Balkan tura – Albanija, Makedonija, Bugarska, Rumunija

Kontaktirajte nas

Balkan tura – Albanija, Makedonija, Bugarska, Rumunija

BALKAN TURA ALBANIJA – MAKEDONIJA – BUGARSKA – RUMUNIJA

U saradnji posebnog poola turističkih agencija Balkana

Polazak 10. – 25. jul 2016.

1. dan : Tirana

Doček dobrodošlice na aerodromu Rinas Tirana i transfer do hotela. Kraći odmor. Položaj našeg hotela je savršeno usklađen sa sadržajima razgledanja – šarmantan hotel 3 zvezdice sa srdačnim i uslužnim osobljem. Večera po želji u autentičnom restoranu u Tirani. Zavisno od vremena dolaska, razgledanje Tirane i znamenitosti : Etem begova džamija, Nacionalna galerija slika, Skenderbegov trg, šetnja Bulevarom pre opcione večere. Smeštaj i noćenje u hotelu 3 zvezdice.

2. dan Tirana – Drač – Saranda

Započinjemo našu vožnju obalom mora prema jugu Albanije. Prvo ćemo napraviti kratku pauzu da razgledamo grad Drač, nekada važnu rimsku luku. Takođe ćemo posetiti amfiteatar i Arheološki muzej. Nastavljamo naše putovanje prema Apoloniji, čuvenom antičkom grčkom gradu kojeg su osnovali doseljenici iz Krfa i Korinta 558. pre nove ere. Razgledaćemo oba lokaliteta i muzej. Posle pauze za ručak u lokalnom restoranu nastavljamo lagano vožnju ka jugu. Putujemo duž prekrasne Albanske rivijere ka primorskom gradu Valoni, sa zaustavljanjem u nekoliko primorskih sela. Nećemo propustiti dvorac Porto Palermo. Dolazak u Sarandu, primorski grad u Albaniji, koji se nalazi preko puta grčkog ostrva Krf. Po želji uživanje u večeri u lokalnom restoranu. Smeštaj i noćenje u hotelu 3 zvezdice.

3. dan Saranda – Ćamil – Đirokastra

Poseta lokaliteta svetske kulturne baštine, Butrintu, najznačajnijeg arheološkog lokaliteta Albanije, koji se nalazi u blizini grčke granice. U vreme stare Grčke bio je poznat kao Botroton, a za vreme Rima kao Butrotum. Kako se nalazi na strateški važnom mestu iznad kanala Vivari, lokalitet je bio naseljen još od praistorije. Butrint je mesto na kome se nalazio epirski grad, rimska kolonija i biskupija. Posle pauze za ručak, putujemo ka drevnom gradu Phoinice gde imamo kratku prezentaciju o drevnom gradu koji je bio jedan od najvećih epirskih gradova, sa pozorištem, koje je primalo 15-18000 posetilaca, što ga je činilo jednim od najvećih pozorišta u rimskom svetu. Nakon Phoinice posetićemo Mesopotam, vizantijski manastir iz 12. veka, koji se pominje u bici između Normanske krstaške vojske i Vizantinaca. Kratka vožnja kroz seosku panoramu do grada Đirokastre. Kroz prolaz Muzine ulazimo u dolinu reke Drinos, gde posetioce zadivljuje prekrasan predeo prošaren malim selima smeštenim u podnožju planine. Tokom vožnje uživanje u pogledu na grad Hadrijanopolj. Dolazak u Đirokastru, grad koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svetske baštine. Ovo je jedan od najstarijih gradova Albanije, smešten 900 metara iznad nivoa mora, sa prekrasno lepom okolinom, gde se vidi zelena dolina između visoke Đere planine i Reke Drinos. Smeštaj u staroj kući koja je pretvorena u prijatno konačište 3 zvezdice. Noćenje.

4. dan Đirokastra – Korča

Posle doručka šetnja kroz stari bazar, poseta Etnografskom muzeju, nakon čega ćemo započeti našu vožnju kroz živopisno lep planinsko-seoski kraj ka Korči, regionalnoj prestonici jugoistočne Albanije, u čijem zaleđu se prostire planina Morava. Grad Korča je prozvan “Mali Pariz” 1930. godine, zbog svog naprednog intelektualnog života. Grad Korca je veoma interesantan sa istorijske tačke gledišta, zahvaljujuci bogatom kulturnom nasleđu, kao i veoma zanimljivim objektima iz osmanskog perioda. Razgledanje znamenitosti Korče : Mirahori Džamija, podignuta 1418. godine, Muzej srednjovekovnih umetnosti. Na putu za Korču poseta Berata, UNESCO kulturnog nasleđa, šetnja i poseta vinarije Cobo, sa degustacijom vina. Noćenje u hotelu 4 zvezdice u Korči.

5. dan Korča – Kafe Tan (granični prelaz) – Struga – Ohrid

Posle doručka uživamo u šetnji kroz grad, te u kasnim jutarnjim časovima krenućemo ka granici, koju prelazimo radi doživljaja Makedonije ! Dobrodošlica makedonskog predstavnika na granici Kafasana. Poseta sela Kališta i manastira Svete Bogorodice, kao i jednu od pećinskih crkava. Nastavak vožnje i razgledanje Struge – grada poezije. Mogućnost za ručak na obali reke Crni Drim. Dolazak u Ohrid, smeštaj u hotel 3 zvezdice. U kasnom popodnevnom poseta čuvenoj prodavnici Ohridskih bisera. Slobodno vreme za odmor i kupanje. Noćenje.

6. dan Ohrid – Bitolj – Popova kula Demir Kapija

Prepodnevno razgledanje starogradskog jezgra Ohrida : Crkva Svete Sofije, drevni amfiteatar, Tvrđava cara Samuila, Plaošnik i crkva Svetog Pantelejmona, Sveti Jovan Kaneo. Odlazak do Muzeja Zaliva kostiju i razgledanje, aktivnosti, ručak u ribarskom selu. U ranim popodnevnim časovima polazak za manastir Svetog Nauma. Poseta crkvama Svetog Nauma i Svete Petke i vožnja čamcem ka izvorima reke Crn Drim. Vožnja do Bitole i šetnja Širokim sokakom, pored Sahat kule, kolač osveženje. Kasno popodne polazak za Demir Kapiju i večera uz degustaciju vina u čuvenom hotelu-vinariji Popova Kula. Noćenje.

7. dan  Demir Kapija – Stobi- Skopje

Posle doručka polazak za arheološko nalazište Stobi – večno mesto, grad osnovan na zalasku sunca drevnog makedonskog kraljevstva. Mesto u kome su se trgovci iz čitavog Rimskog carstva preko antičkog rimskog puta Via Egnatia – Ignjatijevog puta snabdevali zlatom, belim i roze mermerom, vinom i gvožđem. Grad među čijim zidovima se kovao novac sa natpisom “Municipium Stobensium”. Dragulj drevnih bazilika ukrašenih prelepim freskama raskošnih barskih ptica, mozaicima paunova i jelene, sa apsidom koja predstavlja oku geometrijske figure u obliku krljušti. Po dolasku u Skopje – glavni grad Makedonije pešački obilazak : poseta kući Majke Tereze, staroj železničkoj stanici, spomenik Ratnik na konju i mnogi drugi spomenici iz projekta Skoplje 2014., čuveni Kameni most i deo stare čaršije. Smeštaj i noćenje u lepom malom hotelu 3 zvezdice u blizini centra grada.

8. dan Skopje – Kumanovo – Kriva Palanka – Rilski Manastir (UNESCO)

Posle doručka poseta makedonskom Stounhendžu, koje je popularno ime makedonske megalitske opservatorije „Kokino”. Prema NASA-i ovo je četvrta najstarija opservatorija na svetu  (stara više od 3.800 godina). Opservatorija Kokino određuje četiri glavne pozicije Meseca i tri glavne pozicije Sunca, jesenje i prolećne ravnodnevice i zimske i letnje kratkodnevnice. Razgledanje mesta rituala i prestola. Vožnja do manastira Sveti Joakim Osogovskog u Krivoj Palanci – vekovima važan kulturni, verski i obrazovni centar, smešten u sred bujne šume planine Osogovo. Manastir Svetog Joakima Osogovskog se sastoji od crkve Svetog Joakima Osogovskog, manje crkve iz 14. veka posvećene Bogorodici, trospratnog konaka, zvonika sa kosturnicom u podnožju, stražarnice, novih konaka i dvora ohridskog arhiepiskopa – poglavara makedonske pravoslavne crkve. Osnovan u 12. veku, manastir je bio razoren u zemljotresu u 16. veku, ali je obnovljen ubrzo posle toga. Veliki hram, posvećen Joakimu Osogovskom je takođe remek-delo jednog od najvećih makedonskih arhitekata, Andreja Damjanova. Vožnja do graničnog prelaza sa Bugarskom Gjueschevo i susret sa bugarskim vodičem. Vožnja do Rilskog manastira – jednog od najvažnijih kulturnih, istorijskih i arhitektonskih spomenika Bugarske. Manastir Rila je deo UNESCO-ove svetske kulturne baštine, smešten u jugozapadnim Rilskim planinama, u dubokoj dolini reke Rile, na nadmorskoj visini od 1147 metara. Manastir Rila je nazvan po svom osnivaču, pustinjaku Ivanu Rilskom (876 – 946. godine). Od nastanka je Rilski manastir podržavan i poštovan od strane bugarskih vladara. Veliki darovi koje su prilagali skoro svi carevi Drugog bugarskog carstva, sve do osmanskog osvajanja 1396. godine, omogućili su manastiru da bude kulturni i duhovni centar bugarske nacionalne svesti. Kompleks Rile je delovao kao riznica bugarskog jezika i kulture u vekovima pod tuđinskom vlašću. Smeštaj i noćenje u malom porodičnom hotelu 2 zvezdice u blizini manastira.

9. dan Crkva Bojana (UNESCO znamenitost) – Sofija

Posle doručka transfer do Sofije (110 Km,1:40 sata). Poseta srednjovekovnoj crkvi Bojani, na periferiji Sofije. Unutrašnjost crkve iz 1259. godine je oslikana sa ukupno 89 kompozicija i 240 ljudskih predstava, koje čine jedan od najbolje očuvanih spomenika srednjovekovne umetnosti na Balkanu. U blizini crkve Bojane je Nacionalni muzej istorije, sa čuvenom zlatnom riznicom iz Panađirišta, koja se datira u period 400 pre nove ere i obuhvata druge jedinstvene predmete i nalaze vezane za arheologiju, likovnu umetnost, istoriju i etnografiju Bugarske. Razgledanje Sofije obuhvata rotondu Crkvu Svetog Đorđa, Baziliku Svete Sofije, Crkvu Aleksandra Nevskog, rimske ruševine Serdike i druge znamenitosti  glavnog grada Bugarske. Smeštaj i noćenje u 4 zvezdice.

10. dan Manastir Bačkovo – Plovdiv

Posle doručka vožnja do manastira Bačkovo – važnog spomenika hrišćanske arhitekture i jednog od najstarijih pravoslavnih manastira u Evropi. Manastir Bačkovo je čuven i poštovan po jedinstvenom skladu vizantijske, gruzijske i bugarske kulture, čiji su narodi ujedinjeni zajedničkom verom. Mi ćemo posetiti crkvu i staru trpezariju, ukrašenu izuzetno vrednim freskama iz 1643. godine, koje mogu da se porede sa predstavama iz 1535. godine u trpezariji manastira Svetog Atanasija velikog na Svetoj Gori. Vožnja do grada Plovdiva i razlgledanje starog jezgra. Smeštaj i noćenje u hotelu 4 zvezdice.

11. dan Tračka grobnica Kazanlak (UNESCO svetsko kulturno nasleđe)

Doručak i vožnja do Kazanlaka, sa razgledanjem čuvene tračke grobnice, koja datira iz 4. veka pre nove ere i obuhvata nesvakidašnje freske koje prikazuju konja i par u trenucima nežnosti. Nastavak vožnje do arhitektonsko – etnografskog kompleksa-muzeja na otvorenom Etar, koji predstavlja bugarske običaje, kulturu i zanatlijske veštine i umeće, korišćenjem originalnih alatki i negovanjem starih običaja i tradicije. Nastavak vožnje do manastira Trijavna, čuvenog po svojoj arhitekturi u vreme nacionalnog preporoda, sa 140 spomenika kulture, muzeja i izloženih predmeta. Smeštaj i noćenje u hotelu 3 zvezdice.

12. dan Veliko Trnovo – Manastir Preobraženja

Vožnja do manastira Preobraženja, koji se nalazi na 7 km od Velikog Trnova, ispod nepristupačnih stena na levoj obali reke Jantre. Veruje se da je osnovan tokom Drugog bugarskog carstva, oko 1360. godine i igrao važnu ulogu u verskom životu bugarskoj prestonici u 14. veku. Razgledanje Velikog Trnova, poznate istorijske prestonice Drugog bugarskog carstva, srednjevekovnu tvrđavu, koja se nalazi na brdu Carevec, iznad meandara reke Jantre i stare pijace, čaršije koja predstavlja dobro očuvanu tradiciju starih zanata. Noćenje u hotelu 3 zvezdice u starom jezgru grada.

13. dan Crkve i manastiri u selu Ivanovo

Posle doručka krećemo prema Rumuniji, sa usputnim razgledanjem srednjovekovnih crkava u Ivanovu. To je grupa monolitnih crkava, kapela i manastira od tesanika i od čvrstog kamena, poznatih po svojim lepim i dobro očuvanim freskama iz 13 i 14. veka. Oko podneva prelazak granicu između Bugarske i Rumunije i vožnja na relaciji Ruse – Brašov (270 km, oko 4 sata vožnje). Smeštaj i noćenje u hotelu 3 zvezdice u Brašovu. Noćna šetnja kroz Brašov.

14. dan Dvorac Brašov – Rašnov – Dvorac Peleš – Sigišoara

Posle doručka celodnevni izlet sa razgledanjima znamenitih Saskih gradova : BrašovDvorac Bran (Drakulin zamak) – Tvrđava RašnovPeleš kraljevski dvorac – Brašov. Rašnov – upoznajte tvrđavu koja je izgrađena od kamena i opeke, a služila je kao utočište za stanovnike i odbranu, kao i dvorac Bran, koga su izgradili Tevtonski vitezovi između 1211 – 1225. godine i Dvorac Peleš, neorenesansni dvorac smešten u idiličnom ambijentu u Karpatima, na srednjovekovnom putu koji povezuje Transilvaniju i Vlašku, sagrađen između 1873 i 1883. Godine. Vožnja do Sigišoare i smeštaj i noćenje u hotelu 3 zvezdice.

15. dan Sigišoara – Transfagaraš put – Jezero Balea – Zamak Poenari – Bukurešt

Posle doručka razgledanje srednjevekovnog grada Sigišoare, što omogućava upoznavanje jedinog grada u Rumuniji koji izgleda potpuno isto kao što je izgledao u 16. veku. Otputujte kroz vreme u ovoj jednodnevnoj zanimljivoj turi. Vožnja do Bukurešta Transfagarašanskim putem, izgrađenim kao strateški važan vojni put, sa najvišom tačkom na 2042 m, što ga čini najdramatičniji asfaltnim putem u Rumuniji, koji povezuje istorijske regije Transilvaniju i Vlašku. Pauza na jezeru Balea koje je prirodno ledničko jezero, na 2040 metara nadmorske visine. Poseta Poienari tvrđavi – pravoj rezidenciji Vlada Cepeša. Dolazak u Bukurešt u večernjim satima. Smeštaj i noćenje u hotelu 3 zvezdice.

16. dan Posle doručka razgledanje Bukurešta, završetak programa i usluga.

Cena : 1985 EUR po osobi /dvokrevetne sobe/  Minimum : 6 učesnika

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU : 450 EUR

Uključeno : Transport sa vozačem i vodičem koji govore engleski, vožnja luksuznim AC automobilom ili kombijeM, 7 noćenja sa BB u hotelima 3-4 zvezdice u Tirani, Sarandi, Đirokastri, Korči, Ohridu, Demir Kapiji, Skoplju, lokalno profesionalno vođenje na engleskom u Albaniji, lokalno profesionalno vođenje na engleskom u Makedoniji, ulaznice u Muzeju srednjovekovnih umetnosti, Arheološki muzej u Korči, Phoinice, Mesopotam, manastir u Kalisti, Sv. Sofija, Samuilova tvrđavu, Plaošnik, Sveti Pantelejmon, Sveti Jovan Kaneo, Sveti Naum, vožnja brodom do izvorišta reke Crni Drim, zaliv kostiju, lokalitet Stobi, 4 noc?enja u hotelima 3-4 zvezdice u Sofiji, Plovdivu, Trjavna i Velikom Trnovu, 1 noćenje u hotelu 2 zvezdice u nacionalnom Parku Rila, lokalno profesionalno vođenje bugarskog lokalnog stručnog vodiča, uključujući njegov smeštaj, ulaznice za crkvu Bojanu, Nacionalni istorijski muzej u Sofiji, rimski teatar u Plovdivu, manastir Bačkovo sa starom trpezarijom, tračka grobnica Kazanlak, Arhitektonsko – etnografski kompleks Etar, srednjovekovna tvrđava Carevec i crkve u Ivanovu, 3 noćenja sa doručkom u hotelima 3 zvezdice u Brašovu, Sigišoari i Bukureštu, lokalno vođenje rumunskog lokalnog stručnog vodiča i vozača (engleski jezik), uključujući njegov smeštaj, ulaznice za Peleš, Bran, Rašnov, Sigišoaru, 24 sata profesionalna logistika

Nije uključeno : druga jela, pića, lični troškovi.

ROK ZA PRIJAVE: 120 dana pre početka ture

 

 

SHARE IT:
error: Content is protected !!