Tršić seoski turizam – Konak Misic seosko domaćinstvo 086

Tršić seoski turizam – Konak Mišić seosko domaćinstvo 086

U okviru zaštićene kulturno-istorijske celine „Vukov Tršić” u Tršiću, koja sadži preko trideset autohtonih objekata seoske arhitekture i bogatog kulturnog nasleđa izuzetne vrednosti, oko 2 km od Tršića i oko 150 km jugozapadno od Beograda, nalazi se “KONAK Mišić – PANACOMP objekat 086”, poznat po udobnim sadržajima u ljupkoj i prijateljskoj atmosferi sklada tradicionalnog srpskog ambijenta i umetničke mašte koja odlikuje vredne domaćine. Pre više od 200 godina je Vuk Stefanović Karadžić, najslavniji uređivač srpskog jezika, završio obnovu srpskog jezika i pravopisa u srpsku AZBUKU, primenivši ćirilično pismo od 30 slova i pravilo “piši kao što govoriš – čitaj kako je napisano”, koje se i danas široko primenjuje u Srbiji. Danas se sa prostranog parkinga u Tršiću laganom šetnjom uređenim putićem, kroz zaštićen kulturno-istorijski kompleks Vukovog Tršića stiže do autentičnog konaka Mišić, prolazeći pored mnoštva drvenih putokaza na kojima su ispisane sprske poslovice, kao velike mudrosti srpskog naroda koji ih je stvarao i očuvao kroz svoju dugu i burnu istoriju.

Valjalo bi bar jednu od sprskih poslovica i naravoucenija zapamtiti i primeniti, zar ne?

Svaki posetilac Tršića je očaran ljupkošću prirodnog pejsaža i uređenošću područja koji okružuje lepu kuću tradicionalne arhitekture 19. veka i čitavog domaćinstva Konaka Mišić Tršić. Dok razmišljate o iskonskim naravoučenijima srpskih poslovica koje je Vuk Karadžić brižljivo sakupljao, susrešće vas široki, srdačan osmeh domaćina Mišić Predraga, koji posetioce dočekuje odličnom domaćom šljivovicom – rakijom od šljive, medom i izvorskom vodom.

Topao osmeh iz dubine duše mladog domaćina Predraga, uz njegovu odlučnu podršku majke i  supruge Holanđanke – Gitte Elsenburg Misić, stižu direktno do srca svakog gosta, te ostaje kao zaštitni znak tokom čitavog boravka, šireći dalje pozitivnu energiju…. Gostima su u Konaku Mišić na raspolaganju 24 udobnih ležaja u nekoliko objekata ovog jedinstvenog ekološko-etno kompleksa, sa posebno prefinjenim detaljima i stilom – 5 prijatno opremljenih, prostranih soba u centralnoj kući tradicionalne celine, sa lepim, ručno-rađenim drvenim nameštajem i udobnim kupatilima i ‘kačarom’ pretvorenom u smeštajni kapacitet sa 4 ležaja i sopstvenim kupatilon. Pored centralne kuće Konaka Mišić je cvetna travnata bašta i tradicionalni vajat sa luksuzno uređenim apartmanom sa 5 ležaja, malom kuhinjom, kupatilom, verandom i prostorom na pripremu roštilja. Gostima su tokom boravka u Konaku Mišić srdačne porodice Mišić na raspolagaju sve pogodnosti i sadržaji : besplatni bežični Internet, satelitska TV, mini kafe-bar sa najboljim izborom domaćih napitaka, kamin u zajedničkom dnevnom boravku centralne kuće, gril mesto u dvorištu okruženom zelenilom i svežinom netaknute prirode, mali pokretni bazen tokom letnjih meseci… Ovo jedinstveno prijatno seosko turističko domaćinstvo je deo naše posebne ponude vikend aranžmana u selima Srbije.

Tokom boravka u Konaku Mišić u Tršiću gosti uživaju u brojnim aktivnostima i sadržajima : šetnje kroz šumu i okolnim livadama, ribolov, vožnja brdskog bicikla, ‘tihovanje’ u obližnjoj porti crkve Svetog Arhangela, učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, sakupljanje lekovitog bilja i šumskih plodova, radionice o zaštiti prirode, reciklaži i ekologiji, poseta Vukovoj kući, muzeju jezika i pisma, postavljanje šatora  i orijentiringu u prirodi, logorska vatra, učešće u umetničkim, ekološkim i kulinarskim radionicama domaćina Predraga-Peđe i njegove prekrasne ekipe, na čelu sa majkom, koja je dokazani “umetnik” za “čarolije” srpske kuhinje. Nezaboravni su vrhunski ukusni tradicionalni specijaliteti srpske kuhinje koji vas ovde očekuje : proja, gibanica, zeljanica, sarma, svadbarski kupus, praseće i jagnjeće pečenje, slatko od šumskih jagoda i malina, prirodni sokovi, domaća “šljivovica”…. Konak Mišić je tradicionalno domaćin naše poznate letnje škole folklora i letnjeg avanturističkog kampa, koji okupljaju omladinske i dečije grupe radi upoznavanja očuvane prirode, učenja izvornih srpskih igara i pesama i dobro očuvane srpske tradicije, na šta smo veoma ponosni. “Konak Mišić” u Trsicu se nalazi na 200 km od Beograda i oko 80 km od Valjeva, i do njega vode dobri asfaltni putevi. Gosti kažu da ne znaju koje doba godine je ovde lepše, jer ovo čarobno mesto ima prednosti za prijatan boravak tokom cele godine.

Obližnja zanimljiva mesta : Muzej – rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića – “VUKOV TRŠIĆ“, manastir Tronoša

SHARE IT: