Staro Selo Sirogojno – Muzej Sirogojno

Staro Selo Sirogojno – Muzej Sirogojno

“Staro selo Sirogojno” je muzej na otvorenom na površini od 15 hektara, udaljen 24 km od Zlatibora, koji je 1979. godine osnovao Jugoslovenski republički Institut za zaštitu spomenika kulture sa ciljem oživljavanja tipičog zlatiboskog domaćinstva iz 19. veka. Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno obuhvata oko 40 zgrada napravljenih od drvene građe, koje su ovde pažljivo donete iz okolnih sela Zlatibora. U Muzeju na otvorenom Starom Selu Sirogojnu su izloženi sadržaji i predmeti koji predstavljaju autentičnu arhitekturu i tradicionalni način života stanovnika planinskog dinarskog područja jugozapadne Srbije druge polovini 19. veka : kuća /zgrada za stanovanje/, vajat /samo za spavanje mladih bračnih parova/, gostinska kuća, ambar, pekara, staja, kačara, mlekara, kovačnica, kazandžijska radionica, pčelinjak, grnčarska radionica, šupa za sušenje šljiva, krčma…

Mnoštvo kulturnih manifestacija i dogadaja se tradicionalno održava u Muzeju Staro selo Sirogojno. To su izložbe ručno tkanih i štrikanih predmeta sa Zlatibora, letnje radionice folklora, nasleda i tradicionalnih zanata i svojevrsnih riznica kulture /grnčarija, tkanje, slikanje, pravljenje mozaika…/. Monumentalna crkva Svetog Petra i Pavla iz 18. veka i ceo kompleks Muzeja na otvorenom “Staro selo Sirogojno” su pod zaštitom Republike Srbije kao kulturno dobro velikog značaja.

U restoranu-krcmi Muzeja Staro Selo Sirogojno možete drvenim kašikama probati odlične tradicionalne specijalitete Zlatibora, pripremljene u keramičkim posudama – kiselo mleko, kajmak, sir, pršutu, raženi crni hleb, proju, musaku od zelja, heljdopitu, krompir ispod crepulje, jagnjece pecenje ispod saca, kolaci od jabuke ili sljive… Za najavljene grupe gostiju možemo organizovati jedinstveno predstavljanje izrade, traditionalnih zanata i ručnih radova, uz mogućnost kupovine svetski poznatih ručno pletenih jakni, džempera, suvenira i drugih vunenih predmeta visokog stila, izgleda i kvaliteta /ručno štrikani džemperi i drugi predmeti od vune ugledne firme Sirogojno Style, predmeti od drveta, Sirogojno Company sušeno voće – maline, kupine, borovnice, slatka i džemovi…/. Selo Sirogojno je poznato po ručno štrikanoj odeći od vune, zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom procesu, vrhunskom kvalitetu i originalnom dizajnu, pletena vunena roba iz Sirogojna je decenijama prodavana širom sveta. Priča o Sirogojnu je o tradiciji, lepoti, stvaralaštu, kao i o jedinstvenom entuzijazmu lokalnih pletilja i Dobrili Smiljanić, njihovoj glavnoj organizatorki. Muzej Pletilja čuva uspomene na početke i najveća ostvarenja žena iz malog sela zlatiborskog kraja, čiji pleteni proizvodi su stigli do modnih revija u Milanu i Tokiju i postali deo garderobe gospođa Gorbačov i Regan, Liv Ulman i kraljice Elizabete. Modne revije firme Sirogojno Style, kao i radionice pletenja za odrasle i decu se takođe organizuju, uz prethodnu najavu.

Projekat „Kuće Zlatibora od XIX veka do danas”, koji se kontinuirano realizuje od početka 2008. godine dobio je posebno priznanje Evropa Nostra Awards i Evropske Unije za kulturno nasleđe u Lisabonu 1. juna 2012. godine. Autori projekta su dr Nikola Krstović, viši kustos Muzeja na otvorenom „Staro selo” i Radionica KRUG, Zlatibor (consulting & research). U konkurenciji preko 200 projekata iz oblasti zaštite baštine raspoređenih u četiri kategorije, projekat je dobio posebno priznanje žirija (special mention of the jury) u oblasti „edukacija i podizanje svesti” u kojoj se takmičilo 90 projekata iz čitave Evrope. U obrazloženju Emil Hädler, predsednice žirija, se naglašava poseban angažman u okviru projekta na širenju svesti i uključivanju lokalne zajednice u prepoznavanje osobenosti i vrednosti sopstvenog kraja, kao i podrška daljim nastojanjima da se kulturna baština zaštiti i predstavi na najbolji mogući način. Muzej na otvorenom “Staro selo Sirogojno” u Sirogojnu je jedinstven u Srbiji i svakako izuzetno zanimljiva turistička destinacija, a naše omiljeno i često, sa radošću korišćeno, odredište brojnih turističkih programa. Staro Selo Sirogojno je deo naše posebne ponude vikend aranžmana u selima Srbije, kao i jedinstvenih turističkih programa Srpska slava i Srpska svadba !!!

SHARE IT: