Staro Selo Sirogojno

Staro Selo Sirogojno

“STARO SELO SIROGOJNO” je muzej pod otvorenim nebom u istorijskom zlatiborskom selu Sirogojnu koji zauzima površinu od 15 hektara.

Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno predstavlja izuzetno dobro očuvanu arhitekturu originalnog seoskog gazdinstva i tradicionalni način života na području Zlatiborsko-dinarskog kraja, u Jugozapadnoj Srbiji iz druge polovine 19. i početkom 20. veka.

Na samo 24 km od Zlatibora, Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno je jedini te vrste u Srbiji i predstavlja našu omiljenu destinaciju, kao i posetilaca Zlatibora.

Prve aktivnosti prikupljanja, obnove i zaštite arhitekture, koliba i drugih objekata na Zlatiboru realizovane su 1980. godine po planu arhitekte Ranka Findrika i Republičkog Instituta za zaštitu spomenika kulture Jugoslavije.

Osnovna ideja ovog projekta sastojala se u prikupljanju i očuvanju autentičnih običaja, nasleđa i sadržaja u Sirogojnu, što je realizovano uz stručnu posvećenost g. Dobrile Vasiljević – Smiljanić i etnologa Bose Rosić, republičkih institucija, kao i mnogobrojnih drugih partnera. U međuvremenu, monumentalni kompleks crkve Svetog Petra i Pavla iz 18. veka i Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno su stavljeni pod zaštitu države kao kulturno dobro od velikog značaja.

U Muzeju na otvorenom ‘Staro selo Sirogojno’ nalaze se brojni izuzetno zanimljivi etnografski i istorijski eksponati i sadržaji – drvene kućice-brvnare, pekara, ambar, kačara, kovačnica, mlekara, grnčarska i kačarska radionica, konak, krčma, prodavnica…

Muzej Staro Selo Sirogojno obuhvata oko 40 drvenih kućica od drvenih greda i brvana, koje su ovde donete iz okolnih sela planine i područja Zlatibora.

Smeštaj u muzejskoj celini Starog sela Sirogojna je obezbeđen u udobnim drvenim kućicama – brvnarama koje obično imaju 1 ili 2 spavaće sobe, kupatilo, neke od njih i kuhinju i dnevni boravak, kao i kamin, dok neke imaju i terasu, za goste koji žele da uživaju na otvorenom.

Mnoštvo kulturnih događanja već godinama se održava u ovom jedinstvenom kulturnom ambijentu Srbije, kao što su festivali, radionice, obuke i izložbe ručno tkanih proizvoda i materijala sa Zlatibora, letnje radionice tradicionalnih zanata (grnčarija, tkanje, slikanje, izrada mozaika…)

Za najavljene grupe gostiju organizujemo jedinstveno predstavljanje kulturnog nasleđa, interaktivne radionice i originalne obuke – ručno pletenje, štrikanje, heklanje i vez lokalnih umetnica-pletilja, kulinarske radionice, traditionalni zanati i ručni radovi, mogućnost kupovine svetski poznatih ručno pletenih vunenih proizvoda – jakni, džempera, šalova, rukavica, kapa, tašni i drugih suvenira i vunenih predmeta visokog stila, izgleda i kvaliteta /ručno štrikani džemperi i drugi predmeti od vune ugledne firme Sirogojno Style, predmeti od drveta, Sirogojno Company sušeno voće – maline, kupine, borovnice, slatka i džemovi…/.

Muzej na otvorenom “Staro selo Sirogojno” u Sirogojnu je jedinstven u Srbiji i svakako izuzetno zanimljiva turistička destinacija, a naše omiljeno i često i sa radošću posećivano odredište brojnih posetilaca i kulturološki uzbudljiv sadržaj naših jedinstvenih turističkih programa u Srbiji i regionu.

Aktivnosti : radionice ručnih radova i starih zanata, istraživanje prirode, kulinarske radionice, muzičke i folklorne radionice-obuke, pešačenje i trčanje mirisnim livadama i kroz šumu, planinarenje, vožnja bicikla, sakupljanje lekovitog bilja, speleologija.

Gosti prilikom boravka u Sirogojnu mogu posetiti i brojne prirodne i kulturne znamenitosti : Stopića pećinu, crkvu u Dobroselici, srednjevekovnu crkvu u Karanu i crkvu Svetog Petra i Pavla iz 18. veka u okviru Muzeja na otvorenom Staro Selo Sirogojno…..

SHARE IT: