Sićevačka klisura

Sićevačka klisura

Nišava je najduža, najveća i desna pritoka Južne Morave. Nišava izvire u Bugarskoj. Deo toka Nišave koji prolazi kroz Srbiju dugačak je 151 kilometar. Nišava protiče kroz dimitrovgradsku, pirotsku, belopalanačku i nišku kotlinu. Nišava je između Svrljiških planina i Suve planine usekla veličanstvenu, 17 kilometara dugu Sićevačku klisuru, koja predstavlja jedinstven prirodni rezervat. Tesne, gotovo vertikalne kamene litice izdižu se iznad reke Nišave, i dostižu 400 m. visine. Krečnjački tereni, u više nego dvotrec?inskom iznosu prekrivaju Sic?evačku klisuru i odlikuju se pojavom kraških oblika reljefa. Sićevačku klisuru nastanjuje nekoliko reliktnih endemskih biljaka, dok ona takođe predstavlja najsevernije prirodno stanište žalfije (Salvia officinalis), izuzetno dragocene i lekovite biljka, koja se inače nalazi samo u mediteranskim uslovima. Park Prirode Sićevačka klisura obuhvata 7746 hektara.

Na području Sićevačka klisura nalaze se brojni spomenici kulture – srednjovekovni pravoslavni manastiri poput manastira Svete Petke u selu Ostrovica, manastir Svete Bogorodice u Sićevu, koji je sagrađen 1644. godine, razne crkve poput crkve Svetog Proroka Ilije, te ostaci čuvenog rimskog puta “Via militaris”. Na Nišavi su izgrađene i dve hidroelektrane: Sićevo i Sveta Petka iz 1908. godine, koja čine neke odnajstarijih hidroelektrana u Srbiji i još i danas osvetljava ulice Niša. Sićevačka klisura svojim posetiocima uz uživanje u kulturno – istorijskim znamenitostima pruža mogućnosti za lov, ribolov, vožnju kajaka na brzim vodama, rafting, šetnju predivnom prirodom, alpinizam, planinarenje te paraglajding.

Kroz Sićevačku klisuru prolazili su stari i veoma važni putevi, kao što je Via Militaris, čuveni rimski put, kao i stari turski put pod nazivom Carigradski drum. Nedavno je ovaj deo Srbije postao izuzetno zanimljiv arheolozima i antropolozima, jer je u Sićevačkoj klisuri otkriveno paleolitsko naselje, koje smatraju najbogatijim na Balkanu. Ostatak celokupne donje vilice neandertalca sa tri zuba, logor neandertalskog čoveka i njegovog pretka hominida, kao i verovatno kultno mesto su pronađeni u maloj pećini na ovom paleolitskom lokalitetu u Sićevu. “To je vilica pre-neandertalca, za koju se veruje da potiče iz perioda između 130000 i 250000 godina”, kazu stručnjaci.

Osvrt na Srbiju, Makedoniju i Bugarsku

Svilen konac – Srbijanski vez 1

Nikola Tesla Tura 3

Nikola Tesla Tura 4

SHARE IT: