Vinarija Miletić Oparić

Vinarija Miletić Oparić

Znamenito selo Oparić kod Rekovca u Levču je čuveno po Janku Brašiću – rodonačelniku srpskog naivnog slikarstva, a odnedavno ga je u žižu javnosti povratila vinarija ,,Miletić“. Levač i Oparić imaju značajno kulturno bogatstvo svetskih razmera – naivno slikarstvo, duhovne spomenike srpskih manastira Kalenića i Preradovca, uspešne pčelare, vredne domaćine, ali i nekiliko uspešnih vinarija, koje doprinose vinskom turizmu Srbije. Po narodnom predanju, manastir Kalenić, koji se nalazi zapadno od sela Oparića, prvobitno se zvao Kalemić, a njegovo bratstvo Kalemići, jer je važilo za veoma vešte kalemare vinove loze. Oko srpske svetinje Kalenica odvajkada se uzgajalo grožđe od koga se dobijalo rujno vino, koje se posle svake berbe, kako legenda kaže, nosilo u marami na probu knezu Lazaru u Kruševac.

Među vinarijama Levča je porodična Vinarija Miletić u Oparicu, čija vinarska tradicija seže do 18. veka. Ćerke porodice Miletića – Zorica, Milica i Marija su bile garancija opstanka vinogradarske tradicije, jer je Marija nastavila put koji je uspostavio njihov čukundeda i danas uspešno unapređuje proizvodnju vina u vinogradu površine 8 hektara. Marija je odrasla u porodičnom vinogradu u kome je pomagala ocu i gajila grožđe za dobro vino koje se uvek nalazilo na stolu Miletića. Porodica Miletić-Simić je pre desetak godina počela da razvija sopstveni porodični brend i proizvodnju vina, nastavljajući  bogatu tradiciju koju je započeo Marijin čukundeda Dušan, po završetku Poljoprivredne škole, kada je otpočela ozbiljnija proizvodnja grožđa i vina. Porodična ideja je omogućila Mariji da završi Poljoprivredni fakultet, smer prehrambene tehnologije, diplomira tehnologiju vina i nastavi porodičnu proizvodnju vina. Marija danas vodi glavnu reč u vinogradu i proizvodnji vina u modernoj vinariji Miletić, sa suprugom dr Goranom Simićem, koji je lekar u lokalnom Domu zdravlja. Marijin jasan cilj da želi da se vrati u Oparić i nastavi tradiciju se ostvario, a u odgovornom i obimnom poslu oko vina joj mnogo pomažu roditelji i suprug. Imaju troje dece koje će nastaviti njihovim stopama.

Posebna pažnja je posvećena proizvodnji grožđa u vinogradima levačkog vinogorja, koje odlikuju veoma povoljni i ekološki uslovi za gajenje vinove loze, umereno kontinentalna klima, udaljenost od industrijskih centara, blagi nagibi istočnih, zapadnih i južnih ekspozicija i platoa. Plantažni vinogradi Levča predstavljaju savremene vinogradarske zasade i daju visokokvalitetne sorte grožđa: rajnski rizling, šardone, merlo, kaberne sovinjon, crni burgundac i frankovku. Vinova loza ima dubok korenov sistem, tako da se sušna godina ne odražava na rod, a promena klime koristi vinovoj lozi i kvalitetu grožđa.

Vinariju Miletić Oparic prepoznaju po dobrom vinu i činjenici da se od vinarstva može živeti, uz velika ulaganja i posvećenost svih generacija. Vinarija ,,Miletić“ se nalazi na Vinskoj ruti Srbije, kroz Šumadiju i Pomoravlje. Vinarija i vinogradi Miletić je dobitnik I nagrade u kategoriji crvenih vina za vino Impresija-Cabernet Sauvignon barrique berba 2012, kao i II nagrade u kategoriji ružičastih i roze vina za vino Roze-kupaža sorti Frankovka i Shiraz berba 2013. Pored vina se posetiocima Vinarije Miletić omogućava proba specifičnih prehrambenih proizvoda Levačkog kraja. U vinogradu Miletić je kućica za vinske turiste i degustaciona sala, poznata po odličnim vinima Impresija rizling rajnski i Impresija merlot barrique i jedinstvenoj hrani i ukusima Levča. Marija iz Vinarije Miletić potvrđuje da vinarstvo ima veću dimenziju i može kroz turizam da promoviše čitav kraj i Srbiju.

SHARE IT: