Vajati Gornja Kravarica

Vajati Gornja Kravarica

“Vajati”su turistički luksuzni kompleks u Guči, nekoliko kuća za smeštaj u selu Gornja Kravarica u blizini Dragačeva, koju je na svom imanju izgradila gostoprimljiva porodica Radičević. Ova zanimljiva turistička celina je izgrađena u izuzetno uspešno izvedenom skladu tradicionalnog srpskog stila nekadašnjih vremena koja čuva toplinu doma i luksuznih sadržaja primerenim savremenim posetiocima. Ljubazni domaćini su učinili velike napore da dovedu “svetla grada” u slikovito dragačevsko selo, očuvavši u potpunosti blagodeti srpske seoske idile.

Originalna drvena građevina /vajat/ u dvorištu srpske seoske kuće je mesto za prenoćište mladih bračnih parova, kao i mesto za odlaganje opreme za svadbu. Jedan takav vajat koji je svojevrstan primer autentične kuce sprskog seljaka iz 19. veka se nalazi u dvoristu “Vajata”, pored restorana. U njoj gosti borave i obeduju tokom zimskih meseci, uzivajuci u pucketanju vatre sa autentičnog ognjišta i razgledajuci malu etnografsku zbirku /stare alatke, delovi nameštaja…/

U turističkom naselju “Vajati” postoje tri gradjevine koje sluze smeštaj gostiju. Sve sobe su izuzetno udobne i opremljene modernim nameštajem. Svaka soba celine “Vajata” ima udobno kupatilo, grejanje, klima ure]aj, TV /dva satelitska programa sa oko 200 stranih kanala i 14 domacih/, a gostima je na raspolaganju bežični Internet i telefonska linija. U okviru turističkog naselja “Vajati” je restoran, bazen, sportski tereni, bar na otvorenom, dečije igraliste i spa centar. Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu smeštaja i usluga “Vajata” i prekrasnom okruženju,  svaki deo godine je jedinstvena prilika za odmor.

Svaki gost ponese nezaboravne utiske o gostoprimstvu domaćina, ali i o nenadmašnim ukusima tradicionalne srpske kuhinje. Prema receptima baka i pra-baka se u “Vajatima” pripremaju pite, supe, hlepčici, slatko, palenta, popara /jelo od starog hleba sa sirom i kajmakom/. Ovde se priprema hleb na starinski način i proja, kao i čuvena srpska sarma /jelo od mlevenog mesa zavijenog u listove kiselog kupusa/, srpski “svadbarski kupus”, izvanredno ukusan ajvar, razne vrste kuvanog povrća, kolači sa orasima, tradicionalne sprske “vanilice”, kremaste torte i druge vrste slatkiša. Međutim, domaći sir i kajmak, dimljeno goveđe i svinjsko meso, jagnjeće i praseće pečenje i druge vrste mesa, uz raznovrsne sveže salate ili turšije su jednostavno jela kojima ne možete odoleti.

Gosti tokom boravka u “Vajatima” uživaju u jedinstvenom prirodnom miru ili koriste brojne rekreativne i okrepljujuće mogućnosti : duge šetnje kroz bajkoviti seoski ambijent su nezaboravni doživaljaji. Gosti mogu loviti i pecati, brati šumsko voće i lekovito bilje, učestvovati u svakodnevnim seoskim poslovima ili igrati mini futbal, rukomet ili košarku na terenima “Vajata”.

Turistički komleks “Vajati”se prostire na šest hektara na kome su šume, prostrane livade, voćnjaci, farma sa oko 160 ovaca, bazen i dečije igralište, koje omogućava roditeljima bezbrižan odmor. Brižljivo uređena okolina turističkog naselja Vajata, sa stotinama raznovrsnih biljaka i cveća i fontanom u sredini, predstavljaju prirodnu oazu.

Nedirnuta tišina i spokoj prirode su podjednako lepi tokom svih godišnjih doba. Zimi ovo jedinstveno turističko naselje u centraloj Srbiji pruža vrhunske radosti najmlađima, kao i starijim gostima, koji uživaju u sankanju i skijanju i posebnom skladu prirode… Očuvan prirodni ambijent livada, šuma i okrepljejući planinski vazduh oko naselja “Vajati” predstavljaju izuzente mogućnosti za odmor.

Naselje “Vajati” se nalazi na 550 metara nadmorske visine i udaljeno je 8 km od Guče i oko 280 km od Beograda, putem preko Gornjeg Milanovca i Čačka.

Aktivnosti : šetnje, voznja bicikla, branje lekovitog bilja i šumskih plodova, lov, ribolov, sportovi, kupanje u bazenu ili obližnjem jezeru “Goli kamen.

SHARE IT: