Sušara Mušvete – Dalmatinski pršut na Zlatiboru

Sušara Mušvete – Dalmatinski pršut na Zlatiboru

Mušvete su malo, brežuljkasto, zlatiborsko selo, smešteno na oko 10 km severoistočno od Čajetine i turističkog centra Zlatibor, na putu prema Krivoj reci. Selo Mušvete okružuju tri velika brda – Gradina (1176 m), Gliza (951 m) i Cerova (795 m), koje obiluju izvorima čiste planinske vode i posebnom mikroklimom. Za nastanak imena Mušvete vezuju se mnogobrojne zanimljive legende, koje i danas govore stariji stanovnici sela. Na potocima je nekada u Mušvetama radilo sedam vodenica, a danas na pregrađenoj rečici postoji uređeno i opremljeno kupalište u kome se gosti rashlađuju i rekreiraju tokom letnjih vrućina.

Mir i pitominu živopisnog sela Mušvete je krajem prošlog veka promenila vizija braće Mirka Berića i Jovana Ćosića da stvore uspešnu zlatiborsku sušaru u kojoj će primenjivati recepturu proizvodnje dalmatinske pršute nasleđenu od predaka iz Krajine, nekadašnjeg zavičaja Varivoda i Kistanja, u blizini manastira Krke. Nesebičan rad, stručnost, ljubav, velika podrška porodica i jedinstvena posvećenost ideji o proizvodnji dalmatinskog pršuta vrhunskog kvaliteta na Zlatiboru – omogućili su da danas u Mušvetama postoje sušare u kojima se na jednom mestu može videti preko 4.000 pršuta (24 tone osušenih svinjskih buteva), koji se proizvode na tradicionalni način, bez konzervansa i aditiva, upotrebom isključivo morske soli i sušenjem prirodnim vetrenjem. Sličan prizor u Srbiji ne postoji, budući da na našim prostorima nema proizvodnje navedenog kapaciteta, tehnologije i kvaliteta. Nešto slično se može naći u Istri ili u Italiji, kod proizvođača koji nisu prešli na industrijsku proizvodnju pršuta. Dimljenim proizvodima-delikatesima iz sušare u Mušvetama se snabdevaju vodeći ugostiteljski objekti u Srbiji.

U autentičnom vajatu – degustacionom centru sušare u Mušvetama je gostima, koji žele da probaju vrhunski kvalitetne dimljene proizvode, na raspolaganju jednostavan ali jedinstven izbor, čija zaštićena proizvodnja traje od 2 do 3 godine i zadovoljava sve propisane standarde za proizvodnju suvog mesa – Dalmatinski pršut sa Zlatibora, Kulen, Dalmatinska panceta sa Zlatibora. Kako uz kvalitetan zalogaj prirodno ide i dobra kapljica – proizvodi se i domaće crno i belo vino i domaća rakija lozovača !!

Poseta sušari u selu Mušvete obuhvata razgledanje proizvodnog objekta po standardima Dobre higijenske prakse – GHP (oblačenje mantila i jednokratne higijenske opreme), posle koje sledi konzumacija proizvoda, kao i mogućnost kupovine vrhunskih proizvoda po proizvođačkim cenama. U okviru proizvodnog pogona dalmatinske pršute na Zlatiboru je ribnjak pastrmke, a u planu je i vinski podrum…. Gostima različitog interesovanja i profila, ali svakako onima koji žele jedinstveni i nezaboravni doživljaj za sva čula, toplo preporučujemo posetu sušare u Mušvetama, uz podsećanje da je rezervacija obavezna. Poseta sušare u selu Mušvete doprinosi poštovanju hrane svaki put kada je koristimo, ali upoznavanje proizvodnje i količine rada koji je potrebno uložiti da bi se ona proizvela – takođe sigurno povećava osećaj uživanja u njoj.

Sušara odnosno pršutara Mušvete je efikasno podržala predstavljanje Rečnika za seoska domaćinstva Srbije ! Još jednom se toplo zahvaljujemo !

SHARE IT: