Vinarija Vinogradi Nikolić Aleksandrovac

Vinarija Vinogradi Nikolić Aleksandrovac

Aleksandrovačka Župa je tradicionalno poznato područje srpskog vinogradarstva i vinarstva. Geoklimatski uslovi aleksandrovacke Župe su izuzetno pogodni za vinogradarstvo, te su župski vinogradi od davnina uglavnom sađeni na blagim osunčanim padinama brežuljaka i mahom okrenuti prema jugu, na položajima sa dobrim provetravanjem. U pisanim izvorima se Aleksandrovačka Župa, kao poznata vinogradarska oblast, prvi put pominje u Studeničkoj povelji sa kraja 12. veka, kada je veliki župan Stefan Nemanja poklonio vinogradarska sela Župe manastiru Studenici. Pogodnost pedoloških, geoloških i klimatskih uslova za uzgoj vinove loze u Župi najbolje je potvrđena 1904. godine izjavom francuskog konzula Dekoa, koji je nazvao Župu “srpskom Šampanjom. U vinogradima Župe tradicionalno dominiraju domaće sorte prokupac i tamjanika, a u novim zasadima se sve češće sreću Merlo i Caberne sovinjon. Organizovanom proizvodnjom vina se u Župi danas bavi sedamdesetak proizvođača, koji svoja vina plasiraju u Srbiji ili izvoze. Poseta aleksandrovačkoj Župi uvek obuhvata i Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovu….

Vinogradsko turistički kompleks porodice Nikolić se nalazi u Aleksandrovačkoj Župi, na jednom od najpoznatih vinskih puteva Srbije, u prekrasnom malenom selu Vitkovu, 3 km od Aleksandrovca. Vinogradsko turistički kompleks porodice Nikolić u Župi je potpuno okružen vinogradima i posebnom srpskom tradicionalnom ogradom od prošća /dokle doseže pogled/, i uživa široku panoramu planina Kopaonika, Jastrepca i Goča i blagorodne Župe. Vinogradsko turistički kompleks porodice Nikolić je jedinstven po arhitektonskom rešenju spoja starog i novog, harmoniji drevnih i prirodnih materijala, potpuno novom licu tradicionalne moravske kuće i po nesvakidašnjoj gostoprimljivosti i dobrom raspoloženju vedrih i vrednih domaćina. Počeci bavljenja vinogradarstvom porodice Nikolić datiraju iz 1882. godine i vremenom su, poštovanjem tradicije predaka  – pradede Jovana i dede Vukašina i velikom ljubavlju, stvorena harmonična i pitka crvena i bela vina, punog voćnog ukusa. Danas se vinogradi Nikolić protežu na 9,5 hektara, gde su zastupljene vinske sorte grožđa Merlo, Frankovka, Prokupac, Rajnski rizling i Šardone i stone sorte grožđa Kardinal, Muskat Hamburg, Muskat Italia i Viktoria. Novi zasadi vinograda su podignuti 2009. godine, ali se neguju i brižljivo čuvaju i stari zasadi čuvenog Prokupca. U podnožju vinograda Nikolić su dva veštačka jezera u svrhu navodnjavanja, kao i veliki rezervoari koji skupljaju kišnicu i doprinose velikoj uštedi vode, koja je najdragoceniji resurs današnjice i budućnosti. Godišnja proizvodnja vina Vinograda Nikolić je oko 35.000-40.000 litara, od kojih se proizvodi crveno, rose i belo vino. Crveno vino se proizvodi kupažom Kaberne Sovinjona, Merloa i Prokupca, rose, kupažom Frankovke, Prokupca, Merloa i Župljanke, a belo kupažom Rajnskog rizlinga i Šardonea. Proizvodnja vina se vrši u selu Vitkovu, gde se nalaze vinogradi koji potpuno okružuju vinogradarsko-turističko naselje sa farmom ovaca i srnom, dva mala jezera i sadržajima koji omogućavaju uspešan vinski turizam. U Vinogradima Nikolić je moguće poručiti vino sa brandiranom etiketom, slikom i tekstom po želji, što predstavlja zanimljiv poklon prijateljima i kolegama, uspomenu na posebne događaje, proslave i bankete i nezaboravnu posetu Vinograda Nikolić. Posebno zanimljiva je Župska berba u sezoni berbe grožđa u župskom aleksandrovcu, koja traje oko tri do četiri nedelje, od kraja avgusta do početka septembra i omogućava posetiocima da učestvuju u teškim poslovima oko berbe grožđa, uz uživanje u sortama Kardinar, Muskat Hamburg, Viktorija i Muskat Italija….

Boravak u Vinogradsko turističkom kompleksu porodice Nikolić u Župi je moguć tokom čitave godine, jer su svi sadržaji namenjeni upoznavaju posetilaca sa bogatom tradicijom uzgoja vinove loze u Aleksandrovačkoj Župi i uživanju u vinima i vrhunskoj tradicionalnoj hrani ovog prekrasnog planinskog kraja Srbije. Vinska tura posete vinograda – sa mogućnošću učešća posetilaca u uobičajenim vinogradarskim poslovima  i degustacija vina se vrši uz prethodnu najavu i rezervaciju. Svojim položajem u središtu župskih vinograda, Vinska kuća sa smeštajem Vinograda Nikolić omogućava jedinstvene doživljaje i potpuno uživanje posetilaca – ljubitelja i poštovalaca vina. Svi objekti Vinogradsko-turističke celine Nikolić – vinski podrum, “vinska kuća” – sala za 30-tak gostiju sa raskošnom keramičkom peći i pogledom na vinograd, lepo uređene i udobne sobe i apartmani, sala za degustaciju vina za 50 gostiju sa bunarom, pečenjara, kuhinja iz koje potiče vrhunski kvalitetna hrana i pomoćni objekti, sagrađeni su od prirodnih materijala /kamena, drveta, čerpića i stare švapske cigle sa monogramima/ i okrečeni belom bojom, koja u spoju sa gredama i elementima od punog drveta potpuno odražava moravsku arhitekturu i tradiciju Župe. Nameštaj od masivnog drveta je rađen je po posebnoj narudžbi i stilski je prilagođen prirodnom okruženju. Ukupan smeštajni kapacitet Vinogradsko-turističkog kompleksa Nikolić je desetak ležajeva, raspoređenih u 2 apartmana sa kupatilima u jednom objektu, od kojih je jedan sa prekrasnom terasom i saunom, i dve spavaće sobe u vinskoj kući, sa modernim kupatilima i mini kuhinjom. Prostrani kreveti pružaju potpun odmor posle uzbudljivih doživalja i uživanja u svakom trenutku posete Vinograda Nikolić, koji su blizu, a sasvim daleko od civilizacije, stresa i izazova svakodnevnice. Jedna od aktivnosti koju domaćini preporučuju je igra srpskog kola u prostranom vinogradu, što veoma doprinosi kvalitetu boravka i dobrom zdravlju.

Uz osnovnu namenu uživanja u vinu, Vinogradsko turistički kompleks porodice Nikolić u aleksandrovačkoj Župi predstavlja i izuzetno pogodno odredište za uspešnu organizaciju raznovrsnih korporoativnih događaja, druženja, zabava, kulinarskih i folklornih takmičenja i skupova dobrog raspoloženja. Tokom boravka toplo preporučujemo posetu posetu Muzeju vinogradarstva u Aleksandrovcu, čije zbirke potvrđuju bogatu vinogradarsku tradiciju i vinarsku kulturu Župe, kao i razgledanje obližnjih srpskih srednjovekovnih manastira Drenče, Rudenice i Veluća.

Ovde je utisak našeg klijenta Dennisa iz Amerike koji je nedavno posetio Vinariju Vinograde Nikolić : Nikolic Winery and Resort is located in Aleksandrovac, Serbia. An amazing man, Sasa Nikolic built this place out of nothing in just 9 years. The scenery is fantastic, and the food, spirits, and conversations were wonderful. If you ever come to Serbia, please stop by this place !

SHARE IT: