Ukusi Makedonije – Makedonija gastro tura

Ukusi Makedonije – Makedonija gastro tura

Rezervišite

 

 

Ova jedinstvena gastro tura u Makedoniji produbljuje međukulturalno razumevanje regionalnih načina života i pruža jedinstven uvid u pogled na svet jedne zajednice. Posetioci veoma cene kulinarska putovanja jer im omogućavaju da upoznaju lokalne domaćine i sasvim se opuste, uživajući u lokalnoj gastronomiji i prosvetljujućim razgovorima sa drugim ljudima u prekrasnom prirodnom okruženju. Jedinstvena gastro tura u Severnoj Makedoniji sa nezaboravnim uspomenama, raznovrsnim tradicionalnim sadržajima i soft hiking aktivnostima u prirodi, u saradnji sa našim izuzetnim makedonskim partnerom Macedonia Travel

1. dan :    Skopje dolazak

Susret sa vodičem tokom večere u boemskoj četvrti Skopja i razgovor oko operativnog dela programa, o makedonskim običajima, uz probu grilovanog sira, paprika i tikvica, kroz prvu lekciju o makedonskoj kuhinji – jedite polako ! Sveže ukusno meze uz pijuckanje rakije. Noćenje u hotelu 4 zvezdice u Skopju. (V)

2. dan :    Skopje gastro tura – kulinarska obuka

Probudite se rano da biste na zelenoj pijaci nabavili najbolje namirnice ! Kuvar ide sa Vama kroz živopisne pijačne tezge prepune svežeg povrća, voća i začina, da bi Vas naučio kako da odaberete najukusniji i najsvežiji paradajz, tikvice ili beli luk, te kako da ih upotrebite za pripremu pravog balkanskog ručka. Uz to najbolje prija prvoklasno vino Vranec... Popodne šetnja kroz Rezervat prirode Kanjon Matke, vožnja brodom i posmatranje prirodnih staništa beloglavog supa i preko 200 vrsta leptirova. Noćenje u hotelu 4 zvezdice u Skopju. (D, R)

3. dan :   Skopje – Tetovo – Mavrovo

Upoznajte Skopje šetnjom – od spomenika Majke Tereze u užurbanom centru grada, preko poznatog, nedavno obnovljenog gradskog trga sa brojnim spomenicima, baroknim građevinama, muzejima i mostovima, stižete u splet uzanih kaldrmisanih uličica Starog bazaara Skopja, sa mnoštvom zanatskih radnjica, orijentalnih restorana i čajdžinica. Polazak za NP Mavrovo, sa usputnim razgledanjem Šarene džamije i derviškog manastira u Tetovu, večera, noćenje u hotelu 4 zvezdice u Mavrovu. (D, R, V)

4. dan :    Mavrovo –  selo Galičnik – selo Janče

Upoznajte pastire planine Bistri, koji će Vas naučiti kako prave čuveni tvrdi ovčiji sir. Celodnevno pešačenje kroz Nacionalni Park Mavrovo, sa nekoliko pauza radi odmora, osveženja i probe prirodnih domaćih proizvoda u starim planinskim selima, po tradicionalnoj recepturi. Po želji : zasucite rukave i pokušajte da pomuzete ovcu. To je veoma zabavno ! U selu Galičniku ćete upoznati Gospođu Jelenu, probati prirodne džemove koje ona proizvodi i naučiti da pripremate kačamak i domaće kiselo mleko. Večera na terasi, sa prekrasnim pogledom na kanjon reke Radike. Noćenje u udobnom hotelu 4 zvezdice u selu Janče. (D, R, V)

5. dan :   Mavrovo – Ohrid

Jutarnja kafa u kući lokalnih domaćina, gde upoznajete tradicionalni način života i jedinstveno lepe domaće ručne radove. Na putu za Ohrid, poseta pećinskih crkava – isposnica uklesanih u stenama iznad Ohrida. Popodne razgledanje starog dela Ohrida – kulturnog središta Makedonije i kolevke ćirilice, pod zaštitom UNESCO-a. Večera u restoranu na obali jezera. Noćenje u hotelu u Ohridu. (D, R, V)

6. dan :    Ohrid  – manastir Sveti Naum – Selo Dihovo

Vožnja brodom Ohridskim jezerom, sa nekoliko pauza i razgledanje praistorijskog naselja Zaliva kostiju, manastirske celine Svetog Nauma i kupanja na skrivenoj plaži kod manastira Sveti Zaum. Posle ručka u ribarskom selu, vožnja do malog sela Dihova i opuštena bogata večera sa domaćinima poznatim po proizvodnji domaćeg piva, vina i napitaka. Noćenje u selu Dihovu kod Bitole ili Bitoli. (D, R, V)

7. dan :   Selo Dihovo – Prilep – Popova kula Demir Kapija

Jutarnje šetnja sa ispijanjem kafe u nekom od kafića na glavnom šetalištu Bitole – “gradu konzula”, koga krase tipične neoklasične građevine i očuvano nasleđe. Poseta lepo uređenog starog dela grada i bazaara u Prilepu, sa posluženjem čuvenog sira koga proizvode lokalni domaćini u regionu Mariova. Popodne vožnja kroz čuveni vinski region Makedonije i poseta Kraljevske vinarije i male vinarije komunističkog tipa iz koje se vinom snabdevao čuveni maršal Tito. Večera sa degustacijom čuvenih makedonskih vina u vinskom podrumu – vinariji Popova kula. Noćenje u hotelu 4 zvezdice Vinarije Popova kula. (D, R, V)

8. dan:    Skopje odlazak

Posle doručka poseta muzeja vina u Demir Kapiji i vožnja do aerodroma u Skopju, radi odlaznog leta. Ukoliko vreme dozvoli, moguća poseta arheološkog nalazišta Stobi – drevnog grada iz perioda zalaska čuvenog makedonskog kraljevstva. (D) Završetak programa i usluga.

Napomena – mogući produžetak putovanja sa dvodnevnim boravkom u seoskom domaćinstvu u Dihovu ili produžetak programa sa sličnim sadržajima u Srbiji.

CENA paketa po osobi : /dvokrevetne sobe/
4-5 učesnika 1355 EUR po osobi; 6-7 učesnika 1195 EUR po osobi
8-12 učesnika 1050 EUR po osobi; 12-16 učesnika 895 EUR po osobi

Uključeno : prevoz klimatizovanim autobusom-minibusom visoke turističke klase, 2 noćenja u hotelima 5 zvezdica, 2 noćenja u hotelima 4 zvezdice, 1 noćenje u seoskom domaćinstvu visoke kategorije, 1 noćenje u boutique hotelu, 1 noćenje u luksuznom hotelu-vinariji, 6 ručkova i 6 večera, kulinarske radionice 2 dana, vožnja brodom u kanjonu Matka i u Ohridu, poseta proizvođaču sireva na farmi u Nacionalnom Parku Mavrovo, proba domaćih tradicionalnih proizvoda, tradicionalni doček dobrodošlice ženskih zanatlija u Mavrovu, profesionalni vodič za planinarenje u NP Mavrovu, ulaznice za sve znamenitosti obuhvaćene programom, stručno vođstvo, 24 sata logistika i podrška TA Macedonia Travel i Panacomp Zemlja čuda

Nije uključeno : pića tokom obroka, putno osiguranje, lični troškovi koji nisu pomenuti u uključenim uslugama

ROK ZA PRIJAVE: 90 DANA PRE POČETKA TURE

SHARE IT: