Tamiški konaci Pančevo

“Tamiški konaci” su novootvoreno odmaralište i prvi dečiji obrazovni centar na farmi koji sa ergelom konja, farmom muznih krava “Stari Tamiš” i dobro razvijenom poljoprivrednom delatnosti Kompanije Almex, čini izuzetno zanimljivu turističku i obrazovnu sredinu u Vojvodini. Farma Stari Tamiš i Tamiški Konaci su posebno pogodni za upoznavanje dece sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, stočarstvom, povrtarstvom i ratarstvom. Imanje kompleksa Tamiških konaka kod Pančeva obuhvata više od 1000 hektara, na dolovačkom putu, 12. kilometara od Pančeva, i čini nesvakidašnju poljoprivrednu celinu u Srbiji. Kompleks Stari Tamiš predstavlja odličnu destinaciju za porodičan odmor, školski izlet i rekreativnu nastavu sa obrazovnim aktivnostima i sadržajima. Celina Tamiških konaka – farme Stari Tamiš omogućava širok spektar aktivnosti koje se mogu usklađivati sa nastavnim planovima i obrazovnim programima, budući da se ovde nalaze farma i ergela, kao i odmaralište sa obrazovnim centrom.

ALMEX doo je privatno, porodično preduzeće koje postoji više od dve decenije, osnovano je 1992. godine u Pančevu. Glavna delatost kompanije je poljoprivredna proizvodnja: ratarstvo i stočarstvo, proizvodnja kukuruza, šećerne repe, pšenice, soje, suncokreta, lucerke…

Cilj obrazovnog centra imanja i poljoprivredne celine Tamiških konaka u Pančevu je da posetom i radnim aktivnostima na farmi deca uče o poljoprivredi, približe se prirodi i upoznaju lanac organske, zdrave proizvodnje. Radionice vode iskusni stručnjaci i radioničari. Obrazovni program na imanju Stari Tamiš je namenjem predškolcima i učenicima od I do IV razreda osnovne škole, ali je dostupan i studentima u cilju prakse na farmi, kao i učenicima srednjih poljoprivrednih škola. Deca imaju priliku da sade povrće, prave hranu za životinje od žitarica, da nauče o zanimanjima na farmi, razgovaraju sa veterinarima, stočarima, konjušarima i da nauče kako danas funkcioniše jedna savremena farma. Pored aktivnosti na farmi, tu je i niz mogućnosti u okviru “Tamiških konaka”.

Poljoprivredno dobro Stari Tamiš je imalo sopstvenu ergelu do 1978. godine, kada je ona ugašena i 80 punokrvnih konja, kasača i galopera – prodato ergeli Ada. Ergela „Tamiš“ je danas smeštena na gazdinstvu AD „Stari Tamiš“ koje od 2009. godine pripada sistemu poljoprivrednog dobra kompanije ALMEX. Ponovnim pokretanjem 2011. godine je obnovljena bogata tradicija konjarstva na poljoprivrednom dobru Stari Tamiš. Danas ergela u Starom Tamišu ima preko 20 grla lipicanera – 5 priplodnih pastuva (poreklo: Đakovo, Lipik, Karađorđevo), 12 priplodnih kobila (poreklo: Đakovo, Kelebija, Prnjavor) i 3 ždrebeta (podmladak). Svako grlo je pravi pripadnik svoje rase, sa poznatim poreklom. Svako grlo je pravi pripadnik svoje rase i poznatog porekla, a ovi zdravi i rasni konji su do sada osvojili na desetine nagrada na različitim izložbama i takmičenjima. Za ishranu konja se koristi hrana domaćeg porekla, proizvedena na ALMEX-ovim imanjima. Na meniju lipicanera se nalazi: sveža trava u ispaši, lucerka, seno i smeše žitarica u koncentrovanoj (samlevenoj) varijanti. Pol i starost konja određuje njegov “dnevni raspored”. Kobile mame i ždrebad su po ceo dan na ispustu, u ispaši. Po četiri konja su svakodnevno u treningu, dok su ostali u priplodu. Inače, oplodnja se na ergeli u Starom Tamišu obavlja prirodnim putem. Ergela Stari Tamiš je otvorena za posete. Svakodnevno se organizuju vožnje fijakerom, zainteresovana deca dolaze da vide konje, a za hrabrije male posetioce se organizuje i mala škola jahanja.

Odmaralište “Tamiški konaci” raspolaže sa 60 ležaja u 8 višekrevetnih soba i 14 ležaja u 7 apartmana. Na raspolaganju posetiocima su, pored savremeno opremljene učionice – lap top, projektor, kuhinja za pripremu i posluženje hrane, letnja trpezarija i terasa sa 120 mesta, dečije igralište, ograđeno dvorište sa igralištem i baštom za sadnju povrtarske kulture, besplatan bežični internet u svim javnim prostorima.

Odmaralište je smešteno na imanju uz savremenu farmu “Stari Tamiš” koja ima oko 2.500 krava, ali i druge životinje: mangulice, ovce, koze, pernate životinje, nojeve, zečeve… Tu je i Ergela sa 30 rasnih konja, lipicanera. Mali Zoo vrt sa sitnim životinjama, pticama i kunićima, uređena bašta, dečje igralište, sportski tereni u neposrednoj blizini, kao i jezero u okviru kompleksa pružaju mogućnosti raznovrsnih sadržaja i aktivnosti.

 “Stari Tamiš” i “Konaci” su deo kompanije ALMEX doo koja je generalni zastupnik CLAAS mehanizacije. Boravak na imanju Stari Tamiš u Pančevu pruža izvanrednu priliku da se deca upoznaju i sa najsavremenijom mehanizacijom u oblasti poljoprivredne proizvodnje: traktori, kombajni i druge poljoprivredne mašine. Edukativni Centar je dostupan tokom cele godine, a u okviru pratećih aktivnosti i sadržaja moguće su ekskurzije do obližnje Deliblatske peščare, koja je Specijalni Rezervat prirode. Gostima odmarališta Stari Tamis i Tamiški konaci su dostupni i sportski tereni FK “Stari Tamiš”. Imanje Stari Tamiš kod Pančeva je idealno odredište za porodičan izlet ili višednevni odmor. Mame sa bebama ne moraju da brinu, jer je ovaj prostor uređen tako da mogu slobodno da donesu i kolica i opušteno uživaju u prekrasnom prirodnom ambijentu sa svojim voljenima.

SHARE IT: