Svi makedonski ukusi

Svi makedonski ukusi

Ova tura produbljuje međukulturalno razumevanje regionalnih načina života i pruža jedinstven uvid u pogled na svet jedne zajednice. Kulinarska putovanja su veoma cenjena od strane turista pošto omogućavaju posetiocima da se opuste i uživaju u lokalnoj gastronomiji, uz prosvetljujući razgovor sa drugim ljudima u prelepom prirodnom okruženju. Jedinstvena tura sa raznovrsnim tradicionalnim sadržajima i soft hiking aktivnostima u saradnji sa našim izuzetnim makedonskim partnerom Macedonia Travel

1. dan : Susret sa vodičem tokom večere u boemskoj četvrti Skopja i razgovor oko operativnog dela programa, o makedonskim običajima, uz probu grilovanog sira, paprika i tikvica, kroz prvu lekciju o makedonskoj kuhinji – jedite polako ! Sveže ukusno meze uz pijuckanje rakije. Noćenje u hotelu u Skopju. (V)

2. dan : Probudite se rano da biste na zelenoj pijaci nabavili najbolje namirnice ! Kuvar ide sa Vama kroz živopisne pijačne tezge prepune svežeg povrća, voća i začina, da bi Vas naučio kako da odaberete najukusniji i najsvežiji paradajz, tikvice ili beli luk, te kako da ih upotrebite za pripremu pravog balkanskog ručka. Uz to prija prvoklasno vino Vranec… Popodne šetnja kroz Rezervat prirode Kanjon Matke, vožnja brodom i posmatranje prirodnih staništa beloglavog supa i preko 200 vrsta leptirova. Noćenje u hotelu u Skopju. (D, R)

3. dan : Upoznajte Skopje šetnjom – od spomenika Majke Tereze u užurbanom centru grada, preko nedavno obnovljenog gradskog trga sa brojnim spomenicima, baroknim građevinama, muzejima i mostovima, stižete u splet uzanih kaldrmisanih uličica Starog bazaara Skopja, sa mnoštvom zanatskih radnjica, orijentalnih restorana i čajdžinica. Polazak za Mavrovo, sa usputnim razgledanjem Šarene džamije i derviškog manastira u Tetovu, večera, noćenje u hotelu u Mavrovu. (D, R, V)

4. dan : Upoznajte pastire planine Bistri, koji će Vas naučiti kako prave čuveni tvrdi ovčiji sir. Celodnevno pešačenje kroz Nacionalni Park Mavrovo, sa nekoliko pauza radi odmora, osveženja i probe prirodnih domaćih proizvoda u starim planinskim selima, po tradicionalnoj recepturi. Po želji : zasucite rukave i pokušajte da pomuzete ovcu. To je veoma zabavno ! U selu Galičniku ćete upoznati Gospođu Jelenu, probati prirodne džemove koje ona proizvodi i naučiti da pripremate kačamak i domaće kiselo mleko. Večera na terasi, sa prekrasnim pogledom na kanjon reke Radike. Noćenje u selu Jance. (D, R, V)

5. dan : Jutarnja kafa u kući lokalnih domaćina, gde upoznajete tradicionalni način života i jedinstveno lepe domaće ručne radove. Na putu za Ohrid, poseta pećinskih crkava – isposnica uklesanih u stenama iznad Ohrida. Popodne razgledanje starog dela Ohrida – kulturnog središta Makedonije i kolevke ćirilice, pod zaštitom UNESCO-a. Večera u restoranu na obali jezera. Noćenje u hotelu u Ohridu. (D, R, V)

6. dan : Vožnja Ohridskim jezerom, sa nekoliko pauza radi razgledanja praistorijskog naselja Zaliva kostiju, manastirske celine Svetog Nauma i kupanja na skrivenoj plaži kod manastira Sveti Zaum. Posle ručka u ribarskom selu, vožnja do sela Dihova i opuštena bogata večera sa domaćinima, poznatim po proizvodnji domaćeg piva, vina i napitaka. Noćenje u selu Dihovu kod Bitole ili Bitoli. (D, R, V)

7. dan : Jutarnje šetnja sa ispijanjem kafe u nekom od kafića na glavnom šetalištu Bitole – gradu konzula, koga krase tipične neoklasične građevine. Poseta lepo uređenog starog dela grada i bazaara u Prilepu, sa posluženjem čuvenog sira koga proizvode lokalni domaćini u regionu Mariova. Popodne vožnja kroz vinski region i poseta Kraljevske vinarije i male vinarije komunističkog tipa, iz koje se vinom snabdevao čuveni maršal Tito. Večera sa degustacijom čuvenih makedonskih vina u vinskom podrumu – vinariji Popova kula. Noćenje u hotelu-vinariji Popova kula. (D, R, V)

8. dan: Posle doručka poseta muzeja vina u Demir Kapiji i vožnja do aerodroma u Skopju, radi odlaznog leta, ili produžetak ture sa dvodnevnim boravkom u seoskom domaćinstvu ili produžetak programa u Srbiji. Ukoliko vreme dozvoli, moguća poseta arheološkog nalazišta Stobi – drevnog grada iz perioda zalaska čuvenog makedonskog kraljevstva. (D)

CENA : /dvokrevetne sobe/
4-5 učesnika 1318 EUR po osobi; 6-7 učesnika 1098 EUR po osobi
8-12 učesnika 1004 EUR po osobi; 12-16 učesnika 859 EUR po osobi

Uključeno : prevoz klimatizovanim autobusom-minibusom visoke turističke klase, 2 noćenja u hotelima 5 zvezdica, 2 noćenja u hotelima 4 zvezdice, 1 noćenje u seoskom domaćinstvu visoke kategorije, 1 noćenje u boutique hotelu, 1 noćenje u luksuznom hotelu-vinariji, 6 ručkova i 6 večera, kulinarske radionice 2 dana, vožnja brodom u kanjonu Matka i u Ohridu, poseta proizvođaču sireva na farmi u Nacionalnom Parku Mavrovo, proba domaćih tradicionalnih proizvoda, tradicionalni doček dobrodošlice ženskih zanatlija u Mavrovu, profesionalni vodič za planinarenje u NP Mavrovu, ulaznice za sve znamenitosti obuhvaćene programom, stručno vođstvo, 24 sata logistika i podrška TA Macedonia Travel i Panacomp Zemlja čuda

Nije uključeno : pića tokom obroka, putno osiguranje, lični troškovi koji nisu pomenuti u uključenim troškovima

ROK ZA PRIJAVE: 90 DANA PRE POČETKA TURE

SHARE IT:
error: Content is protected !!