Vinarija Despotika Smederevska Palanka

Vinarija Despotika Smederevska Palanka

Vinarija Despotika se nalazi nadomak Smederevske Palanke, u severoistočnom delu Šumadije, nekada prekrivene gustim listopadnim šumama. Vinarija Despotika pripada šumadijskom rejonu, Krnjevačkom vinogorju, a iz nje se pruža prekrasan pogled preko doline reke Jasenice, koja protiče ovim krajem do Avale, Kosmaja, Bukulje, Venčaca, Oplenca i Rudnika. Želja vlasnika Vinarije Despotika je da proizvodnjov vina vrhunskog kvaliteta, od najboljeg grožđa iz sopstvenih vinograda, promovišu srpsku enološku kulturu, tradiciju i kuhinju. Koristeći iskustvo nasleđeno od predaka, usklađeno sa savremenim znanjima, vlasnici Vinarije Despotika žele da pokažu lepšu stranu Srbije.

Poštujući princip da objekat vinarije odavno više nije samo proizvodni objekat, već mnogo više od toga, u saradnji sa arhitektama iz beogradskog biroa “Beton  i cvet” je napravljen moderan objekat vinarije Despotika, koji je funkcionalan u proizvodnom smislu, atraktivan za posetioce i predstavlja u okruženju dobar primer koji zadovoljava ekološke i energetske zahteve modernog doba. Kako ime kaže, a tradicija nalaže, podrum Vinarije Despotika je ukopan u zemlju i u njemu se nalaze barik sala za odležavanje vina u hrastovoj buradi, prostor za sazrevanjevina u bocama i arhiva. Dubina ukopavanja podruma do 10 metara površine zemlje garantuje optimalne uslove za smeštaj vina, a moderno unutrašnje uređenje doprinosi nezaboravnom utisku i prijatnom doživljaju svakog  posetioca.

Vinarija Despotika ima u sopstvenom vlasništvu 12 hektara vinograda, koji su locirani na tri lokacije, u dva vinogradarska rejona, što omogućava istraživanje mogućnosti koje daju različiti teroari. Na lokaciji u selo Golobok kod Smederevske Palanke se nalazi 4 hektara vinograda Vinarije Despotika, gde su zastupljene internacionalne sorte Kaberne sovinjon, Merlo i Sovinjon beli. Lokacija na kojoj se nalaze vinogradi je vekovima bila pod vinovom lozom i kultura i tradicija gajenja vinovom lozom na ovom mikrolokalitetu Krnjevačkog vinogorja. U istom vinogorju se nalazi i objekat vinarije Despotika, gde je zasađeno oko 3 hektara vinograda domaćih autohtonih sorti Morava i Prokupac. Prokupac je gajen na tradicionalnom župskom uzgojnom obliku, dok je Morava posađena u špalirskom tipu zasada. Vinarija Despotika poseduje još oko5 hektara vinograda u Gročanskom vinogorju, koje pripada beogradskom rejonu. Na tom lokalitetu, koji je oko 50 km udaljen od Vinarije Despotika, posađene su internacionalne sorte Muskat otonel, Rajnski rizline, Pino beli i Pino crni. Na zatalasanim padinama umčarskih brda, na površini od 5 hektara, podignuti su zasadi Kaberne sovinjona, Pinoa crnog i belog, Rajnskog rizlinga i u manjem obimu Muskata otonela. Na lokaciji koja se u katastru vodi kao Vinogradi, na jugozapadno okrenutim parcelama, meštani od davnina gaje lozu. Nedaleko od objekta vinarije Despotika, u selu Golobok, na brdu zvanom Paučina, zasađeno je oko 4 hektara vinograda sortama Sovinjon beli, Kaberne sovinjon i Merlo. Sastav zemljišta, južna ekspozicija, blagi nagib i prijatan povetarac garantuju vrhunski kvalitet grožđa sa ove lokacije. Najmlađi zasadi Vinarije Despotika su neposredno pored objekta vinarije, gde se na površini od 2 hektara, na brdu Straževica pružaju redovi Prokupca i Morave, koji kao predstavnici dve autohtone domaće sorte, jedne stare i jedne moderne, dočekuju posetioce Vinarije Despotika.

Vinarija Despotika Smederevska Palanka dočekuje posetioce sa raznovrsnim mogućnostima posluženja vina i uživanju u odličnim ukusima i aromama, posle razgledanja zanimljive zbirke istorijskih svedočanstava, starih alata i opreme kojom se od davnina u Srbiji uspešno gaji grožđe i proizvodi kvalitetno vino.

Sovinjon blag Beskraj Vinarije Despotika donosi sklad sorte i podneblja. Na mirisu dominantna mineralnost, pored karakteristika berbe, pre svega govori o zemljištu, na kome se nalaze zasadi. Miris umerenog intenziteta polako uvodi u ukus. Dominantna mineralnost, sa finim herbalnim aromama i prijatnim kiselinama, čine kompleksno i dugotrajno vino, koje zahteva svu pažnju konzumenta.

Na prvi utisak se razvijaju primarne herbalne arome, kasnije dolaze nagoveštaji sena i suvog livadskog cveća. Ova Morava, pretočena u bocu, svojim ukusom oslikava upravo podneblje sa koga potiče. Vrlo je jedinstvenog karaktera, sa dominantnom aromom bele vinogradarske breskve. Srednjeg tela i skladnih kiselina, vino Morava je vino modernog vremena i oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa

Nebo donosi sklad i balans i pruža obilje aroma, delikatan i nežan miris belih ruža, ali se ubrzo razvija u cvetne note zove, lekovitog bilja i začina. Na ukusu vino Nebo nosi najbolje od dve sorte od kojih je napravljeno, arome, fino zaokružene kiseline i mineralnost rizlinga i punoća Pinoa belog stvaraju savršen balans. U naknadnom ukusu odražava jak voćni karakter, sa dominantnim notama citrusa i jabuka.

Znamen Rajnski rizling već pri prvom susretu podseća na aromatsko bogatstvo sorte. U slojevitoj aromi, naizmenično se javljaju mirisi livadskog cveća i belog voća. Na ukusu puno vino, bogato aromom, sa dosta svežine. Aroma se razvija i u naknadnom ukusu ostaje dominantna voćnost.

Vino Dodir Vinarije Despotika na nosu daje oseća raskošnosti aroma, miris bele ruže je jako nežan, ali se ubrzo razvija u zrelie cvetne tonove zove, trave i začinskog bilja. U samoj završici se odražava snažan voćni karakter sa dominantnim notama citrusa i jabuke.

Vino Zmajeviti je proizvedeno od odabranih grozdova Prokupca iz sopstvenih vinograda. Vino Zmajeviti odlikuje rubin crvena boja, izražen intenzitet, a na mirisu dominiraju tonovi višnje, maline, šljive i slatkih začina. Vino Zmajeviti je vino punog tela, svežih hrskavih kiselina i somotaste strukture, kompleksnost u ustima donosi ukuse kupine, šipka, maline i široku paletu herbalnih aroma. Dobro izbalansirano vino, duge završnice, odležalo u barik buradima od srpskog hrasta.

Vino rose Nemir je proizvedeno od Kabernea i odlikuje ga svetla rubin crvena boja, čiji intenzitet najavljuje punoću vina. Interesantna aroma obiluje mirisom crvenog bobičastog voća, uz koji se provlači cvetno i začinsko, karakteristično za zreo Kaberne. Na ukusu umereno puno, prijatne svežine, aromatično i lako dopadljivo.

Vino Svedok Vinarije Despotika je oličenje delikatnog Pinoa crnog, izuzetne voćnosti, dopadljivo i zavodljivo. Miris crvenog bobičastog voća, karakterističan za sortu crnog Pinoa razvija se i pokazuje svu kompleksnost ovog umerenog vina. Somotasta struktura, prijatne kiseline i mnoštvo voćnih aroma izuzetno su izbalansirane i doprinose dočaravanju ukusa u različitim slojevima. U naknadnom ukusu dominacija voćnosti.

Vino Trag Vinarije Despotika je intenzivne rubin boje, umerenog intenziteta crvenog i crnog bobičastog voća, blagih začinskih aroma. Suvo, zaokruženo, delikatno, svilenkasto, mekanih tanina i elegantnog vanilastog finiša. Optimalno izbalansirano, idealan partner uz skoro sve trpeze.

SHARE IT: