Spomenik prirode Sopotnica

Sopotnica

Sopotnica je majušno selo i očuvana prirodna oblast na obroncima divlje planine Jadovnik kod Prijepolja, na krajnjem jugozapadu Srbije. Prijepolje je zaokruženo preka severu i severoistoku prostranom dolinom Lima, a prema zapadu i istoku zatvoreno brojnim planinskim vencima: na jugoistoku Jadovnikom, na severoistoku Zlatarom (1627 m), na severozapadu Pobijenikom (1423 m), na zapadu Kamenom gorom (1483 m) i na jugozapadu Lisom (1509 m). Krajem 2005. godine Sopotnica je proglašena spomenikom prirode Srbije. Sopotnica je poznata po pitkim, ledeno-hladnim izvorima i čarobnim vodopadima na visini od 1000 metara, koji se nalaze iznad sela, kao i drevnim vodenicama koje i danas melju brašno, a posebno po brojnim lepo uređenim rustičnim seoskim turističkim domaćinstvima koja pružaju turističke usluge. Sopotnica je okružena prostranim mirisnim livadama i šumama, raskošnim obiljem lekovitog bilja i neverovatnom tišinom. Tokom boravka u Sopotnici posetioci uživaju u brojnim okrepljujućim aktivnostima, šetnji do donjih i gornjih vodopada i brojnim aktivnostima u prirodi, potpuno se prepuštajuci blagodetima prirode.

Planinarski dom “Sopotnica” nalazi se na južnoj strani planine Jadovnik u okviru zaštićenog područja Spomenik prirode “Slapovi Sopotnice”. Dom je smešten u istoimenom selu, na nadmorskoj visini od 1000 metara. Udaljen je svega 6 km od magistralnog puta i železničke pruge Beograd-Bar. Do planinarskog doma Sopotnica se stiže putničkim automobilom i autobusom putem koji se redovno održava, a skretanje se nalazi na 12-tom km od Prijepolja ka Bijelom Polju. Dom je u vlasništvu Planinarskog kluba “Kamena Gora” iz Prijepolja i predstavlja idealno mesto za boravak planinara, ljubitelja prirode, održavanje izletničkih i stručnih ekskurzija, kampova. Od Planinarskog doma kreće oko 80 km markiranih planinarskih staza u više pravaca. Zbog izuzetnih terena koji se nalaze u neposrednoj blizini doma, Planinarski Savez Srbije ovde redovno održava obuke za svoje članstvo. Sa tim u vezi, u najbližoj okolini uređeno je više terena za obuku planinarskih vodiča, spasilaca, speleologa, alpinista i orijentacista. Kapacitet planinarskog doma “Sopotnica” je 35 ležajeva u 7 soba. Dnevni boravak sa centralnim ognjištem ima 70 mesta. Dom je otvoren po potrebi planinara.

Izvanredni traditionalni specijaliteti Sopotnice – planinska jagnjetina, mlečni proizvodi, sudžuk,  izvanredna rakija od divljih krušaka i druge vrste prirodnih voćnih napitaka, koje vešto pripremaju lokalni domacini – pravi gorštaci, kao i još mnoge skrivene tajne ili uzbudljivo splavarenje Limom ili poseta obliznjem selu Kamena Gora, čekaju goste ovog ljupkog, mirnog mesta, da upotpune doživljaj netaknute prirode Srbije. Stoga je prelepo selo Sopotnica omiljena destinacija u programima PANACOMP-a, koja uvek sa oduševljenjem dočekuje svoje goste.

Multiaktiv program Srbija

SHARE IT: