Sučeava

Suceava, nekadašnji glavni grad Moldavije od 1388. do 1565, godine, u Bukovini u severoistočnoj Rumuniji, oko 370 km severno od Bukurešta predstavlja odlično polazno mesto za brojne izlete sa posetom istorijskih, kulturnih i prirodnih znamenitosti regiona Bukovina, posebno oslikanih manastira i crkava Bukovine. Grad Sučeava ima znamenitosti koje je vredno upoznati, među kojima je Crkva Svetog Đorđa, UNESCO znamenitost, Etnografski Muzej Bukovine, sa dragocenom zbirkom narodnih nošnji i izložbom tradicionalnih predmeta, kao i najznačajnija turistička atrakcija – ostaci Kneževog Dvora. Ostale znamenitosti Suceave su Mirauti Crkva iz 14. veka, manastir Zamca i Muzej Sela Bukovine, posvećen drvodeljstvu, etnografiji, istoriji i narodnoj umetnosti regiona. Istorijski Muzej Bukovine izlaže srednjovekovne oklope, novac, oružje, oruđe i drevne dokumente. Preporučuje se poseta ovim arheološkim i istorijskim draguljima, pre odlaska u područje oslikanih manastira Bukovine.

Crkva Mirauti (Biserica Mirauti) je najstarija crkva u Suceavi, koju je 1375. godine osnovao Petru I Musat. Do 1522. godine je služila kao crkva za krunisanje kraljeva Moldavije. Ovde je 1457. godine, po blagoslovu vladike, krunisan Stefan Veliki za kralja. Crkva je obnovljena između 1898. i 1901. godine, u originalnom stilu.

Knežev Dvor – Tvrđava Suceava (Cetatea de Scaun) je krajem 14. veka podigao Petru Musat. Tvrđavu je kasnije proširio i ojačao Alexandru cel Bun, kako bi odolela napadima turskih osvajača. Stefan Veliki (1457 – 1504) je dodao šanac, odbrambene zidine visoke 32 metra i odbrambene kule, koje su omogućavale odbranu artiljerije Mehmeda II, osvajača Konstantinopolja. Tvrđavu su Turci konačno digli u vazduh 1675. godine. Danas posetioci upoznaju ostatke impresivnog utvrđenja, odakle se pruža veličanstven pogled na grad.

Kneževa gostionica (Hanul Domnesc) je jedna od najstarijih građevina Suceave, koju odlikuju debeli kameni zidovi i zasvođene tavanice. Kneževa gostionica je dugo služila kao mesto susreta plemića, po povratku iz lova, iz dubokih šuma Suceave. Odatle potiče ime – kneževska gostionica. Prizemlje potiče sa početka 17. veka, dok je drugi sprat izgrađen u 19. veku, kada je služio kao lovačka kuća, tokom vladavine Habsburga. Danas se u Kneževoj gostionici nalazi Etnografski Muzej Bukovine.

Crkva Svetog Đorđa – Novi Manastir Svetog Jovana

Novi Manastir Svetog Jovana, koga su podigli Bogdan III i sin, Stefanita Voda, između 1514. i 1552. godine, za sedište vladika Moldavije, danas predstavlja sedište arhiepiskopa Suceave i Radauta. U Crkvi Svetog Đorđa se čuvaju mođti Svetog Jovana Novog, koje je u Moldaviju 1415. godine doneo Alexandru cel Bun. Mošti se nalaze u srebrnom sanduku, koji je bogato ukrašen scenama iz života sveca. Izvanredne freske koje ukrašavaju unutrašnjost, koje predstavljaju scene iz Starog i Novog Zaveta, su naslikane, tokom vladavine Petru Raresa, 1534. godine, u slavno doba slikanja religioznih fresaka. Stil fresaka Crkve Svetog Đorđa podseća na freske manastira Moldovita i Humor. Iako se na južnom zidu vide samo pojedini delovi scena Himne mrtvih, Jesejevog stabla i legende o zabludelom sinu, crkva je i pored toga impresivna, posebno zahvaljujući mozaiku na krovu i kuli zvonika.

Crkva Svetog Dimitrija (Biserica Sf. Dumitru)

Ova kamena crkva, koju je od 1534. do 1535. godine sagradio Petru Rares, predstavlja veoma impresivnu veličinu. Unutrašnje freske Crkve Svetog Dimitrija potiču iz perioda od 16. do 19. veka su nedavno restaurirane. U crkvi Svetog Dimitrija je sahranjen Bogdan, sin Petru Raresa, kao i značajni boljari Moldavije.

Selo u rumunskom okrugu Sučeava, u severnom delu države je predloženo za Rumunsko selo kulture 2014. godine u prvom izboru i predstavljanju rumunskih seoskih područja. Selo Ciocanesti u Sučeavi je nagrađeno od Udruženja najlepših sela Rumunije i Francuske ambasade u Bukureštu. Druga četiri sela su ušla u poslenji krug izbora. Uprava sela pobednika će tokom 2014. godine organizovati kulturne događaje kojim će obeležeti ova priznanja, počev od festivala farbanih jaja početkom marta.

SHARE IT: