Seosko turističko domaćinstvo Čvrkić Selo Rošci Čačak

Seosko domaćinstvo Čvrkić se nalazi u kablarskom selu Rošci, 25 km od Čačka, oko 800 metara od vrha planine Kablar, 889 metara nadmorske visine. Planina Kablar je smeštena u očuvanom prirodnom ambijentu klisure Zapadne Morave i udaljena je samo 15km od Čačka i 155km od Beograda. Do vrha Kablara vode mnoge pešačke staze, različitih težina i zahtevnosti koje privlače brojne ljubitelje prirode i planinare. Posetiocima Kablara koji su bolje kondicije se preporučuju staze sa većim usponima, jer odlike terena omogućavaju ozbiljno tj zahtevno pešačenje i uspon uz litice, kao i brdski biciklizam. Najduža pešačka staza na Kablaru je dužine 5km i može se prepešačiti za nekoliko časova uzbudljivog uspona, uz uživanje u prekrasnoj prirodi i pejsažima. Pogled sa vrha Kablara se pruža na meandre Zapadne Morave koja je između planina Ovčar i Kablar stvorila poznatu Ovčarsko-Kablarsku klisuru. Sa određenih delova Kablara se pogled pruža na planine Rudnik i Ostrovicu i čitavu Šumadiju, grad Čačak, brdo Ljubić i planine Ovčar i Jelicu. Posetioci kažu da je ovo nestvarno lepa i netaknuta priroda.

Vredni domaćini Rajko i Žana Čvrkić se uspešno bave poljoprivredom, obrađujući više od 20 hektara svoje i tuđe zemlje. Pored toga je jedna od delatnosti i seoski turizam u kome učestvuju sinovi i koji poslednjih godina privlači sve veći broj gostiju. Lepo uređena kuća porodice Čvrkić je poslednja do vrha Kablara i okružena je plodnim livadama i mirisnom šumom, u neporednoj blizina vidikovca sa koga se pruža prekrasan pogled na meandre Zapadne Morave. Na imanju Čvrkića su šljivik i malinjak, kao i farma krava i ovaca jer se ova porodica bavi i stočarstvom i proizvodi izuzetno ukusne i zdrave proizvode – sir, kajmak, mlečne i mesne proizvode.

Seosk turisticko domaćinstvo Čvrkic je smešteno u podnožju Kablara i pruža atmosfeu u kojoj gosti se istinski osećaju kao kod kuće /svoje bake/, sa mnogo više privatnosti i personalizovane usluge, uz brojne originalne prednosti svima koji žele mir i opuštanje tokom odmora. Seosko turističko domaćinstvo Čvrkić važe za izuzetne partnere turističke agencije Lazena iz Čačka koja u ovom prijatnom i originalnom ambijentu organizuje redovne predahe posle napornog uspona na vrh Kablara. Ovo udobno seosko turističko domaćinstvo je pogodno i za duži boravak i prijatan odmor uz nezaboravno druženje sa ljubaznim i vrednim domaćinima i uživanje u prekrasnom pogledu planinskog okruženja Ovčarsko-kablarske klisure.

U ponudi seoskog turističkog domaćinstva su 2 tradicionalno uređena apartmana sa 3 i 4 ležaja i kupatilom sa tušem, uređenja u kome preovladavaju drvo i prirodni materijali. Gostima je na raspolaganju raznovrsna domaća hrana i pića koja potiču pretežno iz sopstvene proizvodnje. Ovo seosko turističko domaćinstvo na Kablaru je obavezna stanica planinara koji se osvežavaju domaćom rakijom i prirodnim sokovima i okrepljuju ukusnom hranom, najčešće domaćom lepinjom sa kajmakom, po čemu su nadaleko ovi vredni domaćini poznati.

SHARE IT: