Vinarija Kovačević Irig

Vinarija Kovačević Irig

Prva iskustva porodice Kovačević u gajenju vinove loze i proizvodnji vina datiraju sa početka prošlog veka. Vinarska tradicija Vinarije Kovačević Irig, duža od 100 godina, ima cilj proizvodnju fruškogorskih vina koja u sebi kriju sve karakteristike vrhunskih vina – izbalansiranost, izražajnost arome, harmoniju i autentičnost porekla. Kao kruna stogodišnje tradicije, 2000. godine je Vinarija Kovačević na Fruškoj gori otpočela izgradnju nove vinarije, u koju je ugrađena moderna vinarska oprema i gde se primenjuju savremena tehnologija i tradicionalna metoda proizvodnje vina, što danas obezbeđuje sve uslove za proizvodnju vrhunskih vina. 2013. godine je Vinarija Kovačević kupila stari Iriški podrum, nekada jedan od 5 najvećih i najuglednijih u bivšoj Jugoslaviji. Različiti tipovi vinifikatora za proizvodnju crvenih vina omogućavaju spoj tradicionalnog i modernog, a vina sazrevaju u barrique buradima od birane hrastovine. U proizvodnji belih vina Vinarije Kovačević u Irigu se koriste sva dostupna naučna i tehnološka dostignuća – u tankovima različitih zapremina proizvode se karakterni Chardonnay i Sauvignon blanc u više stilova, sa idejom da finalni proizvod bude kompleksniji i karakterniji. Na početku je Vinarija Kovačević proizvodila oko 10 000 litara, da bi se iz godine u godinu proizvodnja povećavala, tako da danas proizvodnja daleko premašuje 500 000 boca godišnje.

Dugu tradiciju proizvodnje vina u porodici Kovačević je 2001. godine, po završetku izgradnje vinarije, preuzeo Miroslav Kovačević, predvodnik treće generacije vinara, stvarajući jednu novu, modernu vinariju, sa idejom da vinogradarska i vinarska iskustva svog oca i svojih dedova uvede u 21. vek i da uz pomoć savremenih i inovativnih vinarskih tehnologija postavi temelje za vina četvrte generacije porodice Kovačević. Miroslav Kovačević je istrajao u odluci da vrati vinski sjaj ovom delu Srema, upravo nastavljajući tradiciju iriškog Podruma 1930, sa željom da spoji tradicionalno i moderno. Vina Vinarije Kovačević potiču od grožđa iz porodičnih vinograda u Irigu, kao i iz drugih delova fruškogorskog vinogorja i iz šireg sremskog vinskog rejona. Od početka poslovanja do danas je Vinarija Kovacevic prošla tranziciju od male porodične do vodeće vinarije u Srbiji. Kao zaštitni znak nove vinarije, lansirana je linija vina Orfelin – beli, crveni i roze. Ime su dobili po prvom srpskom enologu, stručnom vinogradaru i književniku Zahariju Orfelinu, kako bi odali čast i poštovanje vinskoj istoriji Fruške Gore i dali jedan poseban pečat novim vinima. Danas je Vinarija Kovačević nadaleko prepoznatljiva po svojim vrhunskim vinima – Aurelius, Chardonnay, Chardonnay Barrique, Rajnski Rizling, Sauvignon, Cuvée Piquant Rosetto, Penušavo vino Kovačević, Bermet, Orfelin.

U Vinariji Kovačević u Irigu se organizuje degustacija i uparivanje vina i hrane, gde se uz svaku etiketu vina uparuje-slaže određena vrsta hrane. Prilikom posluživanja vina i hrane u Vinariji Kovačević konobar posetiocima u kratkim crtama predstavlja posluženo vino i hranu.

Po želji je moguće organizovati i obilazak Vinarije Kovacevic, koji uključuje razgledanje vinskog pogona sa objašnjenjem stručnog lica o kompletnom procesu prerade – od prijema grožđa, proizvodnje i obilaska arhivskog podruma i barik sale. Obilazak Vinarije traje od 30 minuta do 1 sat i posle toga se dolazi u restoran na degustaciju (vinarija je udaljena od restorana 5km).

Jela koja se poslužuju u udobnom i prostranom restoranu sa kaminom ili prekrasnoj staklenoj basti Vinarije Kovačević su od najboljih lokalnih poljoprivrednih proizvoda i začinjena fruškogorskim biljem i začinskim travama. Tako za riblje specijalitete svakodnevno stiže sveža dunavska riba, povrće je tek ubrano iz sremskih vrtova, meso proverenog kvaliteta stiže od najboljih srpskih proizvođača, a probrani sirevi sa malih vojvođanskih farmi. Svi specijaliteti su pripremljeni sa posebnom pažnjom iskusnih kuvara, tako da u svakom trenutku posetioci mogu osetiti pravi kulinarski doživljaj, koji nastaje kombinacijom vrhunskog vina i najukusnije hrane. Izdvajamo samo neke od specijaliteta Vinarije Kovačević : pudarski paprikaš, pačija prsa u sosu od vina, ćureći file u sosu od vina i kruške, iriška salata, puding sa makom u sosu od višanja, šnenokle i mnogi drugi.

Od ukupno 4 apartmana kojima raspolaže Vinarija Kovačević, tri apartmana su površine 40 m2 i jedan od 80m2. Svaki od njih je opremljen: klima uređajem, LCD flat-screenom, besplatnim WI-FI internetom i mini barom. Korisnicima apartmana, kao i svim gostima, dodatan komfor obezbeđuje parking u okviru Vinske kuće.

SHARE IT: