Vinarija Virtus Žabari Svilajnac

Vinarija Virtus Žabari Svilajnac

Vinarija Virtus je osnovana krajem 2010. godine na području Mlavskog rejona, u požarevačkom  vinogorju centralno-istočne Srbije. Osnivači vinarije Virtus su grupa dobrih prijatelja i entuzijasta, koje je okupila zajednička ljubav prema vinu i  ideja da samo timski rad daje dobre rezultate. Vinograde Vinarije Virtus čini blago zatalasan zemljišni posed 27,5 hektara u malom selu Viteževu, između Žabara i Svilajnca, 15 kilometara od autoputa Beograd-Niš. Tokom 2011. i 2012. godine su podignuti zasadi vinove loze na površini od 15 hektara sadnicama odabranih sorti iz Srbije i Francuske Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Marselan i Prokupac, kada je započeta faznu izgradnja kompleksa vinarije. Do danas je završen veći deo tehnološkog i administrativnog objekta Vinarije Virtus Svilajnac, sa ciljem dobijanja vrhunski kvalitetnih vina.

Izuzetno pogodni geoklimatski uslovi mlavskog vinskog rejona Srbije omogućavaju gajenje vinove loze i danas, kao i  hiljadama godina pre, o čemu svedoče arheološka iskopavanja antičkih lokaliteta. Danas je Vinarija Virtus Svilajnac svedok i učesnik novog talasa u proizvodnji vina u Srbiji, jer poštovanjem srpske istorije i tradicije, nastavlja put razvoja srpskog vinogradarstva. Vlasnici Vinarije Virtus veruju da će se ostvariti njihova ideja da svojim vinima proslave Srbiju i prenesu deo njenog duha ljubiteljima kvalitetnih vina.

Sloganom Vinarije Virtus “Pročitaj vino – okusi istoriju” se sa ponosom potvrđuje činjenica da je Srbija bila osnivač i deo velike vinčanske civilizacije, tadašnjeg tehnološki najnaprednijeg društva na svetu, pre Starog Rima i Grčke i Mesopotamije. Vinčanska kultura Dunava je ostavila svedočanstva o korenima pismenosti – vinčansko pismo ili simbole, koji datiraju mnogo pre klinastog pisma. Ugledna srpska slikarka Isidora Ivanović je ove simbole i stilizovanu figuru iskoristila na etiketama vina Vinarije Virtus, sa željom da  zainteresuje ljubitelje vina da postanu i ljubitelji istorije. Najlepše što je preostalo iz tog doba su figurine koje su i inspirisale izgled vina i moto Vinarije Virtus, koje prikazuju likove raširenih ruku sa velikim očima, što označava brigu i pažnju, srdačnost i dobrodošlicu.

Sauvignon Blanc se smatra aristokratskim klasikom među belim vinima. Kao i svaka velika sorta vinograda, Sauvignon Blanc je “dete” zemlje na kojoj raste. Njegova aromatika je sa neobično jakom sortnom notom koja se menja u zavisnosti od regiona u kome raste. Pinot Grigio je simbol leta i ukusne hrane, jednostavnih prirodnih proizvoda. Sorta Pinot Grigio kao i Pinot Blanc su dva varijeteta nastala mutacijom plemenitog Pinot Noire. Uspešno se uzgaja kako na prostorima prohladnog brdovitog Oregona, tako i na Siciliji. U Alzasu, Pinot Gris kako ga tamo zovu, daje bogata, mirisna bela vina s notom oraha, dima, začina, a ponekad i meda. Ova sorta kod nas je poznata kao sivi burgundac. Sorta Gewürztraminer je  jedna od 18 plemenitih vinskih sorti, često nazivan i “odrasli” Muscat. Prefiks “gewürz” u prevodu “začinjeni” odnosi se na aromatiku ove sorte koja potiče iz Severne Italije (nekada Južni Tirol). Vino mirisno, cvetno, nalik najfinijem lokumu, pre svega zbog izražajnih nota ružinih latica, a potom neobično uljane strukture. Virtus Rose i ružičasta vina nisu popularna kao bela ili crvena, verovatno zbog nedovoljnih informacija o njima. Poznavaoci ovog blagorodnog, prirodnog vina, nikada ne umanjuju njegovu vrednost, zbog složene tehnologije proizvodnje, kao i zbog predivnog ukusa i bogatstva antioksidantima koji pomažu u očuvanju mladosti. Rose je vino koje se s pravom vezuje za leto i velike vrućine zato što se može jako ohladiti bez straha da će da izgubi “u telu”. Rose se dobro slaže sa različitom hranom. Zbog te svoje osobine, mnogi se prema njemu odnose sa izvesnim nepoverenjem. Ali poslednjih deset godina se vinari Srbije uspešno bore sa takvom reputacijom Rozea, tako da danas rastuća popularnost ovog vina nikog ne čudi. Prokupac je stara srpska autohtona sorta, specifična srpski vinarski region. Mnogi vinari, verni srpskoj tradiciji, obnavljaju ovu sortu i time doprinose izgradnji i razvoju domaćeg vinskog identiteta. Prokupac Vinarije Virtus je vino zagasito crvene boje, zrelog mirisa crvenog voća, sa aromama likera od višnje i kakaa koje dopunjuju karakteristične mineralne note. Na ukusu je voćno, mekano, sa izraženim slatkim taninima, dobro uklopljenim u njegovu elegantnu i uravnoteženu strukturu, a sazrevanje jednog dela ovog vina u hrastovim baricima doprinelo je njegovoj produženoj završnici.

SHARE IT: