Specijalna Bolnica Čigota Zlatibor

Specijalna Bolnica Čigota Zlatibor

Ideja za izgradnju Lečilišta na Zlatiboru javila se krajem 19. veka, a realizovana je u drugoj polovini 20. veka. Lokalitet Zlatibora izabran je na osnovu elaborata koji je uradio tim stručnjaka: lekari, klimatolozi, arhitekte. Rezultati lečenja bili su neuporedivo bolji u odnosu na ranije isključivo medikamentno lečenje, tako da je ova ustanova postala jedinstven centar za lečenje oboljenja štitaste žlezde na Balkanu. Od osnivanja Specijalne Bolnice Čigote se težilo naučno-stručnom usponu, u čemu je veliki doprinos imala saradnja sa Institutom za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu, što je omogućilo da ova zdravstvena ustanova postane baza Medicinskog fakulteta u okviru koje se razvila naučna, prosvetna i specijalizovana delatnost.

Specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom oboljenja štitaste žlezde, dijagnostikom i terapijom kardiovaskularnih oboljenja, dijagnostikom osteoporoze, terapijom dečije i adolescentne gojaznosti, dijagnostikom i terapijom oboljenja koštano zglobnog sistema. Na Bolničkom odeljenju Specijalne bolnice Čigota sprovodi se rehabilitacija obolelih od štitaste žlezde i ostalih endokrinoloških oboljenja. Bolničko odeljenje Čigote funkcioniše 24 sata, u tri smene i pacijenti su pod stalnom kontrolom lekara i sestara. Tokom boravka u Čigoti sprovodi se kontinuirna edukacija kroz proces zdravstvene nege endokrinoloških pacijenata, po standardima i normativima rada. Na prijemnom i bolničkom odeljenju Specijalne Bolnice Čigota radi 9 lekara specijalista, 12 medicinskih sestara.

Smeštajni kapaciteti Specijalne bolnice Čigota raspolaže različitim tipovima smeštaja i sadržaja koji su na raspolaganju gostima – rezidencija, 23 apartmana, 50 jednokrevetnih, 62 dvokrevetne i 26 trokrevetnih soba, restorani sa 420 mesta, kongresna dvorana sa 265 mesta. Sobe i svi smeštajni kapaciteti Specijalne Bolnice Čigota imaju balkone sa prekrasnim pogled na mirisnu borovu šumu koja okružuje ceo objekat. Sve sobe su opremljene drvenim udobnim nameštajem, stolicom, radnim stolom, telefonom, TV-om sa satelitskim programima, garderoberom, frižiderom i kupatilima sa tuš kabinama, fenom za kosu i bade mantilima. Pacijentima i gostima su tokom boravka u Specijalnoj Bolnici Čigota na raspolaganju i aperitiv bar, kafe poslasticarnica, hotelski restorani i terase, bilijar, bazen, sauna, sale za rekreaciju i teretana, saloni za hidro i manuelnu masažu, frizerski salon, hotelski butici i prodavnice, biblioteka, internet kafe, TV studio Čigota, Čigota Klub, galerija.

Program “Čigota” na Zlatiboru se već 20 godina uspešno bori protiv gojaznosti i pratećih bolesti, koje nastaju kao posledica udruženosti multiplih poremećaja i loših navika koje su najčešce posledica urbanizacije. Program “Čigota” uspešno ostvaruje svoj cilj: smanjenje pogubnog uticaja gojaznosti na zdravlje. Program Specijalne Bolnice “Čigota” Zlatibor obuhvata: dobro izbalansiran dijetetski plan, program  fizičkih aktivnosti, stvaranje grupne, pozitivne atmosfere i osnovno informisanje o značaju pravilne ishrane i rekreacije. Novi sadržaji u Čigoti: – wellness program (menadžer program, anticelulit program, program za štitastu žlezdu, fitness program); beauty Čigota (tretmani lica, pedikir – manikir, depilacije, solarijum).

Dijetetski plan podrazumeva dnevni deficit energije konzumiranjem namirnica koje stvaraju od 900 do 1200 Kal. Dnevno se preporučuje pet obroka, na svaka tri sata sa raznovrsnim namirnicama uz izostavljanje masnoće i šećera i minimum unošenja soli. Program fizičkih aktivnosti Specijalne Bolnice Čigota predviđa individualno doziranje opterećenja vežbama u sali, u bazenu i dugim hodanjem. Ritam ovih aktivnosti usklađen je sa ritmom obroka i odvija se dva, tri puta dnevno. Svi polaznici su podeljeni u četiri grupe u zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja , kondicije, broja godina i  stepena gojaznosti. Prvu grupu čine oni koji su već drugu nedelju na programu, a nemaju nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Svi gosti koji tek počinju sa programom, podeljeni su u drugu grupu (mlađi, zdravi, ne preterano gojazni i oni koji su u kondiciji), treću grupu (za starije osobe, osobe sa zdravstvenim problemima, preterano gojazne osobe i osobe sa veoma slabom kondicijom), a  osobe koje su preterano gojazne, lošeg zdravstvenog stanja ili stare osobe koje ne mogu da prate grupni rad, svrstane su  u individualnu grupu. Fizičke aktivnosti se sprovode uz stručni nadzor , profesora fizičke kulture i medicinskih sestara, i imaju za cilj ne samo regulisanje telesne mase, već i povećanje kondicije, gipkosti, snage, deluju okrepljujuće i kao antistres program za prezaposlene ljude. Strogo su dozirane. Sprovode se 3-4 sata dnevno u toku raznih vidova aktivnosti: šetnje, vežbe u bazenu kombinovane sa plivanjem i vežbe u sali. Sve aktivnosti traju 45-60 min. i  umerenog su inteziteta. Šetnje su u stvari  ubrzani hod i sprovode se dva puta dnevno (prepodnevna i poslepodnevna šetnja). Staze su dužine 3-6 km u trajanju od 40-60 min. Opterećenje je dozirano od prvog do zadnjeg dana, i povećavano na račun: povećanja dužine staze, povećanja brzine kretanja, promenom konfiguracije terena kombinacijom nekih od navedenih mogućnosti. Na polovini šetnje obavezno se meri puls i kontroliše nivo opterećenja. III grupa – Dužina staze je 3-5 km, u trajanju od 45-60 min, jedan put dnevno; II grupa – Dužina staza je 5-7 km, u trajanju 50-60 minuta dva puta dnevno; I grupa – Dužina staza je oko 7 km u trajanju oko jedan sat dva puta dnevno.

Posebnu draž za ovu aktivnost čini prirodni ambijent prelepih livada i šuma najlepše planine u Srbiji, Zlatiboru. Vežbe oblikovanja na parteru su drugi vid fizičkih aktivnosti. Sastavljene su od 50-tak vežbi posebno odabranih i izbalansiranih i za ovu vrstu polaznika namenjenih. Vežbe su obuhvatale celokupnu muskulaturu u trajanju od 45-60 min. sa ponavljanjima od 3-8 ponavljanja za svaku vežbu i promenom tempa izvođenja ostvarenog putem brojanja trenera. Kompleks vežbi je sastavljen od vežbi zagrevanja, istezanja, vežbi snage i koordinacije. Opterećenje je  strogo dozirano i prati se merenjem pulsa na polovini vežbi. Vrednosti radnog pulsa su bile u granicama od 50-70 % od maksimalnog pulsa za svakog pojedinca predhodno izračunatog.
Osobe koje zbog zdravstvenog stanja nisu u stanju da vežbaju u grupi po zadatom programu, upućuju se na fizikalnu terapiju gde se za njih određuje poseban program vežbi. Vežbe u bazenu Specijalne Bolnice Čigota se rade u trajanju od 45-50 minuta, jedanput dnevno u prepodnevnim satima. Opterećenje je strogo dozirano i sprovodi se umerenim intezitetom. Aktivnosti u vodi se sastoje od plivanja, vežbi disanja, vežbi za grudni i rameni pojas, vežbe za mišiće ruku, varijante hodanja, vežbi za mišiće nogu,  i skupa vežbi oblikovanja uz ivicu bazena. Svaki sledeći dan povećava se opterećenje povećanjem brzine plivanja, povećanjem broja preplivanih deonica, promenom stila plivanja, povećanjem broja ponavljanja vežbi, povećanjem brzine izvođenja vežbi, povećanjem amplituda u izvođenju vežbi, uvođenjem novih dodatnih vežbi, kao i kombinacijom dve ili više predhodno navedenih metoda. Edukacija je veoma bitan segment programa pa se u tom cilju održava i predavanje na temu “Značaj i uloga fizičkih aktivnosti na zdravlje čoveka”.

Epidemija gojaznosti jedan je od najozbiljnijih izazova za zdravlje stanovništva u svetu. Prekomerna uhranjenost i gojaznost nalaze se u 20-30% dece i adolescenata u zemljama evropskog regiona, a dramatičan trend godišnjeg porasta njihove učestalosti i udruženost sa drugim bolestima daju epidemiji gojaznosti u ovoj populacionoj grupi izuzetan ne samo zdravstveni, već i ekonomski i demografski značaj. Udruženje pedijatara Srbije i Specijalna bolnica „Čigota“ Zlatibor, imajući u vidu značaj problema gojaznosti i činjenicu da učestalost, prema podacima UNICEF-a, iznosi u Srbiji već 15% u dece uzrasta do pet godina, predložili su u oktobru 2007. godine Ministarstvu zdravlja i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje realizaciju Projekta „Prevencija i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata u Srbiji“. Obzirom da je prevencija gojaznosti u ovom ranom uzrastu, bez sumnje, ključni deo buduće Nacionalne strategije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je odmah prihvatilo pokroviteljstvo nad Projektom i materijalno podržalo edukativne aktivnosti.

U ponudi Specijalne Bolnice Čigote se nalazi zatvoren poluolimpijski bazen, dimenzija 25m x 12,5m sa nivelisanim dnom dubine, počev od 1,20m do 1,80 m. Po izlasku iz bazena Specijalne Bolnice Čigota gosti mogu uživati u nekom od wellness sadržaja i koristiti finsku saunu sa užarenim ugljevljem, parno kupatilo, đakuzi, solarijum…

Čigota je popularni dijetetsko rekreativni program koji će Vam pomoći da se tokom boravka na Zlatiboru oslobodite viška kilograma, da se odmorite, osvežite, obnovite kondiciju i što je najvažnije – da naučite da živite drukčije – aktivno i zdravo.

 

SHARE IT: