Sozopol Bugarska

Miris Sozopola je spoj morskih talasa i uljanih boja. Sozopol je grad slikara, muzičara i glumaca.

Arheoloska istraživanja govore o bogatoj kulturnoj tradiciji Sozopola staroj oko 7000 godina. Pre 2600 godina su grčki iseljenici iz Male Azije, ploveći Crnim Morem, primetili malo poluostrvo okruženo malenim ostrvima i lagunama i odlučili da se na tom mestu nasele. Na ostacima napuštenog tračkog naselja je osnovan novi grad – Apolonia Pontica, koji je imao status države. Posvetili su ga Apolonu – bogu zaštitniku umetnosti. Ubrzo je grad Apolonia Pontica /ood nekadašnjim imenom Pontus Euxinus/ postao najveća i najbogatija država na čitavoj obali Crnog Mora, kada je nosio ime Apollonia Magna (“Velika Apollonia”). Početkom 1. veka se u pisanim izvorima pojavljuje ime Sozopolis, a tokom turske vladavine i uprave je grad bio poznat kao Sizebolu, Sizeboli ili Sizebolou.

Turistički centar Sozopol na crnomorskoj obali organizuje jedinstvenu arheološku izložbu u cilju obeležavanja 5. godišnjice otkrića svetih mošti – relikvija Svetog Jovana Krstitelja, koje je 2010. godine pronašao Prof  Kazimir Popkonstantinov u ranohrišćanskoj bazilici na obližnjem ostrvu Svetog Ivana – Svetog Jovana. Arheološka izložba se otvara pre 23. juna, uoči proslave Ivanjdana – dana Svetog Jovana, poznate kao dan letnje dugodnevice ili u Bugarskoj Enyovden, koja prethodi proslavljanju Svetog Jovana, 24. juna, rekao je za Radio Burgas direktor Muzeja arheologije u Sozopolu, Dimitar Nedev. Jedinstvena izložba će obuhvatiti otkrića i arheološke nalaze tokom poslednjih godina pronađenih na ostrvu Svetog Ivana, koje će okupiti i prirediti stručnjaci Muzeja arheologije u Sozopolu i Nacionalnog Instituta i Muzeja arheologije Bugarske, uz učešće otkrivača mošti Svetog Jovana Krstitelja, prof Kazimira Popkonstantinova. Ove relikvije će ostati u Muzeju u Sozopolu, da bi bile dostupne posetiocima za upoznavanje i posmatranje, kao i vernicima za poštovanje, u Crkvi Svetog Ćirila i Metodija u Sozopolu.

Tokom iskopavanja starog manastira Svetog Ivana – Svetog Jovana 2010. godine na ostrvu u Crnom moru, u blizini obale bugarskog turističkog centra Sozopola, severno od Burgasa i drevnog antičkog i srednjovekovnog centra i luke Burgos (Poros) na Rtu Foros, bugarski arheolog Prof. Kazimir Popkonstantinov je otkrio relikvije koje su sadržaje mošti Svetog Jovana Krstitelja. Ova relikvija Svetog Jovana Krstitelja obuhvata male čestice kostiju lobanje, vilice, ruke i zuba, koje su privukle ogromno interesovanje javnosti tokom narednih godina, te je februara 2015. godine CNN javio da su stručnjaci sa Univerziteta u Oxfordu  potvrdili mogućnost da su u pitanju autentični nalazi, svedočeći da mošti potiču od muške osobe koja je živela na području Srednjeg Istoka u isto vreme kada je živeo Isus Hrist.

Arheolozi su otkrili drevnu riznicu zlata tokom iskopavanja tračke grobnice u blizini crnomorskog turističkog centra Primorsko, u jugoistočnoj Bugarskoj, na nalazištu u području Silihljar, oko 7 km od grada Primorskog, u blizini obale Crnog mora. Ovo tračko nalazište obuhvata nalaze 37 zlatnih aplikacija koji su ukrašavali pojas i uzengije konja drevnog tračkog vladara tokom parada i istorijskih religioznih ceremonija. Ukrasi na konjskom pojasu su bili u grobnici deo zagrobnih predmeta, sahranjenih sa konjima koji su bili žrtvovani kako bi pratili svog vladara u zagrobni život.

Najlepše plaže ovog crnomorskog regiona su nesumnjivo južno od Sozopola u izletničkom selu Dyuni. Smešteno u zalivu u obliku velikog polukruga, u središtu Rezervata Prirode Ropotamo, turistički centar Dyuni omogućava odlične uslove za odmor i opuštanje. Ostrvo Svetog Tome, ili kako ga meštani nazivaju, Ostrvo Zmija je jedino mesto u Bugarskoj na kome prirodno uspeva kaktus. Kaktus je ovde doneo iz Bratislave i zasadio poslednji bugarski kralj. To je Opuncia cacti koji domonira gotovo polovinom površi Ostrva Zmija, prostirući se preko polovine ostvra, što veoma otežava kretanje. Plaže Sozopola izvanredno dopunjuju romantičnu atmosferu grada. Pesak je dobar i nežan a morski talasi goste snabdevaju besplatnim suvenirima – predivnim morskim školjkama. Ljubitelji avanture mogu roniti, dok se onima koji su romantični, preporučuje vožnja malim motornim čamcem.

 

SHARE IT: