Vinarija Vrbica Aranđelovac

Vinarija Vrbica Aranđelovac

Vinarija Vrbica sa čuvenim Tarpoš restoranom se nalazi na vrhu uzvišenja u vinogradima iznad Aranđelovca, na putu između istorijskih znamenitosti Orašca i Topole, u poznatom vinskom regionu Šumadije. Ukoliko ste poštovalac vina i odlučite da uživate u odličnim vinima i mirnom okruženju, Vinarija Vrbica i restoran Tarpoš su najbolji izbor. Uz vina proizvedena u Vinariji Vrbica u Aranđelovcu, koja se služe sa vrhunski ukusnom hranom, prekrasan pogled na Šumadiju i Aranđelovac koji se pruža iz vinarije predstavlja posetiocima pravu nagradu.

Pre više od 150 godina su padine Venčaca, Orašca i Vrbica bile pod vinogradima. Prema podacima iz 1859. godine je u Vrbici bilo 85 hektara vinograda. Pedeset goina kasnije je osnovana čuvena Zadruga vinara Venčac, kao jedinstveni oblik organizovanja vinara na Balkanu, koja je između dva svetska rata proizvodila i penušava vina. To su bila dobra vremena u Vrbici za vinogradare i vinare. Tada je čak i Eelanor Roosevelt posetila vinski podrum i probala čuveno vino tog vinogradarskog područja. Nažalost ovaj uspešan vinski period Vrbice su nasledile decenije propadanja, koje su dovele do potpunog zanemarivanja proizvodnje vina. 2003. godine su na istim padinama u Vrbici ponovo nikli novi vinogradi, čime je Vinarija Vrbica nastavila nekaašnju bogatu tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnje vine. Danas Vinarija Vrbica ima desetak hektara vinograda i godišnje proizvodi oko 50 hiljada litara vina. Proizvođači vinarije Vrbice uzgajaju najkvalitetnije sorte belog i crnog grožđa koja potiču iz Francuske. Ovde u Vinariji Vrbica su od crvenih sort Merlot i Cabernet Sauvignon, dok bele sorte predstavljaju Rajnski Riesling, Sauvignon Blanc i Chardonnay.

Lepo uređen restoran Tarpoš Restaurant, sa otvorenom terasom, nalazi se u središtu vinograda Vinarije Vrbica, i uživa prekrasan pogled na originalni pejsaž Šumadije. Reč tarpoš označava starinsku žensku kapu iz koje se moglo piti vino, iz koje su mlade devojke junacima nudile i grožđe i vino. Ukupan kapacitet restorana Tarpoš čini 180 mesta, sa 120 mesta unutra i 60 mesta na tremovima i u bašti. Pored bogatog izbora kvalitetnih vina Vinarije Vrbica, u restoranu Tarpoš se posetiocima poslužuje raskošna, vrhunski pripremljena i znalački usklađena hrana srpske i internacionalne kuhinje, pažljivo odabrana prema vinima. Ovde naši gosti uživaju u jelovniku sa preporukom, za koji kažu da je “Super perfect !” Zakuska Tarpos – grilovane suve šljive u slanini, punjene sirom; kuglice od kozjeg sira, pečene /ili tikvice/ sa dimljenom pršutom, Šumadijski kajmak, kozji sir sa uljem ruzmarina, smokve punjene sirom gorgonzola, dimljena Njeguška pršuta, dimljena govedina, dinja sa dimljenim pršutom, rolnice od heljde sa kozjim sirom i aromatičnim biljem, grožđe iz turšije; Vinogradarska pita – suve šljive, orasi, suvo grožđe i brusnica. Uz ovu hranu se poslužuje i sledeći izbor vina : Lipar Sauvignon /ili Rajnski Riesling/, Menuet Chardonnay, Tarpos Merlot, Orasac Cabernet i Tarpos Rose, voda, domaća peciva i proja, zelena salata sa cherry paradajzom i parmezanom…

SHARE IT: