Vinarija Ivanović Aleksandrovac

Vinarija Ivanović Aleksandrovac

Iako je Dragoslav – Gaga Ivanović završio organsku hemiju i kroz život se bavio drugim poslovima, ljubav prema vinu je prevagnula i 1996. godine je osnovana Vinarija Ivanović u Aleksandrovcu. Osnivanjem vinarije je u potpunosti obnovljena vinarska porodična tradicija Ivanovića iz 1939. godine, koji danas mogu da se pohvale bogatom predratnom vinskom proizvodnjom. Danas porodica Ivanović iz Župe ide uspešno putevima svojih predaka, jer je posebnom posvećenošću uspela da na najbolji mogući način, ugradi stare dedine recepte u bezkompromisnu poslovnu filozofiju svoje male vinarije da se vino proizvodi u vinogradu, odakle dolazi plemenito i dobro vino. Planovi Vinarije Ivanović iz Aleksandrovca obuhvataju i razvoj vinskog turizma koji bi, po mišljenju Ivanovića, udruživanjem župskih vinara i realizovanjem jedinstvene vinske mape, veoma brzo ostvarilo dobre rezultate ovog čuvenog vinogorskog podneblja.

Vinarija Ivanović sa vinskim podrumom se nalaze u kući porodice Ivanović u centru Aleksandrovca, koja je zaštićeni spomenik kulture i svedoči o marljivim vinarskim precima, čiji poduhvati i ostvarenja o tradicionalnom i iskonskom ukusu srpskog vina izazivaju poštovanje i ponos. U dvorištu sa lepo uređenom cvetnom baštom je mala i rustično opremljena sala za degustaciju vina i probu vrhunski kvalitetne i potpuno uparene hrane, okružena mladom vinovom lozom. U vinskom podrumu Ivanović u Aleksandrovcu posetioce dočekuje Gagina dobrodošlica i  priča o vinima koja se ovde proizvode, usklađena interesovanjima i razumevanju ljubitelja vina. Ova zanimljiva priča je uvek začinjena činjenicom da “vino koje piješ u sebi nosi priču zemlje iz koje ponikne loza, sunca koje zalije zrna, klime koja mu daje miris i ruku čoveka koji mu daje ukus. Vina koja predstavljamo u Vinariji Ivanović su rodom iz Župe, male pitome kotline oivičene sa severa obroncima Goča, sa juga Kopaonikom, a sa zapada zaštitnikom cele aleksandrovačke Župe – planinom Željinom”.

Proizvodnja grožđa i vina je u župi započela još dolaskom Rimljana u ove krajeve, a prva srpska svedočanstva o proizvodnji vina u Župi nalaze se u Povelji Stefana Nemanje iz 12. veka, u kojoj župske podrume i vinograde poklanja manastiru Studenici. Kontrolisani prinos i zelena berba se striktno poštuju u Vinariji Ivanović, da bi proizvedeno vino moglo u svakom pogledu da pokaže blagodeti župskog vinarskog podneblja i velike napore koji su u njega uloženi.

Priča o vinima Vinarije Ivanović, uz njihovu nezaboravnu probu i sasvim odgovarajuće prilagođenu hranu, otprilike zvuči ovako : Vino ili slatkiš, ili i jedno i drugo, ili tek odraz onog pravog, iskrenog poljupca koji ostaje zauvek… U berbi 2006. u vinogradu od 0.25 ha, po prvi put smo probali kasnu berbu rajnskog rizlinga. Posle mnogo pažnje i strepnje (zbog velike količine zaostalog šećera u vinu) dobili smo začuđujuće aromatično vino. Od tada se ovo vino proizvodi svake godine kada to klimatski uslovi dozvole. Vrlo kompleksno desertno vino žuto zelene boje, snažnog ukusa i nežnih aroma. Piti ohlađeno na 10°C – 12°C uz kremaste sireve, kolače sa koštičavim voćem i čokoladom, ili jednostavno uz osobu uz koju želite da provedete život.

Ako je Prokupac kralj Župe, onda je Tamjanika sigurno njegova kraljica. Raskošno vino, slamnasto – žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode. Lepo se slaže sa ribom i morskim plodovima, a posebno sa kolačima od oraha, lešnika i badema.

Petite Rose (mala ruža) je tradicionalno župsko vino sa novim burgundskim pečatom. Proizvedeno je hladnom maceracijom Prokupca i Pinot Noir-a, a onda hladnom fermentacijom njihovog nefermentisanog grožđanog soka. Petite Rose ima nežan ukus (podseća na jagode), svetlo crvenu boju koja podseća na latice ruže u prvom cvetu i lepršavi miris proleća. Nežan ukus i prijatna kiselost se dobro slažu sa mladom jagnjetinom, voćem i voćnim desertima, i lenčarenjem u hladovini tokom vrelog letnjeg dana.

Iz neopravdanog zaborava istorije se ponovo vraća drevna sorta Prokupac, “kralj Župe”, koja je vekovima vladala župskim vinogradima i nadaleko pronosila njenu slavu. Postoje tvrdnje da je Car Lazar lično protežirao prokupac, najviše uživajući da ga pije iz sopstvenog pehara. Svojevremeno, prokupca je bilo toliko da je po njemu i preduzeće Prokupac AD dobilo ime. Samo u Topličkom kraju pod sortom Prokupac je nekada bilo oko 3.400 hektara. Ovo prirodno vino se u Vinariji Ivanović proizvodi na tradicionalan način. Zagasite rubin boje, svežeg i složenog mirisa zrelog crvenog voća, zajedno sa umerenom, finom i dobro uravnoteženom strukturom, vino Prokupac savršeno pristaje uzvišenim tonovima tradicionalne srpske kuhinje. Prokupac se lako uparuje sa gotovo svim jelima domaćeg podneblja i na neki način pripada retkim sortama, o kojima proizvođači vode posebnu brigu pre izlaska na tržište, pa se lako pije, a dugo pamti. Za veliki povratak prokupca na vinsku scenu Srbije u poslednjih desetak godina, zaslužni su vinari topličkog vinskog podneblja, koji ga uporno gaje, poštujući obećanje dato precima.

Jedno od naših nezaboravnih druženja u Vinariji Ivanović u Aleksandrovcu je, posle obilaska vinograda, obuhvatalo probu vina i hrane po sledećem rasporedu. Ovo uživanje za sva čula su nam srdačni domaćini pripremili, a vinar Gaga, koji je i vitez vina – uspešno predstavio : Salata (paradajz, paprika, krastavac, masline, dimljena svinjska i goveđa pršuta, kozji sir, majčina dušica) sa vinom Petite rose; Pečurke na kajmaku i vino Tamjanika; Sarmice u vinovom lišću i vino Prokupac; Biftek sa prelivom od šumskog voća i vino No1; i zanosni desert sa vinom Zanos….

U vinariji Ivanović Aleksandrovac se 2021. pojavilo prvo organski sertifikovano vino iz Župe, o čemu sa ponosom govori Ivan Ivanović, uspešan sin – naslednik iznenada preminulog oca Dragoslava Gage Ivanovića, omiljenog vinara Srbije. Ecocert sertifikat se koristi za srpsko i evropsko tržište, a za američko glasi „Vino od organskog grožđa“.  U planu je novi podrum, na dva nivoa, sa okvirnim kapacitetom proizvodnje od 100 hiljada boca ….

SHARE IT: