Terme Sisevac Banja Sisevac

Terme Sisevac Banja Sisevac

Turističko mesto i leciliste Sisevac, poznato po bazenima sa lekovitom vodom Termi Sisevac, u očuvanom prirodnom ambijentu i sadržajima za prijatno okrepljenje tokom čitave godine, nalazi se u podnožju Kučajskih planina u Istočnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od 360 metara, na vrelu Reke Crnice. Turistički objekat Terme Sisevac je udaljen 160 km od Beograda, 20 km od isključenja sa auto puta kod Ćuprije, 32 km severoistočno od Paraćina, na putu za Senjske Rudnike.

Sisevac je smešten u prelepoj rečnoj dolini kojom dominira srednjovekovni manastir Sisojevac, okruženoj dubokim šumama, što omogućava prijatne šetnje i okrepljujuće aktivnosti u prirodi.

Očuvana priroda, zelene šume južnog Kučaja, bistra reka Crnica i potoci koji se u nju slivaju, termalna voda lekovitih svojstava u otvorenom bazenu 10 x 7 metara čija je temperatura u svim godišnjim dobima konstantnih 36 stepeni C, udoban smeštaj, odlična hrana, čist vazduh, kao i bogato kulturno-istorijsko nasleđe i očuvana tradicija čine ovaj kraj Srbije veoma zanimljivim za jednodnevni izleti, kraći odmor ili vikend putovanje.

Ime Sisevca vezuje se najčešće za srpski srednjovekovni manastir svetog Sisoja. Prvi pomen manastira Sisevca-Sisojevca imamo iz 1389. godine kada Carica Milica u jednoj povelji pominje monaha Sisoja kome je dat na službu današnji Paraćin – deo nekadašnje istorijske Petruške oblasti, nazvane po Petrusu, najvećem srednjovekovnom utvrđenom gradu srednjeg Pomoravlja, u dolini reke Crnice. Dolazak Sisoja na ove prostore poklapa se sa vremenom izgadnje manastira Ravanice. Drugi pisani dokument iz novije prošlosti je iz 1859. godine u putopisima Feliksa Kanica, koji opisuje ruševine manastira Sisojevac, planinski put i rimske topionice. Na osnovu ovoga može se zaključiti da je ovo područje Istočne Srbije bilo naseljeno još u doba Rimljana.

Zahvaljujući pogodnim mikroklimatskim uslovima i izvorima mineralne lekovite vode, Sisevac je bio poznat kao klimatsko mesto još početkom 14. veka.

Naselja Sisevac i Resavica su se uvećala oko 1860. godine posle otkrivanja rudnika uglja i njegove masovnije eksploatacije. Iskopavanje uglja se naročito povećalo 1880. godine posle osnivanja Fabrike štofova u Paraćinu. U početku je ugalj dovožen u drvenim kolima sa zapregom, sve do 1892. godine kada je izgrađena pruga uskog koloseka.

Kompleks Terme u Sisevcu je mesto koje je idealno za vikend izlet ili višednevni odmor, jer gostima pruža apsolutnu udobnost i bogat sadržaj za uživanje, kupanje i okrepljenje u lekovitoj termalnoj vodi u ovom delu netaknute prirode /relativno nepoznate/ Istočne Srbije.

U kompleksu Terme Sisevac su olimpijski bazen sa ležaljkama i suncobranima, bazen za decu, jezero za sportski ribolov površine 1,6 hekara, poribljeno šaranom, somom, amurom i belom ribom, a oko jezera je lepo uređena staza za šetnje.

Kompleks Sisevac terme u Sisevcu poseduje smeštaj kapaciteta 30-tak ležajeva u 3 dvokrevetne sobe, 2 trokrevetne sobe, 2 četvorokrevetne sobe i 4 apartmana.

Sve sobe objekta Sisevac Terme su opremljene sadržajima za udoban boravak gostiju:posebnim ili king size ležajevima, termalnom vodom u kupatilima sa tusem, fenom za kosu, LCD televizorima, mini barom, peškirima za kupatilo, besplatnim bežičnim internetom.

Gostima odmarališta Terme Sisevac je na raspolaganju korišćenje bazena sa toplom termalnom vodom temperature 36 stepeni Celzijusa, što je posebno uzbudljivo tokom zime, kada je u snežnom orkuženju moguće kupanje.

Turistički objekat Sisevac Terme u Sisevcu ima prostrani i lepo uređeni restoran kapaciteta 400 mesta u kome se poslužuju ukusna srpska jela – raznovrsne čorbe i supe, tradicionalna predjela, tople pogače, proja, sir, kajmak, jela sa roštilja, pastrmka, raznovrsne sveže salate i turšije, poslastice. Restoran je pogodan za zabave, poslovna okupljanja, proslave i nezaboravne svadbe.

Ovde se gradi luksuzan hotel Biogor, kapaciteta oko 50 soba i kongresnom salom, sa wellness-spa sadržajima u lekovitoj termalnoj vodi, sa pogledom na prirodu….

Ostalim gostima je na raspolaganju mali bazen Termi Sisevac u periodu kada olimpijski bazen ne radi (van letnje sezone), sa cenom ulaznice 400 dinara za odrasle i 300 dinara za decu. Tokom boravka u turističkom odmaralištu Terme Sisevac se gostima preporučuje razgledanje obližnjih znamenitosti – manastir Sisojevac /1,5 km/, manastir Ravanica /12 km/, manastir Manasija Resava /36 km/, Resavska pećina /26 km/.

SHARE IT: