Vinarija PIK Oplenac Topola

Vinarija PIK Oplenac Topola

U srcu Šumadije, u podnožju istorijskog brda Oplenca i suncem okupanih, blago zatalasanih brežuljaka, nalazi se gradić Topola, kolevka srpske nezavisnosti, prestonica srpskih kraljevskih dinastija, začetnik šumadijskog vinogradarstva…Topola je ljupki šumadijski gradić u kome su stvarana vina dostojna kraljevskih stolova Evrope i koji je nazvan ‘prestonicom srpskih čokota’.

U toj duhovnoj i vinskoj prestonici Srbije, gde u harmoniji žive prirodna i kulturna bogatstva, čist vazduh i najmirisniji čokoti vinove loze, nalazi se vinarija PIK Oplenac, koja se od 1948. godine bavi otkupom i prometom alkoholnih pića, na oko 700 hektara vinograda. Do početka 90-tih godina 20. veka je PIK Oplenac svojim kapacitetima i preradom bio u vrhu na tadašnjem tržištu Jugoslavije, sa poznatom proizvodnom paletom vina i rakija.

Uspešnom privatizacijom 2014. godine je PIK Oplenac nastavio uspešnu proizvodnju odličnih vina u prostranom pogonu i podrumima opremljenim najsavremenijom tehnologijom francuskih i italijanskih proizvođača. Ova vinska kuća je brojala 850 radnika koji su decenijama svoja vinarska iskustva prenosili novim generacijama. Prateći svetske trendove u vinarstvu, sadašnji vlasnik se okrenuo visokim standardima proizvodnje, oslanjajući se na iskustvo, tradiciju i kulturu oplenačkog vinogradarskog kraja i objedinjujući ih sa najsavremenijom tehnologijom francuskih i italijanskih proizvođača. Vinska kuća PIK Oplenac brižno čuva i neguje bogatu šumadijsku tradiciju proizvodnje vina, koja je vekovima davala besprekoran kvalitet i ukus vina. Plodno zemljište i ekološki čist vazduh Šumadije i danas doprinose uzgoju najboljeg grožđa. Vinarija PIK Oplenac Topola je zadržala svoju primarnu delatnost, što je proizvodnja vina od grožđa, sa tendencijom širenja delatnosti u oblasti prehrambene industrije. Tradicionalni obrisi vinarije su zadržani i unapređeni novim arhitektonskim i građevinskim zahvatima, tj obnovom i investicionim ulaganjem u opremu i infrastrukturu. U fazi pripreme je više od 50 hektara mladih zasada vinograda različitih sorti grožđa, kao i proširenje delatnosti na proizvodnju sokova, ulja, briketa i peleta.

Predstavljamo bela vina Vinarije PIK Oplenac Topola iz linije VILLA koja krase intenzivne i raskošne arome, VILLA rose – suvo vino ukusa svežih višanja i trešanja, crvena vina sa izraženim voćnim aromama iz linije MONARH, osnovnu liniju vina pod nazivom TRON, kao i čuvenu lozovaču. Sva vina Vinarije PIK Oplenac su jedinstveni spoj pažljivo biranih bobica grožđa, znanja, tradicije i ljubavi. Posetiocima preostaje da uživaju u bojama života i jedinstvenoj aromi i ukusu vina Vinarije PIK Oplenac.

Vino Villa Chardonnay Vinarije PIK Oplenac potiče iz berbe 2015.godine i ima 13% alkohola. To je vino svetlo žute zelenkaste boje, veoma intenzivnog i zavodljivog mirisa, snažnog voćnog karaktera, u kome se otkrivaju ukusi banane, egzotičnog voća, plemenite jabuke i citrusa. Ukus je pun, snažan, topiv, izvanredne strukture i ravnoteže sa veoma dugim trajanjem u naknadnom ukusu. Optimalna temperatura serviranja: 10-12 °C koja se preporučuje uz rusku salatu, pohovani kačkavalj, dagnje, lososa, smuđa i ostala svetla mesa.

Vina Villa Cuvee Vinarije PIK Oplenac je kupaža sorti Muscat Ottonel, Chardonnay, Italijanski rizling i Rajnski rizling, berba 2014. godine i sadrži 13% alkohola. Vino Villa Cuvee je svetlije, slamasto žute boje, mirisa razvijenog voćnog, sa blagim muskatnim tonom. Vino je na ukusu umereno puno, skladno, solidne ravnoteže i postojanosti arome. Optimalna temperatura serviranja je 10-12 °C, a najbolje prija uz suhomesnate proizvode, salate na bazi majoneza i tartar sosa, svetla mesa.

Vino Villa Muscat Ottonel je godina berbe 2015. i sadrži 13,5% alkohola. To je vino svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem, mirisa intenzivno muskatnog, cvetno-voćnog karaktera u kome se spoznaje miris dinje, breskve, citrusa i egzotičnog voća. Vino VillaMuscat Ottonel Vinarija PIK Oplenac je suvo na ukusu, ali sočno, bogate arome, odlične ravnoteže i veoma duge postojanosti arome. Optimalna temperatura serviranja je 7 °C, a preporučuje se uz: svetla mesa, meke i polutvrde sireve (ementaler).

Vino Villa Sauvignon Blanc Vinarije PIK Oplenac potiče iz berbe: 2015. godine i sadrži 13% alkohola. Ovo je vino svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem, veoma raskošnog i prefinjenog sortnog mirisa, sa izraženim karakteristikama ogrozda, marakuje, citrusa. Ukus je pun, snažan i zaokružen. Izvanredne ravnoteže, sa pikantnim kiselinama, glatke teksture i veoma postojane arome. Optimalna temperatura serviranja vina Villa Sauvignon je 9-11 °C, a servira se uz svetla mesa, ribe, školjke, koziji sir, pohovane šampinjone sa tartar sosom, dimljenog lososa.

Vino Villa Traminac Vinarije PIK Oplenac je berba 2015. godine i sadrži 14,5% alkohola. Slamasto žute boje. Intenzivnog sortnog mirisa, cvetno – voćnog karaktera sa dominacijom cveta ruže, sa prožetim voćnim tonovima ličija i egzotičnog voca. Punog i snažnog ukusa sa postojanom aromom.Veoma ekstraktivno, sa prijatnim tonovima, uravnoteženim kiselinama i dugom završnicom ukusa. Optimalna temperatura serviranja: 8-12 °C Servirati uz: začinjenu azijatsku kuhinju, salate na bazi belih mesa, koziji sir, guščiju paštetu.

Vino Villa Rose Vinarije PIK Oplenac je godina berbe 2015., sa sadržajem alkohola 12,5%. Ovo je kupaža sorti Merlot i Cabernet Sauvignon, suvo vino boje nara, veoma intenzivnog mirisa svežih višanja i trešanja. Punog, topivog ukusa, sa prijatnom kiselošću koja naglašava voćni karakter vina i doprinosi njegovoj dobroj ravnoteži. Optimalna temperatura serviranja Rose vina Villa je 11-13 °C Servirati uz: rižoto sa plodovima mora, pitu sa mesom, svetla mesa sa šampinjonima, plavu (morsku) ribu, picu-napolitana, špagete ala bolonjeze.

Filozofija Vinarije PIK Oplenac Topola je praćenje modernoh trendova i unapređenje vinskog turizma Srbije. Pored proizvodnje ekskluzivnih vina, Vinarija PIK Oplenac se bavi i vinskim turizmom. Prilikom posete vinariji PIK Oplenac, pored degustacije vina i obilaska uz pratnju stručnog vodiča, posetioci mogu da uživaju u umetničkim slikama, bronzanim statuama i mnogim antikvitetima koji krase unutrašnjost vinarije. U toku je izgradnja luksuznih ugostiteljskih objekata u okviru vinarske celine PIK Oplenac Topola, kako bi se posetiocima i poštovaocima bogovskog pića priuštili što prijatniji doživljaji. PIK Oplenac Topola ima misiju i cilj da svojom ponudom kulturološki upotpuni sadržaj podneblja Oplenca i okoline. Vinarija Pik Oplenac Topola je danas odličan primer stare tradicije u novim tehnologijama, jer ostvaruje proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta koja nose pečat podneblja sa koga dolaze!

SHARE IT: