Vinarija Vinum Sremski Karlovci

Vinarija Vinum Sremski Karlovci

Nefrolog Milan Ubavić je 2001. godine neposredno preko puta čuvene istorijske Kapele mira osnovao Vinariju Vinum u Sremskim Karlovcima, kako kaže, iz inata i ljubavi prema vinu. Dr Ubavić je odlučio da se “oduži svom dedi i vrati u porodično vlasništvo prodatu zemlju, kako bi pokrenuo svoj privatni biznis. Međutim, umesto plodnih bačkih oranica, nova parcela plodne zemlje u Sremskim Karlovcima je bila pogodnija za zasad vinograda, pa je započeo proizvodnju vina, najpre iz hobija i ljubavi prema vinu, a kasnije se sve pretvorilo u ozbiljan posao“. U početku je to bila vinarija potekla iz duge porodične tradicije uzgajanja vinove loze koja je u starom lagumu proizvodila male količine vina za kućnu upotrebu. Danas uspešno radi lepo preuređeni stari lagum u Sremskim Karlovcima, čime su brojni posetioci ove ljupke fruškogorske varošice na Dunavu dobili još jednu vinsku tačku na turističkoj mapi grada. Vinarija Vinum Sremski Karlovci je pravi i prefinjen primer kako se postepeno ali sigurno i na zdravim osnovama gradi vinska priča i prepoznatljivost vinarije.

Danas Vinarija Vinum u Sremskim Karlovcima predstavlja preduzeće koje uspešno primenjuje naučna dostignuća, naročito u odabiru sorti grožđa, sa ciljem da se dostigne vrhunski kvalitet vina. Vinarija Vinum Sremski Karlovci proizvodi vino na potpuno drugačiji način od velikih srpskih proizvođača, što podrazumeva ograničene količine proizvedenog vina i probranu berbu grožđa. Pored toga, Vinarija Vinum Sremski Karlovci primenjuje i savremene tehnološke metode, među kojima se izdvaja automatska kontrola temperature alkoholnog vrenja, primena brižljivo odabranih kvasaca i hladna stabilizacija, odnosno višednevni tretman mladog vina niskom temperaturom (oko -4°C). Ovu vinariju na srpskom tržištu potrošači prepoznaju prvenstveno po belim vinima: sovinjon blan i italijanski rizling (grašac). Iz godine u godinu, stil vinarije Vinum u Sremskim Karlovcima se ne menja: bela vina izuzetne svežine, precizna, hrskava, jasnih sortnih karakteristika, bez visokih alkohola. Pored stila, konstanta je kvalitet i odličan odnos cene i kvaliteta. Od nedavno su na tržištu zablistali i sa rozeom od sorte frankovka kojim su pokazali i da ova centralnoevropska sorta može da stane na crtu francuskim sortama koje se u Srbiji najčešće koriste za roze.

Ono što Vinariju Vinum posebno razlikuje od drugih vinarija jeste dugotrajna poslovna saradnja sa Institutom za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Sa njihovog oglednog dobra Vinarija Vinum otkupljuje grožđe kvalitetnih vinskih sorti i po preporukama vrhunskih tehnologa te ustanove postavlja tehnologiju za preradu, u skladu sa sortom i rodom, kao i mikroklimatskim uslovima koji su vladali tokom godine do trenutka berbe.

Da bi izbegla različit kvalitet vina, Vinarija Vinum je na 6,5 hektara napravila sirovinsku bazu od grožđa iz sopstvenog zasada, sa planiranim proširenjem. Tako se u Vinariji Vinum pripremaju da na parcelama koje svojim geografskim i mikroklimatskim svojstvima obećavaju uspešno uzgajanje vinskih sorti posade italijanski rizling, sovinjon, semijon, žuti muskat, traminac i mađarsku sortu Iršai Oliver. U tretmanu vinograda Vinarija Vinum Sremski Karlovci već koristi zalivni sistem za hranljive materije i protivgradni sistem, a završen je i novi podrum koji zadovoljava sve standarde kvalitetne proizvodnje vina.

“Jednom kada smo iz hobija porasli u vinariju, ozbiljno smo se posvetili njenoj modernizaciji i na putu popločanom upornošću i trudom, od stare dekine bačve, stigli smo do podruma opremljenog najsavremenijom tehnologijom, postojanih temperatura, kontrolisane fermentacije, primene najboljih kvasaca i hladne stabilizacije, kojom se posebno ponosimo”. Dr Ubavić

Vinarija Vinum Sremski Karlovci ima dve lepo uređene degustacione sale, od kojih jedna prima 12, a druga 40 osoba, uz terasu koja u toplijem delu godine pruža posetiocima posebno udoban doživljaj prijatne probe vina sa pogledom na Sremske Karlovce. Mnogi poslovi danas nastaju iz surovog interesa, bez dugoročne vizije ili jasne misije, što uporni vlasnici Vinarije Vinum ne primenjuju u svom poslovanju, jer ih ne zanima brz i jeftin uspeh, pošto je ova vinarija građena natenane, godinama, grozd po grozd i litar po litar. Cilj je trajanje,  obeleženo pečatom kvaliteta i medaljama sa svetskih specijalizovanih sajmova. Vizija budućnosti Vinarije Vinum Sremski Karlovci uključuje i nova vina, zamišljena da se služe uz pikantna jela i slatke dezerte u prestižnim restoranima, kao i na domaćim trpezama, uz ukusne zalogaje koje pripremaju vredne ruke domaćica. Vlasnici Vinarije Vinum u Sremskim Karlovcima ne veruju u „obične“ dane, već smatraju da je svaki dan poklon i blagoslov, dat da ga iskoristimo najbolje što možemo. Osim iskrene dobrodošlice i raskošnog i originalnog vinskog ambijenta, Vinarija Vinum u Sremskim Karlovcima nudi posetiocima i duh nekih drugačijih, plemenitih vremena, sačuvanih u voljenim vinima Grašac Beli, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Mustra, Rose, Pinole, Frankovka, Pinot Noir, Bermet, Bermut.

SHARE IT: