Vinarija Aleksandrović Topola

Vinarija Aleksandrović Topola

Pobrđa Oplenca su ljudi od davnina koristili za uzgajanje vinove loze. To je vinsko podneblje iz koga vinarija Aleksandrović potiče i vuče svoje duboke korene, a naziv prvenstveno datira iz daleke prošlosti. U rimsko doba je to bilo selo Vincea, u srednjem veku Vinica, a danas Vinča – direktna je asocijacija čime se stanovništvo ovog mesta i vinskog podrucja od davnina bavilo. Početkom 20. veka je u okolini Vinče osnovana Venčačka vinogradarska zadruga, a zatim vinogradi i podrum kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića koji su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope.

Porodica Aleksandrović se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom i od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Pradeda Miloš Aleksandrović je bio jedan od osnivača Venčačke vinogradarske zadruge 1903. godine, a porodica je do početka II svetskog rata imala 30.000 čokota. Vinogradarsku i vinarsku tradiciju su nastavili deda Života i Aleksandar Aleksandrović. Kada je 1992. godine čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, poslao je u Vinču originalnu recepturu – sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma, koje se pre drugog svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Tako je u podrumu Aleksandrović, na osnovu požutelog rukopisa, počelo ispisivanje nove stranice duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva, oslanjajući se na iskustva predaka, nova naučna saznanja i modernu tehnologiju.

Nova etapa u razvoju Vinarije Aleksandrović počinje 2000. godine, kada je sagrađena nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vrhunskih vina. Danas je porodica Aleksandrović sa svojim vinima vodeća srpska privatna vinarija, koja za proizvodnju svojih vrhunskih vina koristi 75 hektara sopstvenih vinograda zasađenih visokokvalitetnim sortama grožđa. Vinogradi Aleksandrović se nalaze na svega nekoliko kilometara od vinarije, na tri različite lokacije – Vinča, Ježevac i Bokanja, koje se odlikuju različitim mikroklimatskim uslovima i tipovima zemljišta i u sprezi sa slabo bujnim podlogama i blagom prihranom, omogućavaju dobijanje niskih prinosa i visokog kvaliteta grožđa. Brdo Ježevac je posebno karakteristično po svojoj skeletnoj strukturi, jer su na ovoj lokaciji zemljišta najsiromašnjija humusom, a najbogatija kamenom. Strogo su birane osunčane, južne ekspozicije padina, postavljajući vinogradarske redove u pravcu sever-jug. Dobra provetrenost koja odlikuje oplenačko vinogorje ide na ruku kvalitetu grožđa, posebno sortama pino noar i rajnski rizling. Nadmorska visina vinograda Vinarije Aleksandrović je od 250 do 350 metara (Vinča oko 300 m, Ježevac 300-350 m, Bokanja 250-350 m). Imperativ u proizvodnji vina je kvalitet, a vinogradarska i vinarska filozofija Vinarije Aleksandrović ima duboke korene i pristup koji se prvenstveno zasniva na ručnom radu.

Oplenački kraj, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bio poznat po uzgajanju vinove loze i vinarstvu, ali i po bogatom istorijskom nasleđu. Na samo nekoliko kilometara od Vinarije Aleksandrović nalaze se Mauzolej dinastije Karađorđević, Kraljevska vinarija i Karađorđev grad. Grožđe i vina Vinaraije Aleksandrović se održava sa velikom pažnjom, ljubavi i poštovanjem. Radi postizanja potpune i optimalne zrelosti, na čokotima se ostavlja samo najbolje grožđe, koje se bere ručno. Tokom ovih procesa u trajanju od godinu dana ruke vrednih vinogradara dodiruju vinovu lozu više od 15 puta. Prinos se smanjuje sa 5kg na 1kg do 1,5 kg, jer se odabira samo najbolje grožđe koje omogućava vrhunska vina. Sa istom posvećenošću se stvaraju i neguju vina u podrumu, korićenjem najsavremenije tehnologije i opreme, ali i praćenjem svetskih trendova, naučnih saznanja i tradicije generacija, čime je Vinarija Aleksandrović je postala lider među proizvođačima vina balkanskog regiona i dobitnik je velikog broja medalja za kvalitet na najvećim svetskim takmičenjima. Rezultat navedenog je da se vina vinarije Aleksandrović nalaze u Svetskom Muzeju Vina u Bordou, kao i na vinskim kartama najprestižnijih hotela i restorana od Japana, Kine i Rusije, preko zapadne Evrope do SAD-a.

Trijumf Gold vino je vrlo intenzivno, kompleksno i slojevito vino, u kome dominiraju mirisi zove, ogrozda, citrusa, belog cveća, breskve, mente i tropskog voća. To je puno, snažno vino, izražene svežine i kiselina sa dugotrajnim aromama grejpa, limete, zelene paprike i na završnici kremastih tonova praćenih dodirom arome vanile. Vino Trijumf Gold se perfektno slaže sa plodovima mora, morskom i rečnom ribom, belim mesom, kao i uz praseće, teleće i jagnjeće pečenje. Poslužuje se na temperature od 10 – 12ºC

Trijumf Noir Vinarije Aleksandović je vino arome sačinjene od nota crvenog voća, začinskih tonova i preliva vanile i kokosa. Ukus je zaokružen, pun i mekan, sa vibrantnim, osvežavajućim talasem voćnih kiselina koji se sliva u dugotrajnu završnicu. Najbolje prija sa dimljenim i suvim mesom, svim vrstama crvenog mesa (posebno sa šumskim pečurkama), tartar biftekoom; telećim i jagnjećim pečenjem, divljači, pečenom ćuretinom i pačetinom; pernatoom divljači (prepelica, jarebica, fazan); živinskim mesomsa roštilja; pilećom džigericom u slanini, polutvrdim i tvrdim sirevima guste i kremaste teksture (edamer, ementaler, apenceler, kačkavalj itd.) Poslužuje se na temperature od 16 – 18ºC, posle pet godina odležavanja, sa obaveznim dekantiranjem radi aeracije.

Vino Trijumf Barrique Vinarije Aleksandrović je vino bogatog i kremasto-voćnog mirisa sa sočnim kiselinama prožetim kroz raskošne voćne tonove, koji se stapaju u izuzetno dugu završnicu. Potpuna ravnoteža kiselina, hrastovine i sortnih karakteristika grožđa. Izvrsno se slaže uz plodove mora, rečnu i morsku ribu, živinsko meso, pernatu divljač, kao i specijalitete od lososa i paste sa zrelim sirevima. Posluuje se na temperature od 12 – 14ºC.

Vino Trijumf Late Harvest je koncentrisano i bogato vino sa tipičnim mirisom divlje ruže, koji je praćen izraženim mirisima medovine, smokve, začinskim i mirisima tropskog voća. Na ukusu vino je sveže, sa odličnim balansom kiselina i šećera, sa izraženim i dugotrajnim aromatskim kompleksom. Vino Trijumf Late Harvest je odličan uz sve vrste pita i kolače, posebno sa kolačima na bazi vanile i bele čokolade. Poslužuje se na temperature od 10 – 12ºC.

Penušavo vino Trijumf Noir Vinarije Aleksandrović se odlikuje elegancijom koju prožimaju intenzivni voćni mirisi. Na ukusu sveže, zaokruženo sa herbalnim i citrusnim notama u završnici. Trijumf Noir je izuzetan kao aperitivno piće, uz salate, predjela i ribu, poslužen na temperaturi od 8 – 10ºC

Vino Vizija Selection Vinarije Aleksandrović je vino punog i kompleksnog ukusa sa aromama suvih šljiva i vanile. Odlikuje se intenzivnim mirisima zrelog šumskog voća i začinskim karakterom. Najbolje se uz bela mesa, prasetinu, teletinu, paste i špikovanu divljač, a idealno prija uz dinstanu ćuretinu, prasetinu ispod sača, špikovanu teletinu, paste sa mesom i paradajzom. Poslužuje se na temperature od 16 – 18ºC, posle pet godina odležavanja, obavezno dekantirati radi aeracije.

Vino Regent Reserve Vinarije Aleksandrović je izražajne arome kupina i borovnica, sa toplim tonovima pečenih suvih šljiva i diskretnim notama nane. Izrazito voćno i osvežavajuće sa finim taninima i energičnom završnicom. UPARIVANJE SA HRANOM:Odlično uz sve vrste mesa, a naročito roštilj i pečenja. Idealno uz: pršutu, jake paste i pite sa mesom, rižoto sa parmezanom, hladnu prasetinu, jagnjetinu, gulaše od divljači, ljute kobasice, srednje pečene bifteke i zrele snažne sireve. SERVIRANJE:Temperatura: 16 – 18ºC, posle pet godina odležavanja, obavezno dekantirati radi aeracije.

Vino Trijumf Rose Vinarije Aleksandrović je vino sa izraženim aromama egzotičnog voća. Odlikuje se intenzivnim i lepo izbalansiranim kiselinama koje ovom vinu daju svežinu i eleganciju. Trijumf Rose je izuzetan kao aperativno piće, uz salate, predjela, ribe, piletinu, ćuretinu, roštilj i svu masniju hranu, sarme, pečenja, kolenice, kobasice, ali i uz sireve fetu i mocarelu. Poslužuje se na temperature od 8 – 10ºC.

Vino Premium Finesa Rose Vinarije Aleksandrović se odlikuje izuzetno voćnim mirisima jagode i maline sa vrlo blagim mirisom kajsije i breskve. Na ukusu lagano i izuzetno sveže vino zbog većeg sadržaja prijatnih kiselina. Premium Finesa je izuzetan kao aperativno piće, uz salate, predjela, ribe, piletinu i ćuretinu, a poslužuje se na temperaturi od 8 – 10ºC.

Vino Rodoslov Grand Reserve Vinarije Aleksandrović odlikuje veoma bogat i složen aromatski kompleks sačinjen od tonova višanja, kupina i crnih dudinja, sa nijansama crne čokolade i listova duvana. Vino je izuzetno ekstraktivno, ukus je mekan, a tanini slatki i sočni. Završnica ukusa je zaokružena, skladna, dugotrajna i voćna, sa nežnim tonovima hrastovine. Rodoslov je bogato vino sa velikim potencijalom za dugo obeležavanje, a ide izvrsno uz pačetinu, ćuretinu, grilovano i pečeno crveno meso i jagnjetinu. Izvanredno prija uz crnu čokoladu, a poslužuje se na temperaturi od 16 – 18ºC, posle pet godina odležavanja i obaveznog dekantiranja radi aeracije.

Vino Euforija Vinarije Aleksandrović ima slatku aromu kandiranog voća, sa cvetnim prelivima, pun i sočan ukus kao kolač, prožet voćnom svežinom koja dugo traje i u završnici. Najbolje ide uz deserte svih vrsta, od voća do sireva, a idealno uz voćne torte, voćne salate, orasnice, sireve sa belom i plavom plesni. Vino Euforija se poslužuje na temperature od 8 – 10ºC

Vino Harizma Selection Vinarije Aleksandrović je prefinjeni aromatski kompleks sačinjen je od osvežavajućih voćnih tonova. Na nepcima je vino puno, izuzetno meko, sa bogatim citrusnim tonovima i raskošnom voćnom završnicom. Harizma najbolje prija uz sve vrste rečne i morske ribe, belo meso i bele prelive, a servira se na temperaturi od 10 – 12ºC.

Trijumf Grappa je prozračne i kristalno čiste boje, mirisa sačinjenim od nota livadskog meda, pečenih jabuka i muskatnog oraha koji se pretapa u mekan, skladan i dugotrajan ukus, što ostaje u sećanju kao energična kompozicija svežine, slasti i punoće. Trijumf Grappa je proizvedena je od sorti grožđa od kojih nastaje Trijumf Selection, a poslužuje se na temperaturi od 18 – 22ºC.

Vinarije Aleksandrović je otvorena za posete ljubitelja vina iz celog sveta. Moguće su raznovrsne probe vina, zavisno od rasploživog vremena i željene količine vina i hrane – obilazak vinarije i podruma uz konsultaciju kustosa uz čašu penušavog vina, obilazak vinarije i podruma uz konsultaciju kustosa i degustaciju 4 vina i 1 rakije i selekciju sireva i hleba. U vinariji Aleksandrović postoji i specijalizovana vinoteka u kojoj posetioci mogu pronaći sve aktuelne berbe iz bogate ponude vina, kao i vinarsku opremu. Postoji mogućnost organizacije seminara, team building programa, stručnih predavanja i poslovnih savetovanja u lepo uređenom modernom prostorima Vinarije Aleksandrović, opremljenim sa 60 seminar stolica, projektorom i Wi-Fi linijom. Degustaciona sala Vinarije Aleksandrović raspolaže kapacitetom za 60 osoba. Rezervacija za grupne posete je obavezna, uz dogovor oko vrste i količine probe vina.

SHARE IT: