Šumen arheološki rezervat

Tvrđava Šumen u severoistočnoj Bugarskoj je jedna od najinteresantnijih znamenitosti Bugarske, kao i u regionu Šumena. Tvrđava Šumen se nalazi 3 km zapadno od grada Šumena, na visoravni Šumen. Obimna arheološka istraživanja na lokalitetu utvrđenja Šumen pokazuju da je ovo područje bilo naseljeno u ranom gvozdenom dobu, oko 12. veka pre nove ere. Tvrđava Šumen je bila značajno utvrđenje koje je odigralo veliku ulogu u istoriji Bugarske, a danas predstavlja svojevrsni muzej na otvorenom. Izložba postavljena u arheološkom rezervatu Šumen obuhvata originalne nalaze koji predstavljaju najstariju istoriju i nasleđe Šumena.
Tvrđavu Šumen su originalno-najranije verovatno sagradili Tračani, a kasnije je dograđivali i obnavljali Rimljani, Vizantinci i Bugari. Veruje se da je prvo utvrđenje na mestu današnje tvrđave Šumen staro 3200 godina, što ga čini jednim od najstarijih utvrđenja Bugarske. Tokom Prvog Bugarskog carstva /680-1018. godine/ je tvrđava Šumen imala ključnu ulogu i značaj, zahvaljujući blizini sa prvim glavnim gradovima Bugarske – Pliski i Preslavu. Tokom Drugog Bugarskog carstva /1185 – 1396. godine / je grad Šumen bio značajan privredni i kulturni centar države. Osvajana i rušena u mnogo navrata, tvrđava Šumen je uvek obnavljana, opstajući do 1444. godine. Do 15. veka se grad Šumen nalazio u okviru zidina tvrđave i obuhvatao razvijenu urbanu celinu i vojnu opremu. Tvrđava Šumen je postojala tokom prvih godina osmanske uprave, a arheološki nalazi potvrđuju da je novi vladari nisu rušili po osvajanju. Međutim, 1444. godine su krstaši, pod vođstvom Vladislava Varnenčika, koji je vladao od 1434-1444. godine, uništili tvrđavu Šumen, od kada je napuštena.
Ostaci tvrđave Šumen su verovatno najobimnije i najdetaljnije istraženi od svih drevnih nalaza i ostataka na teritoriji Bugarske. Istraživanja tvrđave Šumen su pružila podatke o načinu života i vojnim rutinama u Bugarskoj tokom srednjeg veka. U Šumenu su pronađeni ostaci 12 crkava, kao i rimska kupatila, grnčarija, posuđe, ukrasi i novac. Danas je Šumen veoma zanimljiva turistička destinacija, čiji su nalazi izloženi kao u muzeju na otvorenom. Posetioce Šumena očekuje jednostavan prilaz i upoznavanje sa nalazi, zahvaljujući putokazima, stazama i natpisima. Posetocima je najzanimljivija obnovljena kula utvrđenja Šumena, odakle se pruža prekrasan pogled na grad i visoravan Nacionalnog Parka Šumen. Posetiocima koji žele više informacija su na raspolaganju vodiči sa znanjem bugarskog, ruskog i engleskog jezika. Dodatne informacije se mogu dobiti iz knjiga i promotivnih brošura dostupnih u prodavnici pored tvrđave. Tvrđava Šumen je otvorena za posetu tokom čitave godine.

Džamija Tombul u Šumenu, najveća džamija u Bugarskoj, posle mnogo godina obnove danas izgleda prekrasno i veličanstveno. Džamija Tombul u Šumenu ima jedinstvene unutrašnje ukrase iz 12. veka, koji usklađuju francuski barok i ostatke i kamen sa obližnjeg drevnog oštećenog nalazišta Pliske. Originalno unutrašnje slikarstvo džamije Tombul u Šumenu, koje je očuvalo svoje sveže boje, je otkriveno na početku obnove. Molitveni prostor džamije Tombul u Šumenu ima odličnu akustiku, zahvalljujući stotinama keramički posuda ugrađenih u kupolu i zidove.

SHARE IT: