Srpski kulturni centar Vuk Karadžić

Srpski kulturni centar “VUK STEFANOVIĆ KARADŽIĆ” osnovan je 21. februara 1990. godine u Bačkoj Topoli sa zadatkom da neguje kulturu srpskog naroda, omeđi njegovo duhovno i materijalno trajanje, da sačuva tradiciju predaka i preda je potonjim naslednicima. U okviru Centra Vuk Stefanović Karadžić deluju sledeće sekcije: folklorna /i najbrojnija/, pevačke grupe, veliki mešoviti orkestar, mala muzička škola, sekcija sviranja na tradicionalnim instrumentima, dečiji dramski studio, literarna sekcija, sekcija za izučavanje narodnih običaja i sekcija narodne radinosti i izrade narodnih nošnji.

Folklorna sekcija je najbrojnija i okuplja preko 250 amatera, razvrstanih u više sekcija, a najbrojniji je reprezentativni folklorni ansambl sa 53 igrača i 16 članova orkestra. Na repertoaru ima 26 koreografija naših najpoznatijih koreografa sa kojima redovno učestvuje na domaćim i međunarodnim festivalima. Folklorna sekcija Srpskog kulturnog centra Vuk Karadžić je dobitnik najviših priznanja i plaketa sa brojnih gostovanja i nastupa, kao i Arhijerejske Gramate Srpske pravoslavne crkve.
Vec tradicionalni Oktobarski festival duhovnog i materijalnog stvaralaštva dinarskih Srba u Vojvodini pod nazivom “Našem narodu i potomstvu”, koji svake godine okupi preko 1.500 učesnika u tri festivalska dana, je jedinstven u naŠoj zemlji. Tu se u nadsviravanju, natpevavanju i nadigravanju okupe izvorne grupe iz svih kolonistickih mesta u Vojvodini, kada predstavljaju publici najlepše što znaju i umeju, po programima od neprocenjive kulturne vrednosti.

SHARE IT: