Srbija + Bugarska + Rumunija Balkan Tura

SRBIJA + BUGARSKA + RUMUNIJA BALKAN TURA

Dan 1     Beograd

Dolazak na aerodrom Nikola Tesla Beograd i doček dobrodošlice profesionalnog turističkog vodiča. Transfer do hotela 4 zvezdice u centru Beograda i smeštaj. Razgledanje Beograda: Skupština, Trg Republike, Hram Svetog Save /druga po veličini pravoslavna crkva u svetu/, Kalemegdanska tvrđava, sa koje se pruža predivan pogled na Ušće reka Save i Dunava. Večera dobrodošlice /3 jela/ sa muzikom u restoranu u Skadarskoj ulic /poznat boemski kvart/. Noćenje.

Dan 2     Beograd – Manastir Ravanica – Niš

Posle doručka vožnja autoputem prema Nišu sa pauzom za razgledanje manastira Ravanice – jednog od najpoznatijih srednjovekovnih manastira Srbije, elegantna i prekrasno freskama oslikana zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je ubijen u Kosovskoj bitci 1389. godine. Pauza za posetu vodopa Lisine i opcioni ručak u podnožju vodopada. Nastavak vožnje do Niša i smeštaj u hotel 3* ili 4*. Večera u autentičnom restoranu /poznata jela sa roštilja – srpski roštilj/. Noćenje.

Dan 3   Niš – Pirot

Posle doručka uvodna šetnja na Niškoj tvrđavi – jedna od glavnih znamenitosti grada Nisa. Poseta arheološkom nalazištu Medijana /bivše letnje rezidencije rimskog cara Konstantina/ ili zloglasna Ćele Kule /spomenika Otomanskog jarma izgrađenog od lobanja srpskih žrtava/. Vožnja do Pirota duž prelepe klisure reke Nišave – Sićevačke klisure. Smeštaj u hotel /Hotel Ana Lux Spa ili Etno kompleks Nišavska dolina u Pirotu/. Poseta Muzeja Ponišavlja u Pirotu sa predstavljanjem ručnog tkanja živopisnih šarenih ćilima /jedan od simbola  i “brandova” grada Pirota, napravljen od vune autohtone ovce/, kao i starog zanata izrade pirotske grnčarije. Ako vreme dozvoli poseta manastira Sukovo ili manastira Poganovo, razgovor sa monasima i predstavljanje zdravih proizvoda od lekovitog bilja sa Stare Planine. Bogata tradicionalna večera u autentičnom restoranu – vrhunski roštilj. Noćenje.

Dan 4  Pirot – Sofia

Nakon doručka vožnja do Sofije, glavnog grada Bugarske. U zavisnosti od vremena dolaska, mogućnost posete Nacionalnog Istorijskog Muzeja, koji čuva poznato zlato iz Panađirišta – 400 godina pre nove ere i drugih unikatnih predmeta vezani za arheologiju, likovnu umetnost, istoriju i antropologoiju Bugarske. Razgledanje Sofije : Rotundu Svetog Đorđa, Bazilika Sv. Sofije, katedrala Aleksandra Nevskog, rimski ostaci drevne Serdika i ostale znamenitosti glavnog grada Bugarske. Večera i noćenje u hotelu 4* /Hotel Hill/ ili sličan.

Dan 5   Manastir Rila – Plovdiv

Posle doručka vožnja do manastira Rile, jednog od najvažnijih kulturnih, istorijskih i arhitektonskih spomenika Bugarskoj. Pod zaštitom UNESCO, manastir Rila se nalazi u jugozapadnom delu planine Rile na visini od 1,147 metara nadmorske visine. Manastir Rila je dobio ime po svom osnivaču, pustinjaku Ivan od Rile (876 – 946 AD). Od osnivanja je manastir bio izuzetno poštovan  i podržavan od strane bugarskih vladara. Velike priloge manastiru davali su skoro svi carevi od Drugog bugarskog carstva, sve do osmanskog osvajanja 1396. godine, što čini manastir Rilu duhovnim i kulturnim centrom Bugarske nacionalne svesti. Nastavak putovanja do Plovdiva, koji je izabran po drugi put da bude Evropska prestonica kulture, 2019. Večera i noćenje u hotelu Trimontsium 4* (www.wyndhamhotels.com)

Dan 6  Plovdiv – Dolina ruža

Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj – ali je bez sumnje najlepši! Posle doručka ćemo istražiti Stari Grad sa brojnim spomenicima kulture iz različitih istorijskih perioda. Među njima su rimski teatar, rimski stadion, Etnografski Muzej, Istočna kapija iz 4. veka, palate iz 19.veka i drugo. Moderan deo grada Plovdiva ukrašavaju prodavnice i barovi pešačke zone, koja se pruža sa jednog kraja na drugi. U popodnevnim satima vozimo se  kroz tzv. Dolinu Ruža, gde od sredine maja do sredine juna milioni ruža cvetaju. Ova regija je takođe poznata kao Dolina Tračkih kraljeva i stoga je odlikuju brojne tračke grobnice. Posetićemo spektakularnu grobnicu u Kazanlaku, koja je deo UNESCO nasleđa. U popodnevnim satima vozimo se dalje na sever i prelazimo Balkanske planine do istorijskog prevoja Šipka. To je mesto gde se odigrala konačna bitka protiv Turaka (1877-8), završena pobedom bugarske Oslobodilačke vojske. Posle kratke pauze nastavljamo vožnju do grada Veliko Trnovo. Večera i noćenje u hotelu 4* Yantra Grand /www.yantrabg.com / ili slično.

Dan 7  Veliko Trvnovo – Plovdiv – Đurđu (granični prelaz) – Bukurešt – Brašov

Ujutru upoznajemo Veliko Trnovo – grad koji je bio srednjovekovna prestonica Bugarske (12 – 14. vek). Razgledanje tvrđave Carevac (gde su kraljevi i kraljevska porodica vladali i živeli), Crkve 40 mučenika, lokalnog bazara Samovodska Čaršija i prelepe ulice Gurko u Starom Gradu. Vožnja prema Rumuniji gde oko podneva prelazimo  granicu između Bugarske i Rumunije, na prelazu Đurđu. Slobodno vreme za ručak. Nastavak vožnje za Bukurešt /77 km/, glavni grad Rumunije i razgledanje : Stari Grad, panoramski pogled na Palatu parlamenta, Trg Revolucije, Trijumfalna Kapija…Transfer iz Bukurešta do Brašova /171 km/. 19:00 časova večera u internacionalnom restoranu. Transfer Hotela Ramada Brašov ili slican /11 km/. Smeštaj, noćenje.

Dan 8     Brašov – Sigišoara – Brašov

Posle doručka transfer od Hotela Ramada Brašov – Sačele do Sigišoare /128 km/. 12:00 časova – ručak u restoranu Casa Vlad Dracul /o sopstvenom trošku/. 13:00 časova razgledanje tvrđave u Sigišoari sa vodičem. Pauza za fotografisanje kod Tornja sa satom. 14:00 časova – transfer od Sigišoara do Biertana. 14:45 ulaz u utvrđenu crkvu Biertan (pod zaštitom UNESCO). 15:30 – vožnja od Biertana do Brašova – Sačele /158 km/. Večera u hotelu Ramada Brašov. Noćenje.

Dan 9     Brašov – Zamak Bran – Sinaja – dvorac Peleš – Bukurešt

Doručak. Transfer do centra Brašova /11 km/. Pauza za fotografisanje i razgledanje u pratnji vodiča : Crna Crkva, Crkva Sv. Nikole. Transfer od Brašova do Dvorca Bran /27 km/. Ulaz u zamak Bran sa vodičem. Slobodno vreme za individualni program. Transfer do turističkog centra Sinaje /52 km/ i razgledanje u pratnji vodiča, poseta manastira Sinaja i Dvorca Peleš /prizemlje/ sa vodičem na engleskom jeziku. Vožnja od Sinaja do Bukurešta /127 km/. Večera u hotelu Caro Golf. Noćenje.

Dan 10  Bukurešt – Dimitrie Gusti village Museum – Bukurešt

Celodnevno razgledanje Bukurešta – ulaz u Parlament, uključujuću suteren, panoramsko razgledanje i terasu. Slobodno vreme za individualni program. Poseta Muzeja Dimitrie Gusti. Završna/svečana večera u restoranu Cary cu Bere /pečeni sir sa kuvanim paradajzom = Cascaval pane asortat cu rosii natur /pečene pileće grudi = Piept de pui la gratar/ Palenta (prilo) – Mamaliguta/, ukusni “rumunski” uštipci sa slatkim sirom, pavlakom i džemom – Papanasi cu branza dulce, smantana si dulceat, Zabava: umetnički program (popularni plesovi, tradicionalna muzika…) dnevno od utorka do subote) sa početkom u 19:15 časova. Ponedeljak – umetnički program počev od 19:45. Nedelja – umetnički program počev od 20:00. Noćenje u istom hotelu Caro Golf.

Dan 11 Bukurešt – aerodrom

Posle doručka slobodno vreme do odlaznog leta. Kraj programa i usluga.

Cena po osobi /dvokrevetne sobe /: Minimum 6 učesnika 1185 EUR; Minimum 15 učesnika 895 EUR; Minimum 20 učesnika 770 EUR; Minimum 25 učesnika 725 EUR; Minimum 30 učesnika 695 EUR

Doplata za jednokrevetnu sobu : 230 EUR

Uključeno: prevoz AC autobusom visoke turističke klase, 1 noćenje sa doručkom u hotelu 3/4* u Beogradu, večera dobrodošlice sa muzikom u restoranu u Skadarliji, 1 noćenje sa doručkom u hotelu 3 ili 4* u Nišu, bogata tradicionalna večera u Nišu /roštilj/, ulaznica za Medijanu ili Ćele Kulu, 1 noćenje sa doručkom u hotelu 3+/4* u Pirotu, ulaznica za Muzej Ponisavlja u Pirotu sa predstavljanjem ručnog tkanja tepiha, bogata tradicionalna večera u Pirotu, turistički vodič na srpskom – engleskom jeziku do Sofije, 3 noćenja u hotelu 4* u Sofiji, Plovdivu i Velikom Trnovu na bazi polupansiona, vodičke usluge na engleskom jeziku – od granice Bugarske i Srbije do granice sa Rumunijom, ulaznice za Muzej Istorije u Sofiji, rimski teatar i Etnografski Muzej u Plovdivu, Kazanlak grobnicu, srednjovekovnu tvrđavu Carevac u Velikom Trnovu, vodičke usluge na engleskom u Bugarskoj, 4 noćenja u hotelu sa 4*/hotel Ramada Brasov – Sečele 1 BB + 1 HB/ i 2 BB u hotelu u Bukureštu ili slično, meni sa 3 jela u restoranu u Brašovu, usluge vodiča na engleskom jeziku u Rumuniji, ulaznica za crkvu u Biertanu (UNESCO), ulaznica za dvorce Bran i Peleš i manastir Sinaja, ulaznica za Parlament, ulaznica za Muzej Dimitrie Gusti, završna večera u restoranu Caru Cu Bere, 24 časa podrška i logistika Panacomp Zemlja Čuda i Odysseia – In Ltd Bulgaria i Visit Romania Travel.

Rok prijave: 120 dana pre polaska

SHARE IT: