Vinarija Toplički vinogradi Prokuplje

Vinarija Toplički vinogradi Prokuplje

Na periferiji vinogradarskog sela Gojinovac, kod Prokuplja, u dolini reke Toplice u topličkom regionu, koga sa zapada okružavaju obronci Kopaonika a sa severa planina Jastrebac, nalazi se jedinstvena celina vinarije Toplički vinogradi, potpuno okružena beskrajnim vinogradima. Na ovom istorijskom i vinogradarskom području se u Vinariji Toplički vinogradi od 2011. godine proizvode kvalitetna vina, kojima podlogu daje kvalitetna loza. Od 2007. godine je započeto sađenje vinove loze visokog kvaliteta, na starom, već postojećem vinogradarskom tlu, oživljavajući skoro izgubljenu tradiciju, zbog embarga izvoza u bivšoj Jugoslaviji.

Od vitalnog značaja za kvalitet vina u Vinariji Toplički vinogradi je da grožđe zadrži kvalitet na putu od loze do boce, dakle, pa je proizvodnja usklađena sa procesom da je tok soka grožđa vođen silom gravitacije. Trenutna oblast od 26 hektara je pod zasadom Prokupca – autohtone loze južne Srbije. U Vinariji Toplički vinogradi se, osim Prokupca, takođe proizvode i Cabernet, Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc, a tokom sledeće dve godine se planira novi zasad Prokupca na 40 hektara. Odličan geografski položaj i klimatski uslovi, izuzetan sklad tradicije i modernih vrednosti garantuju da se u Vinariji Toplički vinogradi proizvodi odlično vino.

Vino Prokupac Epigenia Vinarije Toplički vinogradi ima intenzivnu crvenu boju sa tonovima ljubičaste. U nosu su primarne arome dominantnije od tercijarnih. Dobro upakovane arome iz crnog i crvenog voća (kupine, maline i ogrozdi) dopunjene su aromama iz bureta (crni biber, cimet i tost). U ustima ima elegantnu strukturu, srednju postojanost, sa zrelim i baršunastim taninima. Lepa kiselost i fina završnica sa srednjom postojanošću. Vino Epigenia Vinarije Toplički vinogradi je polivalentno vino i odlično prija sa mesom ili ribom.

Vino Chardonnay Vinarije Toplički vinogradi je napravljeno od izuzetnog voća i ima žutu boju sa zelenim tonovima. Nos je pun aroma tropskog i belog voća, banane, ananasa, kruške, dinje, ali sa tipičnim mirisom šardonea u pozadini. U ustima je intenzivnog i punog ukusa, sveže citrusne kiseline i veoma duge postojanosti. Fin ukus sladića i blagog začina čini Chardonnay idealnim vinom za aperitiv. Cabernet Sauvignon Vinarije Toplički vinogradi je intenzivne crvene boje i ima predivan miris, u kombinaciji crvenog voća, zelenog bibera, začina i tosta. Savršeno strukturisan u ustima, sa veoma zrelim taninima, balansirane kiselosti i arome pečenog, koja dolazi iz drvenog bureta, tako da je ovo vino savršeni pratilac crvenog mesa.Vino Merlot Tribus Villa ima intenzivno crvenu, jarkocrvenu boju, sa ljubičastim tonovima. U nosu dominiraju crveno i sveže crno voće (šljive, kupine, ogrozdi), neke cvetne arome (ljubičica), kao i određene biljke; sve ukombinovano sa starim aromama začinjenog i prepečenog. U ustima je Merlot kompaktno vino, sa punim i začinjenim taninima, obiljem ukusa – sladić i zrelo voće, snažno i dugotrajno. Vino Pinot Noir prokupačkog vinogorja Vinarije Toplički vinogradi daje nos pun aroma zrelog voća, crnog voća, šljive, sladića, sa malo začina crnog bibera, vanile i mirisa tosta. U ustima ostaju meki i začinjeni tanini sa ukusom sladića, lagane strukture i srednje postojanosti.

Vina Vinarije “Toplički Vinogradi” su direktno dostupna u vinariji u selu Gojinovcu, ali se uspešno izvoze širom sveta. Posetiocima i ljubiteljima vina se u Vinariji Toplički vinogradi u Prokuplju – prokupačkom vinogorju poslužuju lepa vina, uz kratak pregled o istoriji imovine, ture vinogradom i razgovor o rastu grožđa i proizvodnji vina. U centru Beograda je lepo uređen restoran Epigenia sa prijatnom baštom, koji gostima nudi odličan izbor najkvalitetnije hrane, koja najbolje prijaju uz vina prokupačkog vinogorja Vinarije Toplički vinogradi.

SHARE IT: