Vinarija Tarpoš Aranđelovac

Vinarija Tarpoš Aranđelovac

Vinarija Tarpoš sa čuvenim restoranom se nalazi na vrhu uzvišenja u vinogradima iznad Aranđelovca, na putu između istorijskih i turističkih znamenitosti Orašca i Topole, u poznatom vinskom regionu Šumadije. Ukoliko ste poštovalac vina i odlučite da uživate u odličnim vinima i mirnom okruženju, Vinarija Tarpoš sa prestižnim restoranom Tarpoš su najbolji izbor. Uz vina proizvedena u Vinariji Tarpoš u Aranđelovcu koja se služe sa vrhunski ukusnom hranom, prekrasan pogled na Šumadiju i Aranđelovac koji se pruža iz vinarije predstavlja posetiocima pravu nagradu.

Pre više od 150 godina su padine Venčaca, Orašca i Vrbica bile pod vinogradima. Prema podacima iz 1859. godine je u selu Vrbici bilo 85 hektara vinograda. Pedeset godina kasnije je osnovana čuvena Zadruga vinara Venčac, kao jedinstveni oblik organizovanja vinara na Balkanu koja je između dva svetska rata proizvodila i penušava vina. To su bila dobra vremena u selu Vrbici za vinogradare i vinare. Tada je čak i Eelanor Roosevelt posetila vinski podrum i probala čuveno vino tog vinogradarskog područja. Nažalost ovaj uspešan vinski period Vrbice su nasledile decenije propadanja koje su dovele do potpunog zanemarivanja proizvodnje vina. 2003. godine su na istim padinama u selu Vrbici ponovo nikli novi vinogradi, čime je Vinarija Vrbica nastavila nekadašnju bogatu tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnje vine. Danas Vinarija Tarpoš ima desetak hektara vinograda i godišnje proizvodi oko 50 hiljada litara vina. Proizvođači vinarije Tarpoš uzgajaju najkvalitetnije sorte belog i crnog grožđa koja su poreklom iz Francuske. Vinarija Tarpoš se prepoznaje po vinima crvenih sorti Merlot i Cabernet Sauvignon, dok bele sorte predstavljaju Rajnski Riesling, Sauvignon Blanc i Chardonnay.

Izuzetno lepo uređen restoran Tarpoš sa otvorenom terasom se nalazi u središtu vinograda Vinarije Tarpoš i uživa prekrasan pogled na originalni vinski pejsaž Šumadije. Reč tarpoš označava starinsku žensku kapu iz koje se u prošlosti moglo piti vino, iz koje su mlade devojke junacima nudile i grožđe i vino. Ukupan kapacitet restorana Tarpoš čini 180 mesta, sa 120 mesta unutra i 60 mesta na tremovima i u bašti. Pored bogatog izbora vrhunski kvalitetnih vina Vinarije Tarpoš, u restoranu Tarpoš se posetiocima poslužuje raskošna, vrhunski pripremljena i znalački usklađena hrana srpske i internacionalne kuhinje, pažljivo odabrana prema vinima. Ovde naši gosti uživaju u jelovniku sa preporukom, za koji kažu da je “Super perfect !”Zakuska Tarpos – grilovane suve šljive u slanini, punjene sirom; kuglice od kozjeg sira, pečene paprike /ili tikvice/ sa dimljenom pršutom, Šumadijski kajmak, kozji sir sa uljem ruzmarina, smokve punjene sirom gorgonzola, dimljena Njeguška pršuta, dimljena govedina, dinja sa dimljenim pršutom, rolnice od heljde sa kozjim sirom i aromatičnim biljem, grožđe iz turšije; Vinogradarska pita – suve šljive, orasi, suvo grožđe i brusnica. Uz ovu hranu se poslužuje i sledeći izbor vina : Lipar Sauvignon /ili Rajnski Riesling/, Menuet Chardonnay, Tarpos Merlot, Orasac Cabernet i Tarpos Rose, voda, domaća peciva i proja, zelena salata sa cherry paradajzom i parmezanom…

SHARE IT: