Vila Dihovo Bitola seoski turizam

Vila Dihovo Bitola seoski turizam

Vila Dihovo je porodični pansion srdačnih domaćina, smešten u malenom i mirnom selu Dihovu, opuštajućem naselju u podnožju planine i Nacionalnog Park Pelistera u centralnoj Makedoniji, koja posetiocima pruža autentičan seoski smeštaj i poslužuje tradicionalnu hranu i piće izuzetnog kvaliteta. Posetioci koji borave u vili u selu Dihovo i koji žele da istražuju šumovite planine, veličanstvene reke i kristalna planinska jezera imaju na raspolaganju mnoštvo aktivnosti na otvorenom. Selo Dihovo je 70 km udaljeno od Aerodroma Ohrid i 180 km od Aerodroma Skoplje. Iz Skoplja posetioci mogu stići u Bitolu autobusom, automobilom ili vozom, a od Ohrida do Bitole automobilom ili autobusom. Dihovo je smešteno samo 5 km zapadno od Bitole, lako dostupno automobilom ili autobusom asfaltnim putem. Selo Dihovo odlikuje veliki broj tradicionalnih kuća, starijih više od 150 godina. Dihovo je omiljeno mesto lokalnih stanovnika Bitole za beg od letnjih vrućina. Svež vazduh sa planine/Nacionalnog parka Palistera, prekrasne livade i seoski bazen čini Dihovo divnim mestom za odmor. Iako je Dihovo ruralno tradicionalno selo, ima dobru modernu infrastrukturu, uključujući restoran i poštu. Sam grad Bitola je dobro povezan sa ostalim nacionalnim i međunarodnim destinacijama. Česte su autobuske veze ka popularnoj turističkoj destinaciji Ohridskom jezeru, jedan sat vožnje zapadno, kao i tri dnevne železničke linije do makedonske prestonice Skoplja. Bitola je takođe udaljena samo 14 km severno od grčke granice i grada Florine, koji ima dobru vezu sa Solunom i drugim mestima u severnoj Grčkoj.

Vila je obnovljena tradicionalna kuća u Dihovu, izgrađena 1928. godine od tipičnog makedonskog kamena i drveta, sa prekrasnim pogledom na sela i baštu. Tri sobe za smeštaj posetilaca su izgrađene od prirodnog drveta, prekrivene tradicionalnim tepisima i ukrašene originalnim detaljima, opremljene mini barom i rustičnim kupatilima sa tuš kabinama i toaletnim priborom u novoizgrađenom delu kuće. Svaka soba u vili Dihovo ima bračni krevet i dva dodatna kreveta, ormare i plakare. Posetiocima su u vili Dihovo na raspolaganju 3 sobe koje obezbeđuju prijatan i opušten odmor u Makedoniji: 2 u novijem delu kuće, sa rustičnim kupatilima koja se veoma dopadaju mnogim gostima. Svaka soba ima prostor za boravak četiri osobe, ali se preporučuje manji broj. U prizemlju vile se stepenicama stiže do dnevnog boravka, koji služi kao zajednički prostor i opremljen je kuhinjom i frižiderom koji gosti sa zadovoljstvom koriste. Izgrađena od kamena i opremljena u tradicionalnom stilu, vila Dihovo pruža posetiocima opuštajući i rustični osećaj, hladovine tokom leta i topline kamina u zimskom periodu.

Gosti mogu da uživaju u opuštanju u prostranom vrtu koji okružuje objekat ili da posete lokalne restorane i tipične kafee u selu Dihovo. U centru mirnog i malenog sela Dihovo, boravak posetilaca vile upotpunjuje prostrani ograđeni travnjak i bašta puna zelenila i cveća. Napolju, iznad bašte, gosti uživaju u domaćoj hrani i piću posluženim na dvorišnom drevnom stolu. Travnjak, sa ležaljkama i visećim mrežama za ležanje je opremljen i letnjom kuhinjom i ugrađenom rernom-prostorom za roštilj. Tokom leta posetioci takođe mogu samostalno da pripremaju hranu na otvorenom. Zahvaljujući svojim malim dimenzijama i popularnosti, vila Dihovo je često rezervisana, tako da je blagovremena rezervacija preporučljiva. Vila Dihovo radi tokom cele godine.

Vila Dihovo nudi svojim gostima raznovrsne lagane, domaće makedonske specijalitete, napravljene od namirnica, voća i povrća iz sopstvene eko bašte. Vredni vlasnici vile Dihovo takođe služe domaću rakiju i vino u drvenim buradima, kao i domaće pivo. Vila Dihovo svojim gostima takođe nudi i besplatan bežični internet i 24 – časovni usluge recepcije. Vila Dihovo omogućavaa terapeutske sportske masaže na zahtev. U prostranom travnatom dvorištu vile gosti mogu upražnjavati jutarnji aerobik, hokej na travi i druge zabavne igre, ili se jednostavno opuštaju uz knjigu ili sunčaju. Okreženo šumom, selo Dihovo je savršeno mesto za planinarenje i šetnje uz reku sa profesionalnim vodičem, psom ili samostalno, po želji. Otvoreni bazen u Dihovu je veoma omiljen posetiocima svih uzrasta i pruža osveženje tokom vrelih letnjih dana. U blizini je i prirodni bazen nastao sakupljanjem vode reke Sapungice oko kamene osnove. Posetioci vile Dihovo mogu da uživaju u uzbudljivoj šetnji uz reku dužine 700 metara i sputnom preskakanju stena. Pored toga, organizovano je pečašenje do vrhova planine Pelistera i kristalno čistog jezera (“Pelisterski Oci”) u blizini planinskog vrha. Moguće je organizovati pešačenje u dužini od 8 km u trajanju oko 4 sata. Ovde takođe postoje odlični uslovi i tereni za vožnju planinskog bicikla. Zimi gosti uživaju u skijanu padinama planine Pelister. Osoblje vile Dihovo pomaže u obezbeđenju neophodne opreme i ski obuke skijašima početnicima.

Vedri vlasnici vile Dihovo takođe svojim gostima pomažu u organizaciji lokalnih izleta do obližnjih turističkih znamenitosti i gradova – do obližnje Bitole, grada poznatog kao “Grad konzula”, tokom otomanskog carstva, koji omogućava prijatnu kupovinu, kafiće i noćni život. Druge znamenitosti obuhvataju obližnje manastire i impresivne ostatke drevnog grada i arheološkog nalazišta Herakleje Linkestis, samo 2km južno od Bitole. Jednom rečju, ovaj opušteno i originalno mesto pruža posetiocima raznovrsne mogućnosti za veličanstven i nezaboravan odmor u Makedoniji.

SHARE IT: