Vila “Jelena” Zlatar

Vila “Jelena” Zlatar

Vila “Jelena” je novi objekat autenticnog planinskog stila smesten u prekrasnom ambijentu blagotvorne planine Zlatar, na nadmorskoj visini od 1200 metara, okruzen mirom i tisinom ocuvane prirode. Udaljena je oko 260 km od Beograda, 60 km od Uzica, i samo 2 km оd Nove Varoši. Zahvaljujuci lokaciji, ova luksuzna vila “gorstackog sarma” pruza mogucnosti boravka uz uzivanje u brojnim prednostima Zlatarskog kraja.

Najviši vrh planine Zlatar je Golo brdo /1627m n.v./. Morfologija ove planine, njena klima i biljni pokrivač, odnosno autentična priroda, svrstavaju je u red planina sa izuzetnom turističkom vrednošću. Reka Uvac duzine 119km, je najduža pritoka Lima, koja izvire ispod planine Ozren. Ima karakter planinske reke, što uslovljava izraziti hidroenergetski potencijal, zahvaljujuci kome su podignuta tri veštačka jezera na ovoj reci : Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko jezero.

Jedan deo klisure reke Uvac, površine 2717ha, na nadmorskoj visini od 902m do 1276m, proglašen je prirodnim rezervatom, jer se javlja kao stanište zaštićenih biljnih i zivotinjskih vrsta, /beloglavog supa-cistaca prirode i ribe mladice/, reliktnih vrsta u Evropi.

Okružena šumom omorike i breze, mirisnim livadama, proplancima, obliznjim “gorskim” jezerima i vodenim bogatstvima reka Lim, Uvac, Milesevke i Bistrice, vila “Jelena” odiše atmosferom mira i topline. Specifična ruža vetrova čini poseban fenomen spoja mediteranske i planinske klime, sa maksimalnim brojem sunčanih dana. Blagotvoran vazduh obogaćen terpentinom i ozonom sa vrhova planine Ozren pruza posebno zadovoljstvo u setnjama proplancima bogatim lekovitim biljem i posmatranju bekrajnih vidika…

Nacionalna kuća vila “Jelena” raspolaže sa smestajnim kapacitetom od 9 soba : tri apartmana, jednim poluapartmanom, dve trokrevetne sobe, dve dvokrevetne sobe, jednom trokrevetnom sa pomoćnim ležajem. Sobe su opremljene udobnim nameštajem, klimom, ventilacijom, telefonskom linijom, TV aparatom sa satelitskim i domaćim programima i mini barom. Nacionalna kuća vila “Jelena” poseduje i 3 depadans kuce, sa po 2 odvojene spavace sobe, dnevnom sobom i kupatilom.

U okviru Vile “Jelena” je etno restoran nacionalne kuhinje koji nudi izuzetne specijalitete domace kuhinje. Ljubiteljima dobre hrane na raspolaganju su tradicionalna jela i specijaliteti zlatarskog kraja : paprika u pavlaci, pita od heljde /heljda je retka žitarica koja uspeva na nadmorskoj visini od 1000m, veoma je lekovita i blagotvorna po zdravlje/, kuvana i pečena jagnjetina, teleće pečenje, praseće pečenje na “čačanski način”. Restoran poseduje i otvorenu baštu u prirodnom ambijentu sa fontanom, barom, vinskim podrumom… U neposrednoj blizini se nalazi ski-lift i predivna staza za ljubitelje skijanja i sankanja.

ZLATARSKO JEZERO je veštačko jezero na reci Uvac. Nalazi se na 880m n.m. Površina jezera je 7,25km2, dužina 21km a dubina 75m.

RADOINJSKO JEZERO se nalazi na reci Uvac, nizvodno od Zlatarskog jezera, na 810m nadmorske visine. Površina sliva jezera je 73km2, a maksimalna dubina 30m. Voda ovog jezera se sistemom tunela i cevi sprovodi u Potpećko jezero i koristi za HE “Bistrica”. Na obalama ovog jezera postoje kamp naselja koja omogucavaju idealne uslove za odmor uz prirodne blagodeti.

SJENIČKO JEZERO je nastalo na reci Uvac, podizanjem brane uzvodno od Zlatarskog jezera. Nalazi se na 985,4m n.v. tako da je posle Vlasinskog jezera najviše veštačko jezero u Srbiji. Površina jezera je 610km2, dužina 20km, a dubina 100m.

POTPEĆKO JEZERO je veštačko jezero podignuto na reci Lim za potrebe HE”Potpeć”. Nalazi se na 435,6m nadmorske visine. Površina jezerskog sliva je 3.605 km2, dužina do 20km a dubina 40m. Pored gravitacione brane ovog jezera prolazi pruga Beograd-Bar i magistralni put Beograd-Crnogorsko primorje.

Aktivnosti: izleti do obližnjih jezera, pecanje, vožnja čamcima, posmatranje prirode, fotografisanje beloglavog supa, poseta manastirima Mileševa i Dubnica, kulinarske radionice i takmicenje u spravljanju pite od heljde.

SHARE IT: