Trebeništa

Krajem Prvog svetskog rata su Bugari u okupiranoj Južnoj Srbiji otkrili izuzetno bogatu arhajsku nekropolu kod sela Trebeništa, na Ohridskom jezeru, a predmete preneli u Narodni Muzej u Sofiji. Otkriće bogate riznice u Trebeništu, selu na putu između Ohrida i Kičeva, bilo je kao u filmu : drevne grobnice pune zlata i srebra, raskošni vladarski – kraljevski i ratnički pogrebni pokloni u obliku prekrasno ukrašenih zlatnih pogrebnih – mrtvačkih maski….

Nalazište Trebenište potiče iz perioda od 7. do 4. veka p.n.e. i otkriveno je 1918. godine. Nekropola u Trebeništu, na polju zvanom Grobat, pod selom Gornić je jedna od najzanimljivih arheoloških nalazišta na Balkanu iz perioda gvozdenog doba. Veruje se da su nekropolu na području Trebeništa koristili stanovnici drevnog grada Lihnida. U prošlosti je područje Trebeništa bilo poznato po svojim bogatim naslagama srebra i obližnjim rudnicima srebra Damastius, koje pominje Strabon. Najpoznatiji putevi Balkana su se takođe ovde susretali, poput Ignjacijevog puta – Via Egnatia, nastavljajući dalje u svim pravcima. 3,5 km zapadno od Ohridskog jezera leži ravnica koju preseca reka Drim. Planine u današnjoj Albaniji odvajaju ovo područje od Jadranskog mora. Dve reke – Škumba (Genesis) i Semeni (Aspus) spajaju ovo područje sa Jadranskim primorjem. Nekropola u Trebenistu predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe iz perioda između 7. veka do 300 godine pre nove ere. Bogata riznica nalaza u Trebeništu je iskopana u grobnicama koje se datuju na kraj 6. veka pre nove ere.

Pedeset šest grobnica je istraženo u Trebeništu, od kojih su najznačajnije i najstarije 12 vladarskih grobnica, sa kompletnom dinastijom sahranjenom sa svojim znamenjima, kao i grobnice ratnika, očigledno visokog društvenog ranga. Četiri zlatne obredne maske, zlatna ruka sa prstenom, sandale, zlatne rukavice, zlatni, srebni i broznani predmeti i nakit su pronađeni u okviru 3 muške i jedne ženske grobnice u Trebeništu. Veoma sličnu pogrebnu masku je 2002. godine pronašao Pasko Kuzman u Samuilovoj tvrđavi u Ohridu. Nalazište u Trebeništu je jedno od najvažnijih arheoloških otkrića gvozdenog doba u Makedoniji i živi podsetnik na prefinjen umetnički stil i savršenstvo drevnih kultura. Nikola Vulic

 

SHARE IT: