Vila Milenović Rajačke Pimnice seoski turizam

Vila Milenović Rajačke Pimnice seoski turizam

Rajac je majušno drevno selo u Istočnoj Srbiji, poznato po odličnim vinima, koje se nalazi na putu između Zaječara i Negotina. Od Zaječara je selo Rajac udaljeno 30 km, Bor 37 km, a Negotin 25 kilometara. Do Rajca i Rajačkih pivnica najjednostavnije i najpreporučljivije je doći preko Negotina, odakle ima još oko pola sata vožnje, kroz sledeća sela : Kobišnica, Veljkovo, pa pored sela Rogljeva. Drugi put iz Zaječara ka Rajcu, dužine 43 km je živopisniji, ali sa više krivina i vodi preko sela Velikog Izvora, Halova, Malog Jasenovca, Šipikova i Braćevca. Postoji i treći put, preko Brusnika i Tamniča, ali je lošeg kvaliteta i ne preporučujemo ga.

Sve više ljudi iz naše zemlje i inostranstva dolazi u selo Rajac zbog čuvenih Rajačkih pivnica i vina izuzetnog kvaliteta, kome se prepisuje čudotvorna moć i lekovito svojstvo (naravno, ukoliko se pije u odgovarajućim količinama)…. Crno i belo vino iz buradi kamenih podruma Rajačkih pivnica imaju jedinstven ukus, miris i boju. Na brdu iznad sela Rajca, gde se i nalaze čuvene Rajačke pivnice, smešteno je izuzetno zanimljivo staro groblje, sa spomenicima izrađenim od peščanog kamena koji svojom posebnom lepotom, ukrasima i starinom predstavljaju svojevrsnu istorijsku znamenitost.

U selu Rajcu toplo preporučujemo boravak u originalnoj seoskoj celini tri kuće u Vili Milenović u vlasništvu mladih, vrednih i uvek nasmejanih domaćina, Zorana i Emine koji čine sve kako bi svojim gostima omogućili nezaboravne i prijatne uspomene iz Rajačkih pimnica – upoznavanje vinske tradicije, bogatog nasleđa i običaja, tradicionalnog načina života vinara, starih zanata, izrade suvenira, degustacije i kupovina poznatog rajačkog crnog i belog vina, kao i domaće komove rakije, obilazak sela, Rajačkih pimnica i drevnih spomenika.

Ovi mladi i vredni domaćini – vlasnici Vile Milenović raspolažu sa udobnim smeštajem u tri tradicionalno uređene kuće, opremljene i ukrašene brojnim istorijskim predmetima i starinama iz Timočke Krajine, od kojih jednu kuću odlikuje građanski stil života nekadašnjih dobrih vremena. Kuće Vile Milenović u Rajcu su okružene vrtom sa zelenilom i cvećem, gde se tokom leta gosti odmaraju, uživajući u miru i tišini, uz omiljeno piće ili osveženje. Smeštaj je obezbeđen u 5 čistih rustično uređenih spavaćih soba sa ukupno 9 udobnih ležaja i upotrebom 3 kupatila sa tušem u svakoj kući. Vila Milenović u Rajcu ima jedinstveno lepo uređenu etno trpezariju sa kaminom, ukrašenu brojnim detaljima i starinama iz Timočke Krajine. Vila Milenović u Rajcu se značajno razlikuje od uobičajenog kvaliteta i standarda smeštaja u Rajcu. Gosti tokom boravka u Vili Milenović za rekreaciju koriste sto za stoni tenis i koš tablu. Besplatan bežični internet dostupan je u celom objektu Vile Milenović u Rajcu.

U periodima berbe grožđa i drugih vinogradarskih poslova na području Rajačkih pimnica, vedri domaćini posetiocima omogućavaju vožnju traktorom i učešće u berbi ili posmatranju, kao i proslavljanju originalnih vinarskih običaja. Gostima koje posećuju Rajačke pimnice su na raspolaganju usluge udobnog prenoćišta sa bogatim tradicionalnim doručkom i komplet pansionom, kao i uživanje u svežem vazduhu, tišini i zaboravljenom miru male sredine i čuvenim vinima. Vlasnici Vile Milenović u Rajcu poslužuju ukusna tradicionalna jela timočkog kraja uz domaću rakiju, kao i domaća bela i crna vina. A, pre kafe, svakako najviše prija pita od jabuka, mladih tikvica ili bundeve. U prolećnim i letnjim mesecima posetiocima Vile Milenović Rajac je na raspolaganju lepo uređeno dvorište sa zelenilom i cvećem, stolovima i stolicama za uživanje u kafi sa ratlukom i prirodnoj izvorskoj vodi sa obližnjeg kladenca t.j. izvora prirodne vode. Pogled doseže preko Timočke doline i susednog vlaškog sela Aleksandrovca (bivše Zlokuće) pravo ka Bugarskoj. Levo je Negotin, a blizu njega je i Rumunija, tako da ovde često borave ljubitelji vina iz susednih zemalja Rumunije i Bugarske.

Zanimljiva mesta : Negotin, Manastir Bukovo, Rogljevačke Pimnice, preistorijsko arheolosko nalaziste Lepenski Vir, arheološko nalazište Felix Romuliana – UNESCO, arheološko nalaziste Viminacijum, rimski grad Šarkamen, Manastir Vratna, Mokranjske stene…

SHARE IT: