Vinarija Vinik Vršac

Višegodišnje iskustvo Nikole Cuculja u proizvodnji vina i Milojka Vilotića u poslovnom svetu, omogućilo je da međusobne porodične veze prerastu u uspešan poslovni odnos. Stara švapska kuća u centru Vršca iz 1900.  godine, sa velikim podrumom od 200 m2, u kome se nekada proizvodilo vino, povratila je 2004. godine svoju originalnu namenu, kada je registrovana porodična Vinarija Vinik Vršac. Vinarija Vinik je danas jedini registrovani, proizvodni podrum u Vršcu, od 980 vinarija pre 100 godina.

Vinarija Vinik u Vršcu proizvodi belo i roze vino Vržole i bermet. Podrum Vinarije Vinik Vršac je opremljen najsavremenijom enološkom opremom i sudovima kapaciteta 60000 litara, u kojima se vrši kontrolisana fermentacija i čuvanje vina. Vino Vržole beli Vinarije Vinik Vrsac je belo suvo vino sa 13% alkohola, punog ukusa, sa nežnom voćnom aromom, tipičnom za sortu Chardonnay. Preporučuje se uz bela mesa, ribu, naročito uz soma i  kečigu. Vino Vržole Rose je crveno polu suvo vino, koje ima 12% alkohola. Izraženog  je muskatnog mirisa i ukusa na grožđe od koga vodi poreklo muskat hamburga. Zbog svoje arome naročito je dopadljivo ženama. Vino Vržole Rose se servira na temperaturi od 10-12 C i najbolje prija uz mlade sireve, piletinu, razne pice i jagnjetinu. Vino Vržole Crni je crveno suvo vino koje ima 13,5% alkohola. Ovo vino se proizvedi od grožđa sorte Merlot, sa aromom šumskog voća tipičnom za ovu sortu. Vino Vržole Crni je dobitnik Zlatne medalje Novosadskog sajma 2010. godine. Preporučuje se uz tamna mesa i divljač, na temperaturi od 16 C. Bermet Crni je specijalno aromatizovano desertno vino, složenog mirisa i ukusa, koje se konzumira kao aperitiv, ali takođe i kao desertno piće uz kolače ili voće na kraju obroka. Medovina je ‘vino sa dušom meda’ koje sadrži 11,5% alkohola. Medovina je prirodno vino proizvedeno od livadskog meda i preporučuje se uz desert.

Pored proizvodnog dela Vinarije Vinik Vršac, u kome se proizvodi i odležava vino, u autentičnom podrumskom ambijentu, uređena je i udobna i tradicionalno uredena degustaciona vinska sala, koja za svojim hrastovim stolovima može da primi 50 ljubitelja vina. Vinarija Vinik Vršac svojim posetiocima nudi  kratku obuku  na  temu  usklašivanja vina sa hranom i serviranja  vina, organizuje  nagradne  zabavne  igre, a  šarmantni vitez  vina  najveselijoj  osobi  dodeljuje  diplomu ”Boema”.  Često posetioce Vinarije Vinik u Vršcu uvesaljavaju  tamburaši, ili harmonikaš, pa je prilično teško krenuti kući…..

SHARE IT: