Splavarenje Limom 2

Splavarenje Limom 2

Rezervišite

 

 

KATEGORIJA OPTEREĆENJA A – otežano

1. dan
Polazak iz Novog Sada/Beograda direktnim vozom /II razred, kušet/ za Prijepolje u 21,28 i noćna vožnja prugom Beograd – Bar. Dolazak u Prijepolje u 04,00 časova i doček dobrodošlice na tradicionalni način “gorštaka” jugozapadne Srbije – tople lepinje sa kajmakom i čaj od lekovitog bilja, uz međusobno upoznavanje članova sa vrsnim organizatorima i logističarima avanture.

Vožnja autobusom do šumske kuće u Vodenoj Poljani, gde se dobijaju instrukcije o pravilima programa. Uživajući u mirisu četinarskih šuma planine Zlatar, na nadmorskoj visini preko 1500 metara, nakon kraćeg odmora, uz zanimljive priče iskusnih vodiča, vožnja do sela Akmačića i zaselaka Gujaničić Mala i Komarani. Tu goste namernike ili ljubitelje nedirnute prirode, u najsurovijem ambijentu krša i kamenitih stena, ispod kojih su litice kanjona reke Uvca, duboke oko 1 km, žive Gujaničić Mićo i Ljubinka, najvedriji domaćini širokog srca, potpuno posvećeni prirodi i njenim blagodetima i čudima. «Kuća na orlovoj steni» je istinsko ime objekta na nadmorskoj visini preko 1200 metara, od kamena, obloženog drvetom i sasvim ušuškanog da odoleva naletima vetra, snežnih padavina ili sunčevim zracima. Ponekad u toku zime, čitav kraj predstavlja zimsku čaroliju i izazov za najhrabrije goste, kada je snežnim pokrivačem obuhvaćen do horizonta, sa kojim se stapa. U neposrednoj blizini su staništa beloglavog supa, što potvrdjuje apsolutnu očuvanost prirode i jedinstvenog ambijenta sa svim njegovim obeležjima: pitki izvori, čist vazduh, tišina koju jedino ometa poneki cvrčak ili lepet krila beloglavog supa u traganju za hranom i sa kojeg se u potpunoj tisini i spokoju posmatraju meandri Uvca i na istoku greben planine Javor. Ova veličanstvena panorama, sa strmih litica klisure Uvca od koje zastaje dah, ostaje nezaboravan doživljaj. Kratko osveženje medom domaće proizvodnje i izvorskom vodom, te vožnja autobusom do Zlatarskog jezera i jednočasovno uživanje u vožnji brodom netaknutim prirodnim ambijentom.

Nastavak puta do Manastira Mileševe, zadužbine kralja Vladislava iz 1218. godine, poznatog po svetski značajnoj freski “Belog anđela”. U blizini manastira Mileševe, u kanjonu reke Mileševke ( na 1,5 km ) nalaze se pećinske isposnice u kojima su mileševski monasi početkom 13. veka prepisivali retke knjige, živeli u njima i takve isposnice se sreću jedino u Grčkoj, na Svetoj Gori. Dosadašnja istraživanja ukazuju da je ove prve skriptorijume za prepisivanje retkih knjiga, po ugledu na svetogorske, organizovao Sveti Sava. Manastirski ručak i razgledanje. Vožnja preko Prijepolje do Kamene Gore, majusnog sela izuzetne lepote i ocuvane tradicije i vazdusne banje i smeštaj u seoskim domaćinstvima. Večera uz logorsku vatru – domaći specijaliteta kraja. Noćenje.

2. dan
Posle doručka kraća šetnja do planinskog vrha Kamene Gore i „svetog bora” sa kojeg se pruža veličanstven pogled na planine Zlatar, Durmitor, Goliju, Jadovnik, Zlatibor…. Vožnja do Prijepolja i splavarenje Limom oko 25 km kroz Kumaničku klisuru, tokom kojeg se adrenalin kreće do različitih nivoa, čineći splavarima zadovoljstvo najviših vrednosti. Uživanje u splavarskom izazovu na Limu dok se prolazi pored Kumanickog i Ćamilovog buka, Picine stene visine preko 20 metara, tobogana visinske razlike preko 1,5 m i ringišpila koji mogu izdržati samo najodvažniji. Stajanje kod Manastira Kumanica, radi razgledanja ove pravoslavne zadužbine izuzetne duhovnosti i lepote. Nastavak splavarenja do Brodareva i ručak u prirodnom ambijentu u kome učestvuju svi učesnici splavarenja, pripremajući  roštilj. Zabava uz zvuke gitare, odmor i uživanje u blagodetima prirode i druženje do večernjih sati, uz razmenu doživljaja i nezaboravnih iskustava sa splavarenja Limom. Transfer do železničke stanice i noćna vožnja za Novi Sad /polazak voza u 23,00 časa/.Obrok u vozu – lepinja sa kajmakom i pršutom.

3.dan

Dolazak u ranim jutranjim časovima u Beograd/Novi Sad. Kraj programa.

Cena : 315 EUR    Minimum: 12 učesnika

Uključeno : prevoz vozom /II razred, kušet/ na relaziji Novi Sad/Beograd – Prijepolje – Beograd/Novi Sad, prevoz turističkim kombijem /minibusom do svih destinacija obuhvaćenih programom, obrok dobrodošlice, razgledanje kanjona Uvca sa osveženjem, vožnja brodom Zlatarskim jezerom, razgledanje Manastira Mileševa i manastirski ručak, polupansion u Kamenoj Gori kod gostiprimljivih „gorštaka” – seoskih domaćina koji služe tradicionalne specijalitete, splavarenje Limom čamcima kapaciteta do 5 osoba, kompletna splavarska neoprenska oprema, splavarska bezbednosna logistika – skipperi, poseta manastira Kumanica, ručak u prirodi na obali Lima, obrok u vozu, PANACOMP logistika i organizacioni troskovi.

ROK PRIJAVE: 30 dana pre početka putovanja

NAPOMENA 1. program se realizuje od maja do oktobra
NAPOMENA 2. Radi vaše sigurnosti i uživanja, dobro se naspavajte pre polaska i obavestite Panacomp o zdravstvenim problemima uključujući astmu i povrede koje mogu uticati na učešće u ovim aktivnostima

SHARE IT: