Vinarija Dulka Sremski Karlovci

Vinarija Dulka Sremski Karlovci

Vinarija Dulka u Sremskim Karlovcima je jedna od najstarijih vinarija u Vojvodini. Istorijat ove ugledne vinarije i zanimljivog vinskog podruma potiče iz 1920. godine, kada su pradedovi današnjih vlasnika preuzeli posao od svojih roditelja, postavši deo tadašnje velike Zadruge proizvođača vina u Sremskim Karlovcima. Vremenom je čuvena sremsko-karlovačka preduzimljiva porodica Dulka brižljivo obrađivala svoje vinograde i sarađivala sa velikim vinskim podrumima, stalno razvijajući proizvodna postrojenja i kapacitete. Danas Vinarija Dulka ima 10 hektara vinograda na najlepšim padinama Fruške Gore oko Sremskih Karlovaca, zasađenih vodećim svetskim sortama grožđa i voća, koje se obrađuje najsavremenijim sistemima za vrhunsku obradu i uživaju odgovarajuće skladištenje vina.

Prateći nove trendove u proizvodnji vina i predstavljanju proizvoda, Vinarija Dulka se duži niz godina uspešno  bavi i vinskim turizmom. U neposrednoj blizini istorijske Kapele mira, u besprekorno urednoj i prostranoj, svežom travom i ružama ukrašenoj, vinskim alatima u buradima prijatno uređenoj vinariji Dulka u Sremskim Karlovcima,  posetioci uživaju u obilasku muzeja i degustaciji odličnih vina u vinskom podrumu, uz odgovarajuće posluženje. Poseta jedinstvene zbirke autentičnog vojvođanskog i nemačkog pokućstva u prefinjenom enterijeru sa početka 20. veka Vinarije Dulka, posetiocima pruža mogućnost upoznavanja bogate tradicije vinogradarstva Fruške Gore i Sremskih Karlovaca i tradicionalne proizvodnje kvalitetnih vina porodice Dulka. Šardone Vinarije Dulka Sremski Karlovci ima mirisno svež, voćni, posebno okrepljujući ukus. Sauvignon Blanc
iz Vinarije Dulka odlikuje izuzetno cvetni, prepoznatljivi sovinjon, blago muskatnog zovinog i ružinog mirisa, koji potiče od gražđa odnegovanog pored Dunava, sa jedinstvenom ekspozicijom. Prepoznaće ga pravi uživaoci u vinu i zasigurno porediti sa retkim svetskim dobrim sovinjonima.
Zbog svog mirisa idealan je i kao aperitiv, a posebno zaslužuje hranu koja ne dominira preteranim mirisima, kako bi njegova kraljevska snaga došla do izražaja. Vino Sauvignon Blanc
prija uz sve vrste salata i povrća, suši, piletinu i ćuretinu, a odlično se slaže i uz sve vrste ribe. Italijanski Rizling Vinarije Dulka je dobitnik brojnih zlatnih medalja na sajmovima u Srbiji. Damski Roze Vinarije Dulka je sveže, harmonično, voćne mirisno vino, pogodno za uživanje u posebnim trenucima. Kralj Cabernet sauvignon se u Vinariji Dulka pojavljuje u svom pravom stilu, snažan, sa puno ukusa zrelog voća i svojim čuvenim mirisom ljubičice. U svakom slučaju ovo vino je otkrovenje za vrhunske uživaoce pravih vina. Tradicionalno sremsko-karlovačka desertno aromatizovano vino bermet ili čuveni Ausbruh čine uživanje posetilaca potpunim, inspirišući ih svojim drevnim, tajnim i blagotvornim sastojcima uz vrhunski kuglof, takođe pripremljen po originalnom receptu ili kafu. Po specifičnoj proizvodnji porodičnog recepta koji se čuva kao najstroža tajna, iz Dulkinih podruma godišnje izađe ograničen broj boca bermeta i Ausbruha…. Jabukovača je prirodna prepečenica, proizvedena od probranih plodova iz Dulkinog voćnjaka. Najzastupljenija sorta je jabuka Gloster, koja dobija svoj plemeniti miris i ukus krajem avgusta. Ova rakija godinama je ovenčavana velikim zlatnim medaljama sa najvišim prosečnim ocenama na Novosadskom sajmu. Lozovača je prirodna prepečenica od grožđa, spravljana po tradicionalnom receptu starih karlovačkih vinogradara. Najzastupljenija sorta grožđa u ovoj rakiji je župljanka, koja lozovači daje posebnu aromu. Postoje dve vrste koje se razlikuju po jačini, jer jedna sadrži 18 gradi alkohola, a druga 21 grad. Džem od jabuka sa šargarepom potiče od zasada jabuke, pored vinograda i priprema se po starom receptu iz bakinog kuvara, bez konzervansa, veštačkih boja i aroma. Rakije dunjevača i kruškovača su proizvodi namenjeni poštovaocima kvalitetne rakije i predstavljaju odličan suvenir ili poklon iz  Vinarije Dulka. Posetiocima poseban doživljaj čini učešće u radovima u vinogradu sa domaćinima u sezoni berbe grožđa, što je prilika da upoznaju prednosti i izazove vinske kulture kojima su domaćini tradicionalno bave.    U Vinariji u Sremskim Karlovcima i vinotekama u Novom Sadu je organizovana prodaja svih proizvoda Vinarije Dulka. Sremski Karlovci se nalaze na desnoj obali Dunava, na blagim padinama Fruške Gore, 6 km od Novog Sada i 4 km od Petrovaradina, na starom putu prema Beogradu.

Uobičajena vinska proba u autentičnom vinskom podruju Vinarije Dulka u Sremskim Karlovcima obuhvata degustaciju šest vrsta vina sa domaćom pogačom i sezonskom salatom ili degustaciju šest vina, standardno posluženje /pogača, sezonska salata/ dopunjenu domaćim kulenom, šunkom i kobasicom. U Vinariji Dulka u Sremskim Karlovcima je moguće organizovati degustaciju vina uz posluženje mađarskog paprikaša ili obroka koji obuhvata autentična jela – predjelo od više vrsta sveže pripremljenih punjenih peciva, salate, rolovano svinjsko ili pileće pečenje, domaću štrudlu ili izuzetno bogat buffet sadržaj vrhunski kvalitetnih i ukusnih jela područja Fruške Gore i Sremskih Karlovaca. Zahvaljujući kvalitetno obnovljenim sadržajima nekadašnje prostrane stare nemačke kuće i uređenim prostorima sa podnim grejanjem, poseta uz uživanje u proizvodima Vinarije je moguća tokom čitave godine. Posetioci Vinarije Dulka tvrde da spoljašna lepota vlasnika potiče od unutrašnje lepote, marljivog rada u vinogradu, ali svakako i od kulture poštovanja i uživanja u vinima, jer vino kao prirodni proizvod okrepljuje, pojačava inteligenciju i kreativnost. Oni kažu : “Vino je kao i čovek – taman poverujemo da ga poznajemo, a ono nas iznenadi nekom novom lepotom”.

SHARE IT: