbiji preko 500 godina. Veruje se da Prokupac vodi poreklo iz Prokuplja (Toplički rejon). Prokupac se i danas najviše gaji u centralnoj Srbiji, a ima ga i na Kosovu i Metohiji, mestimično u Vojvodini, Makedoniji, u manjem obimu u Bugarskoj i sporadično ponegde u Rusiji. Prokupčani se ponose činjenicom da njihov grad i sorta grožđa prokupac imaju zajedničko poreklo imena – po Svetom Prokopiju. Inače, grad Prokuplje se pod ovim nazivom prvi put pominje u pisanim dokumentima iz 1395. godine, kada su vinogradi iz “grada svetoga Prokopija” darivani manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori. “Tamjanika, temjanika ili tamnjanika su samo neki od lokalnih naziva za belu sortu grožđa koja se smatra najpogodnijom i najperspektivnijom u smislu izgradnje snažnog lokalnog vinskog brenda Srbije. Sve je tu, ima lako pamtljivo i zvučno lokalno ime, autohtona je (sto ne znači da je i endemska – dakle, ima je i u drugim regionima), dopadljiva kao i prijemčiva širokom krugu potrošača zbog karakterističnog muskatnog mirisa”. http://www.tamjanika.rs/about_us.html Marinkovic Vinarija

Pored ovih vrsta vina danas se u Srbiji najviše uzgajaju šardone, sovinjon blan, rajnski i italijanski rizling, merlo i kaberne sovinjon. Veliki broj malih i srednjih privatnih vinarija Srbije je uspešno ušlo na vinsko tržište, često kao porodične vinarije, sa visokim poštovanjem standarda kvaliteta i ukusa. Neke skoro zaboravljene tradicionalne vrste vina, kao što je bermet iz Sremskih Karlovaca, su ponovo oživele. Sezona berbe u Srbiji počinje u julu i završava se u oktobru.

Srbija omogućava posetiocima da probaju odlična vina, šetaju prostranim vinogradima i uživaju u prekrasnim vinskim turama u originalnim vinskim podrumima, sa predstavljanjem celokupnog tehnološkog procesa proizvodnje vina, uz stručne vinare Srbije i lepa druženja. Srpska industrija vina pokazuje znake značajnog porasta, što dokazuje In Vino godišnji međunarodni festival vina koji se održava u Beogradu od 2004. godine. Takođe, od 2010. godine se na Beogradskom sajmu održava godišnji međunarodni sajam vina pod nazivom “Beo Wine”.

Rakija je takođe jedan od najznačajnijih brendova Srbije, nadaleko poznata, omiljena i ugledna….

 

SHARE IT: