Tvrđava Ram

Tvrđava Ram

Tvrđava Ram se nalazi na obali Dunava, u selu Ram, oko 25 km severoistočno od Požarevca i 15 km od Velikog Gradišta. Tvrđava Ram je smeštena na strmoj severoistočnoj rečnoj strani koja se spušta prema Dunavu i njeni ostaci su u relativno dobrom stanju. U Velikom Gradištu su pri kraju ulaganja u obnovu tvrđave Ram, izgradnja pristana za brodove, sportskih objekata na Srebrnom jezeru, biciklističke stazu na mapi Evrovelo 6 i 13, kao i šetačko-biciklističke staze od Rama do Zatonja i dalje prema Srebrnom jezeru.

Tvrđava Ram spada u najstarija artiljerijska utvrđenja u Srbiji. Nema pouzdanih podataka o vremenu nastanka tvrđave Ram, ali se prvi put pominje 1128. godine kao mesto u čijoj blizini su se sukobile vizantijska i mađarska vojska. Po nadiranju Otomanskog carstva u naše krajeve, Turci su nastavili svoja osvajanja i u Mađarskoj. U cilju zaštite desne obale Dunava, turski sultar Bajazit II /1480 -1512. godine / je obnovio i ojačao tvrđavu Ram za potrebne borbe vatrenim oružjem. Neki istorijski izvori svedoče da je Ramska tvrđava sagrađena 1483. godine po nalogu sultana Bajazita II – dede Sulejmana Veličanstvenog.

Tvrđava Ram ima osnovu nepravilnog petougla, najveće dužine 34 metara i širine 26 metara. Grad Ram obuhvata 5 kula na četiri novoa, 3 sprata i podzemlje, 3 kule na istočnom i 2 kule na zapadnom bedemu. U tvrđavu Ram se ulazi kroz donžon kulu, smeštenu u jugozapadnom delu utvrđenja. Na svim bedemima tvrđave Ram, osim na zapadnom bedemu koji je okrenut prema reci Dunav, nalaze se posebni otvori za topove. Unutar zidina tvrđave Ram su ostaci građevine sa osnovom pravilnog osmougla, stranica dužine 3 metara. Nedaleko od utvrđenja Ram su Turci podigli karavan saraj, oko koga se vremenom razvilo današnje naselje Ram.

Nedavno su otkriveni ostaci rimskog vojnog logora – kastruma 1 kilometar istočno od srednjovekovne tvrđave Ram na desnoj obali Dunava, u istočnoj Srbiji. Ovaj rimski vojni logor iz 1-2. veka nove ere je imao dimenzije 140 x 200 metara i najverovatnije je korišćen kao baza jedinica cara Trajana tokom ratova u Dakiji. Sudeći po pečatima sa opeka, u ovom logoru bilo je privremeno smešteno nekoliko rimskih vojnih jedinica – I Cretum, II Hispanorum, II Pannoniorum i kohorte VII Klaudijeve legije. Do sada nije bilo sistematskih arheoloških istraživanja većeg obima na ovom lokalitetu

Danas je tvrđava Ram potpuno obnovljena, pa se preporučuje poseta, a posebno uživanje putnika je prelazak Dunava skelom kod Rama, ka Banatskoj Palanci.

Bela Crkva i Deliblatska Peščara Team building

SHARE IT: