Pešačka gorštačka tura Bjelašnicom – 2 dana

Pešačka gorštačka tura Bjelašnicom – 2 dana

Dvodnevna avanturistička paninarska tura sa profesionalnim planinarskim vodičem

Ova pešačka gorštačka tura, koja obuhvata tradicionalna sela, stare vodenice, visoke planinske terene i mogućnost da se spojite sa prirodom, je jedna od najboljih avantura koje Bosna i Hercegovina mogu ponuditi.

U SARADNJI SA TOUR OPERATOROM GREEN VISION SARAJEVO

1. dan : Danas pešačimo do planinske kuće Green Visions. Uspon do suprotne strane Olimpijskih ski staza, koje planinari i ljubitelji prirode ne prelaze često. Pešačimo kroz borovu i bukovu šumu do Kapije vetra, gde nas pozdravlja prijatan i nežan povetarac sa Bjelašnice ili oštar i prodoran južni vetar. Odavde prelazimo do malene pastirske kuće na nadmorskoj visini od 1620 metara. Kućica se nalazi na udaljenosti od oko 45 minuta pešačenja od polaznog mesta. Ručak uz uživanje u zatalasanim i golim vrhovima jugoistočne strane planine Bjelašnice.

Sa ovoga mesta se polazi na jednočasovni uspon do vrha planina Hranisave, na visini od 1964 metara. Padina planine Hranisave je na pojedinim mestima dosta strma, ali omogućava predivan pogled na centralnu Bosnu i Hercegovinu i njene planinske vrhove – Bukovik, Trebević, Igman, Romaniju, Treskavicu, Visočicu, Velež, Prenj, Čvrsnicu, Vran, Vranicu i Vlašić, gotovo sve glavne planine centralnog Dinarskog sistema. Ukratko, doživeće vrhunske panorame. Sa vrha nastavljamo pešačenje – spust do tačke Krošnje, na 1660 metara, tradicionalnog katuna, u kome tokom leta stanuju pastiri iz Čapljine u Hercegovini. Nesto Krošnje, koje se nalazi u podnožju planine Krvavac je prekrasan vrh, delimično okružen borovima visine od 2 do 4 metara.

Krvavac je divlja planina, koja traži pažnju ljudi i životinja. Lokalno stanovništo kažu da je planina Krvavac mesto sa koga se zimi spuštaju vukovi i medvevi. Posle kraćeg odmora u praktično magično lepom kraju, vraćamo se u planinsku kućicu na noćenje, sa usputnim zadržavanjem kod ledenog izvora. Trajanje pešačenja oko 5 do 6 sati.

2. dan : Posle doručka, polazak na pešačenje severnim delom planine Bjelašnice, prema Lokvanjskom jezeru…. malenom jezeru, okruženom planinskim borovima pod nazivom „kleka”, koje se uzdiže visoko u planini. Posle kraćeg odmora u ovom spokojnom prirodnom ambijentu jezera, sa mnoštvom žaba, endemske vrste salamandera i vodenih zmija, krećemo u pravcu vrha Vlahinja. Na vrh stižemo posle pešačenja od oko 1,5 sat, odakle se pruža veličanstven pogled na skijaški centar Babin Do. Ovde uživamo u ručku na otvorenom, pre pešačenja do Sitnika, potpuno predivnim i mirnim planinskim terenom unutrašnjosti planine Bjelašnice. Planinska koliba je usamljeni podsetnik na nekadašnju uspešnu prošlost planinarenja Bosnom. Vraćamo se u našu kolibu, uzimamo opremu za spavanje, kružimo oko jezera “unatraške”, dok nas pozdravljaju prekrasni vidici na planine Hranisavu i Krvavac.

Ukupno vreme pešačenja oko 6 do 7 sati.

Opterećenje – srednje

Ukupno vreme pešačenja 1. dan do 6 sati, 2. dan 6 do 7 sati

CENA 110 EUR    Minimum 5 učesnika

Šta je potrebno poneti : pešačke čizme ili otporne cipele za pešačenje se preporučuju, vreću za spavanje, lampu, džepni nož, ruksak, litar vode, kišnu kabanicu, šešir za sunce, kremu za sunce, džemper, peškir, opremu za preobuku – suve čarape, majicu, donji veš, pantalone – sunčane naočare i foto aparat

Uključeno: prevoz od i do Sarajeva, smeštaj u planinskoj kolibi, kafa ili čaj, svi obroci – doručak, 2 ručka, večera i posluženja, potpuno opremljeni, iskusni vodički servis

SHARE IT:
error: Content is protected !!