Umetnički atelje Dragana Kurucića Petrovaradinska tvrđava

Umetnički atelje Dragana Kurucića Petrovaradinska tvrđava

Biti umetnik i slobodno živeti na prostoru Petrovaradinske tvrđave, koja je par excellence arhitektonsko dostignuće, ima svojevrsno značenje i smisao. Razmišljati o životnim izazovima, iskušenjima i blagodetima, a biti ukotvljen  među zidine nabijene istorijom, tradicijom, ljudskim sudbinama – uvek je plodonosno. Taj neuhvatljivi spoj tradicije, istorije, predanja, topline i umetničke lakoće postojanja moguće je doživeti i razumeti u Ateljeu umetničkog fotografa Dragana Kurucića iz Novog Sada. Njegove umetničke fotografije i prefinjene veštine i znanja, bogato primenjene u industrijskom dizajnu, zadivljuju posebnom /istovremeno uzbudljivom i smirujućom/ energijom i jedinstvenim  porukama. Dela Dragana Kurucića su prošle čitav svet i danas čine izuzetno ugledne monografije, časopise, predavanja i seminare u oblasti foto dizajna. U plodnim foto radovima Dragana Kurucića je uživala publika na samostalnim izložbama u Londonu, Parizu, Stokholmu, Pragu, Budimpešti, Temišvaru… što je jedan deo njegove uspešne životne i umetničke priče. Ali drugi deo, koji je moguće neposredno doživeti i zavoleti, vezan je za Petrovaradinsku tvrđavu i Atelje Kurucić smešten usred zidina ove moćne, austrijske tvrđave.

Atelje u Tvrđavi, kao svaki podzemni lagum, širi i skuplja, u nekoliko koridora i nivoa, nagomilane priče o vojnicima na konjima koji su mirno živeli po mesec dana u njenoj razuđenoj utrobi, o  ulazima u tajne koridore, miniranim zamkama za napadače, o komunikacijskim putevi koji vode četiri nivoa pod zemlju…

Međutim, to je samo priča koju posetioci Atelja Kurucić saznaju o Petrovaradinskoj Tvrđavi, njenim graditeljima, vojnicima i ratovima vođenim oko nje. Ono što sledi su neponovljive priče o svakodnevnom životu i čudnim sudbinama stanovnika novosadskog područja u trajanju od nekoliko vekova, čiji se delovi kao slikovnice nižu duž zidova, podova, tavana Atelja Kurucić i posmatrača svakim svojim delićem ispunjavaju  lepotom i prijatnim osećanjem sticanja novih saznanja, zahvaljujući odgovorima na pitanja koja imaju svoje razloge : oružje iz vremena francuske buržoaske revolucije, naoružanje pre Prvog svetskog rata i posle njega, fotografije vojničkih kompanija toga doba, pribor za ličnu higijenu vojnika a za borbu protiv stidnih vaši, satovi i njihovi mehanizmi, delovi pribora jednog vinara ili kuvara nekog vladike ili velikodostojnika. Radoznalost povoljno utiče na naš društveni i ljubavni život, pa su osećanja koja međusobno razmenjujemo,  unoseći u odnose nova iskustva, ono što život čini ispunjenim.

Posetioci Ateljea Kurucić imaju privilegiju da, dok slušaju zanimljive priče i uspomene umetnika – vlasnika Atelja, i upoznaju brojne detalje, uspomene i poklone sa dalekih i zanimljivih destinacija i susreta, sede u zanimljivo umetnički uređenom prostoru opremljenom starim kredencima i drugim nameštajem raznih epoha, okruženi su posuđem i predmetima za svakodnevnu upotrebu iz perioda dužeg od dva veka. Doklegod oko doseže, a pamćenje opaža, ceo jedinstveno prijatno uređen prostor atelja Kurucić je ispunjen materijalizovanom istorijom, sa pomalo tradicije i nasleđa, austrijskog, mađarskog, srpskog, turskog… porekla. Ali, ni jedna priča o životu u Petrovaradinskoj tvrđavi i oko nje, kao i dostignućima i znanjima ovog skromnog umetnika, ne može biti ispričana bez užitaka koje hrana pruža, a vino potvrđuje. Đakonije pripremane po recepturama iz nekih prošlih vremena potvrđuje da je uživanje u hrani bio deo tradicije stanovnika ovog istorijski raskošnog podneblja, te da je njena priprema i degustacija zauzimala važan deo svakodnevnog života nekadašnjih stanovnika, u i oko Tvrđave. Posetiocima je tokom posete Ateljea Kurucić u Novom Sadu na raspolaganju mnoštvo doživljaja za pamćenje, jer se ovde, uz posebnu najavu i pripremu, organizuju raznovrsni kulturni događaji, filmske projekcije, muzički koncerti i folklorni nastupi, radionice obrade drveta ili osnovna obuka u izradi fotografije /koje lično vodi umetnik/, posebno umetnički obeležena venčanja ili druga značajna dešavanja,… Zahvaljujući nesvakidašnjem ambijentu i duhu koji ovde vladaju, pojedinačni ili međusobno usklađeni sadržaji umetničkog ateljea Kurucić daju pečat svakom godišnjem dobu i omogućavaju nadahnuta uživanja i zadovoljstva posetilaca. Poseta Ateljeu Kuricić je tokom čitave godine više od istorijskih činjenica o Petrovaradinskoj tvrđavi. To je iskustvo nadahnutih životnih priča i oživljen kaleidoskop delića svakodnevnog života stanovnika u i oko Tvrđave nekih minulih vremena.

SHARE IT: